Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗ Νάξος απέκτησε και ...λόμπι ή όταν ο Τσίπρας γνώρισε τον Σπρίντζη

Η Νάξος απέκτησε και …λόμπι ή όταν ο Τσίπρας γνώρισε τον Σπρίντζη

|

Ποια η σχέση του Αλέξη Τσίπρα, πρωθυπουργό της Ελλάδας με τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Καλογρίτσα; Ο “Ελεύθερος Τύπος” μιλάει για το …λόμπι της Νάξου, το κοινό σημείο των τριών στην οικογένεια Πρωτονοτάριου και μας μεταφέρει στην Μουτσούνα το καλοκαίρι του 2014 

Ε όχι και λόμπι της Νάξου; …. Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής ασχολείται με τους δεσμούς που ενώνουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με το λόμπι των μηχανικών και ειδικά με την οικογένεια Πρωτονοτάριου, τον Σπίρτζη και τον Καλογρίτσα με τα δάνεια εκατομμυρίων ευρώ από την τράπεζα Αττικής. Τίτλος του δημοσιεύματος; «Αποκάλυψη: Οι δεσμοί Τσίπρα-Πρωτονοταρίων, ο Σπίρτζης και ο… Καλογρίτσας!». Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουλίου του 2014 και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επιλέγει για τις διακοπές ρου τη Νάξο όπου βρέθηκε με τον παιδικό του φίλο Νίκο Πρωτονοτάριο, ανηψιό του καθηγητή του ΕΜΠ Γιάννη Πρωτονοτάριο, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, που είχε φοιτητή τον σημερινό πρωθυπουργό και κατά πολλούς ήταν ο μέντορά του. Από την οικογένεια Πρωτονοτάριου και ειδικά από τον Αντώνη Πρωτονοτάριο, πατέρα του Νίκου ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει τον Χρήστο Σπίρτζη ο οποίος ήταν στο ΤΤΕ μαζί με τον Αντώνη Πρωτονοτάριο οι οποίο είχαν στενή συνεργασία στο ΤΤΕ. Η παρέα επεκτείνεται και στην Τράπεζα Αττικής καθώς ταυτόχρονα με το γιο Πρωτονοτάριο και ο πατέρας Αντώνης διορίζεται στις 23 Ιουνίου 2015 ω ανεξάρτητο μη διοικητικό μέλος στο ΔΣ της τράπεζας Αττικής.

Αναλυτικά το δημοσίευμα …

«Ήταν οι ανέμελες ημέρες του Ιουλίου του 2014 όταν ο Αλέξης Τσίπας οπλισμένος από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του προηγούμενου μήνα, έβλεπε την εξουσία να πλησιάζει και αποφάσιζε να περάσει λίγες ημέρες χαλάρωσης στις Κυκλάδες.

Επέλεξε το αγαπημένο του νησί, τη Νάξο, όπου βρέθηκε με την οικογένεια του και τον παιδικό του φίλο Νίκο Πρωτονοτάριο. Οι δεσμοί Τσίπα-Πρωτονοταρίων, ο Σπάρτης και ο… Καλογρίτσας! Οι φωτογραφίες τους στον τοπικό Τύπο των Κυκλάδων, όπως στην εφημερίδα «Κυκλαδική» και στο naxosnow.gr από την παραλία της Μουτσούνας, αποτύπωναν το ευχάριστο κλίμα στην παρέα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τη βαθιά φιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Πρωτονοτάριο.

Από τότε άλλαξαν πολλά, το μονό που παρέμεινε ισχυρό ήταν οι σχέσεις των οικογενειών Τσίπρα-Πρωτονοτάριου, ενώ με ένα μαγικό τρόπο στην κοινωνική αυτή εξίσωση προστέθηκαν ο Χρήστος Σπίρτζης, τα δάνεια της Αττικής και στο βάθος ο… Καλογρίτσας. Όλοι γνωρίζουμε ότι το λόμπι των μηχανικών είναι ισχυρό και αυτή ακριβώς η ιδιότητα αποτέλεσε τη «συγκολλητική» ουσία της υπόθεσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίστηκε με την οικογένεια Πρωτονοτάριου από τα παιδικά του χρόνια στους Αμπελόκηπους. Εκεί γνώρισε το συνομήλικο του Νίκο, τον πατέρα του, μηχανικό, Αντώνη και το θειο του, καθηγητή στο ΕΜΠ, Γιάννη Πρωτονοτάριο, και με τα χρόνια οι σχέσεις τους έγιναν αχώριστες.

Ο μέντορας καθηγητής του καταληψία Αλέξη

Ο καθηγητής του ΕΜΠ, Γιάννης Πρωτονοτάριος, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και θειος του Νίκου, είχε φοιτητή το σημερινό πρωθυπουργό και για πολλούς ήταν ο μέντορας του.

 «Τον Αλέξη τον γνώρισα καλύτερα το 1999 όταν ανέλαβα το ρόλο του επιβλέποντος καθηγητή στη διπλωματική του εργασία πάνω στις επιπτώσεις που είχαν οι σεισμοί στα ρέματα της Αττικής λίγο μετά τους σεισμούς της Αθηνάς», είχε πει σε συνέντευξη του στην «Κυκλαδική» ο Γιάννης Πρωτονοτάριος, ο οποίος έχει φιλοξενήσει επί σειράν ετών στο σπίτι του στη Βόρεια Νάξο τον πρωθυπουργό.

 «Ήταν ένας πολύ καλός μαθητής, αν και δεν διάβαζε ιδιαίτερα πολύ, ήταν από τους πρωτεργάτες στις καταλήψεις αλλά ήταν ιδιαίτερα ευπρεπής και δεν είχε προχωρήσει ποτέ σε τραμπουκισμούς η άλλες απρέπειες αλλά διεκδικούσε το δίκαιο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνιζε στην ιδία συνέντευξη ο Γιάννης Πρωτονοτάριος. Ο ίδιος, τον Ιανουάριο του 2015, ήταν υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική Περιφέρεια της Α’ Αθηνών χωρίς να εκλεγεί, λαμβάνοντας τη 14 θέση με 6.045 σταυρούς.

Ο μηχανικός που έβαλε τον Σπιρτόζο στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο αδελφός του καθηγητή του ΕΜΠ, και πατέρας του Νίκου, Αντώνης Πρωτονοτάριος, έχει διακριθεί, πάντα στο χώρο της Αριστεράς, με τη συνδικαλιστική του δράση στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Εκεί γνωρίστηκε με τον Χρήστο Σπίρτζη και οι πληροφορίες από το ΤΕΕ αναφέρουν ότι ο Αντώνης Πρωτονοτάριος ήταν ο άνθρωπος που έφερε κοντά τον προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ Χρηστό Σπίρτζη με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόεδρος στο ΤΕΕ ο Σπίρτζης, αντιπρόεδρος ο Πρωτονοτάριος, είχαν κοινή δράση, ενώ και στις 28 Μαρτίου θα καθίσουν στο σκαμνί του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Κατηγορούνται ότι ως μέλη της διοίκησης του ΤΕΕ διατάραξαν τη συνεδρίαση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και παρεμπόδισαν την ομαλή λειτουργιά του Ταμείου, η διοίκηση του οποίου κατέθεσε σχετική μήνυση που παραπέμφθηκε στο ακροατήριο.

Η στενή παρέα αυτών των μηχανικών, με επίκεντρο τον Αλέξη Τσίπρα, πηρέ άλλη μορφή αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν μία από τις μεγάλες εκπλήξεις στο σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. Ανέλαβε το «βαρύ» χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υποδομών ως αναπληρωτής υπουργός έχοντας ήδη καλλιεργήσει στενές σχέσεις όχι μόνο με τον πρωθυπουργό αλλά και με τον Νίκο Παππά, που ήταν το alter ego του Τσίπρα και είχε ισχυρό ρόλο στην Κουμουνδούρου.

Ο Νίκος ανέλαβε διευθυντής του αν. υπουργού! Μία από τις πρώτες κινήσεις του κ. Σπίρτζη ήταν να ορίσει τον αδελφικό φίλο του πρωθυπουργού, Νίκο Πρωτονοτάριο, διευθυντή του πολιτικού γραφείου στο υπουργείο. Ο Νίκος ανέλαβε δράση από τις 21 Μαρτίου 2015 και ο διορισμός του δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 5 Μαΐου 2015. Δεν παρέμεινε όμως για πολύ στο γραφείο του κ. Σπίρτζη, αφού λίγους μήνες αργότερα τοποθετήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι λεζάντες από την σελίδα του θέματος στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

1. Ιούλιος του 2014. O Αλέξης Τσίπρας απολαμβάνει τη νίκη του Συρίζα στις ευρωεκλογές, κάνοντας διακοπές στη Νάξο, παρέα με τον Νίκο Πρωτονοτάριο.

2. Ο πατέρας του Νίκου Πρωτονοτάριου, Αντώνης.

3. Ο Γιάννης Πρωτονοτάριος, θείος του Νίκου, είχε φοιτητή το σημερινό πρωθυπουργό.

4-5. Στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο διορισμός του Νίκου Πρωτονοτάριου ως διευθυντή του πολιτικού γραφείου του -τότε- αναπληρωτή υπουργού υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη (5).

6. Ο Αντώνης Πρωτονοτάριος διορίζεται, στις 23 Ιουνίου 2015, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής.

7. Εκτός από μέλος του Δ.Σ., ο Αντώνης Πρωτονοτάριος τοποθετήθηκε, στις 30 Ιουλίου 2015, ως μέλος στην πενταμελή ανώτατη εγκριτική επιτροπή πιστοδοτήσεων της Τράπεζας Αττικής.

8. Χρήστος (φωτό) και Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας λαμβάνουν από τη νέα διοίκηση της τράπεζας αττικής οργισμένη επιστολή με την οποία -επί της ουσίας- μπαίνει τέλος στο… πάρτι δανείων της «τοξότης».

με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΚΚΕ – Νάξος: Η Χριστίνα Σκαλούμπακα δίνει το σύνθημα των ευρωεκλογών

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Νάξο ενόψει ευρωεκλογών, με ομιλήτρια την Χριστίνα Σκαλούμπακα

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Eurobank: Παρουσιάζει κατάστημα “νέας γενιάς” στη Πάρο, περιοδεία στελεχών σε Νάξο, Μύκονο και Σύρο

H Eurobank εγκαινιάζει ένα ακόμη κατάστημα νέας γενιάς (Future Branch) σχεδιασμένο στη βάση της φιλοσοφίας Phygital, στη Νάουσα της Πάρου

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί