Η ρήτρα νησιωτικότητας ενσωματώνεται στο Σύνταγμα

Από το πρωί της Δευτέρας που έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται αύριο Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στη Νίσυρο άρχισαν οι απορίες και οι δεύτερες ή και τρίτες σκέψεις. Τι θα πει; Πως θα το πει; Τι έχει στο μυαλό του; Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το κακό προηγούμενο από τον Απρίλιο του 2010 και το Καστελόριζο. Και αργά το βράδυ έγινε γνωστό μέσω διαρροών τι θα γίνει αύριο… Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αύριο το πρωί στη Νίσυρο όπου θα εξαγγείλει την ενσωμάτωση της ρήτρας νησιωτικότητας στο Σύνταγμα εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης…. Και θα αναφερθεί εκτενέστερα στην αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα το non paper από το Μαξίμου σημείωσαν πως η ρήτρα νησιωτικότητας αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών και θα αφορά τη συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας της Ελλάδος, από την οποία απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις του κράτους προς τους κατοίκους των νησιών. Επίσης, θα παραθέσει επίσης τη δέσμη μέτρων που η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει για τους κατοίκους των νησιών.

Επίτιμος δημότης

Εδώ να αναφέρουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επισκεφθεί ανεπισήμως και οικογενειακά το αγαπημένο νησί του αείμνηστου Νίκου Παπάζογλου (στο σπίτι του στα Νικιά δεσπόζει το κόκκινο μαντίλι), οπότε η κίνηση ήταν συμβολική… Μαζί του μάλιστα, θα έχει τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς επίσης και τονυφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό που προέρχεται από τα Δωδεκάνησα… Στο Μανδράκι από χθες σήμανε συναγερμός. Κυριακάτικα, με κατεπείγουσα πρόσκληση του δημάρχου, συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο με θέμα «Η ανακήρυξη του πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα, σε επίτιμο δημότη του Δήμου Νισύρου και η έγκριση διάθεσης πίστωσης για τις τιμητικές εκδηλώσεις». Το νέο κυκλοφόρησε σε χρόνο dt από τη μία έως την άλλη άκρη της Καλντέρας – αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του δήμου, για να το διαβάσουν οι νεότεροι που σερφάρουν στο Διαδίκτυο.

Αλλαγή πολιτικής

Τι λέει όμως ο Δήμαρχος του νησιού Χριστοφής Κορωναίος; Εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για την αυριανή επίσκεψη, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου επισκέπτεται το νησί πρωθυπουργός, γεγονός που έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία. «Είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την πρόσκληση που του απηύθυνα να επισκεφτεί το νησί πριν από δύο μήνες», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού μπορεί να σηματοδοτήσει μια άλλη πολιτική για τα μικρά νησιά, τα προβλήματα των οποίων είναι πολλά και μεγάλα. Και ελπίζω στην διαρκή και μόνιμη συμπαράσταση του για την αντιμετώπιση τους». Στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, πέραν από τα γενικότερα ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν τα μικρά νησιά, ο κ. Κορωναίος θα θέσει στον πρωθυπουργό και μια σειρά από θέματα που αφορούν ιδιαίτερα τη Νίσυρο, όπως η αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών, η κατασκευή λιμανιού, το ζήτημα του κόστους αφαλάτωσης, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της νησίδος Γυαλί κ.ά. Και ο δήμαρχος του νησιού κατέληξε τονίζοντας «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το νησί μας και είμαστε σίγουροι ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια που καταβάλλει η δημοτική αρχή για την επίλυση βασικών θεμάτων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού».

Με βάση το πρόγραμμα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο νησί το πρώι στις 10:30 με ελικόπτερο, θα υπάρχει υποδοχή και αργά το απόγευμα θα φύγει για την Θεσσαλονίκη. Το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός θα εργαστεί από το γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου και θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Με πληροφορίες από την dimokratiki.gr