Ιος - Δήμος: "Καιρός δεν είναι να συνεργαστούμε όλοι μαζί"

Κάλεσμα σε συσπείρωση, με σκοπό την προβολή του νησιού, αλλά και την αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχει εντείνει η πανδημία, πραγματοποίησε μέσω του θεσμικού του ρόλου ο Δήμαρχος Ιητών, κ. Γκίκας Γκίκας.

Παρά το γεγονός, ότι η Ίος αποτελεί έναν από τους γνωστότερους τουριστικούς προορισμούς του Αιγαίου και ένα από τα νησιά των Κυκλάδων, που υποδέχεται κάθε χρόνο κυρίως επισκέπτες του εξωτερικού, έχοντας δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες όλων των τύπων, σήμερα δεν διαθέτει κάποιο συλλογικό όργανο, όπου να εκπροσωπούνται ξενοδόχοι, καταλυματίες ή επιχειρηματίες του τουρισμού.

Ως εκ τούτου, ο Δήμαρχος Ιητών, κ. Γκίκας, με ανακοίνωση που εξέδωσε, καλεί τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού, που μέχρι σήμερα αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της τοπικής οικονομίας, σε συσπείρωση, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας επίσημος φορέας.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, η δημιουργία ενός τέτοιου φορέα, θα βοηθήσει στο συντονισμό αλλά και τη διεκδίκηση των συμφερόντων του τουριστικού κλάδου στο νησί, ενώ θα λειτουργήσει ευεργετικά και στις όποιες ενέργειες του Δήμου, που αφορούν στην προβολή και προώθηση της Ίου ως τουριστικού προορισμού.

«Τα προβλήματα παραμένουν κοινά ανεξαρτήτως πανδημίας»

Στην ανακοίνωσή του, ο Δήμαρχος σημειώνει, πως «είμαι δυστυχώς αναγκασμένος να ξεκινήσω με μία παραδοχή: η πανδημία του κορωνοϊού, έχει επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό και η μείωση της τουριστικής κίνησης φαίνεται πως οδηγεί επιχειρήσεις και εργαζόμενους, σε τουριστικούς προορισμούς όπως το νησί μας, στα όρια της απόγνωσης».

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Γκίκας, «ενώ τα προηγούμενα χρόνια μιλούσαμε για τρόπους επιμήκυνσης της περιόδου, για αύξηση αριθμού επισκεπτών και διανυκτερεύσεων, για μεταβολή είδους τουριστών με εισοδηματικά κριτήρια, πλέον έχουμε πάψει να μιλάμε για πιθανά κέρδη και έχουμε σαν στόχο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα».

Ο Δήμαρχος δηλώνει σίγουρος, πως «ενώ όλοι έχουμε την ίδια αγωνία, ενώ όλοι αισθανόμαστε ανασφαλείς λόγω των δυσμενών προβλέψεων, ενώ όλοι δεχόμαστε τα ίδια μηνύματα για ύφεση και καθοδική πορεία στην οικονομία μας, καθένας από εμάς έχει τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο σκέψης, την δική του στρατηγική και στάση απέναντι στα κοινά προβλήματα». Παρ’ όλα αυτά, «τα προβλήματα όμως παραμένουν κοινά, είτε μιλάμε για τον καιρό της πανδημίας, είτε μιλάμε για φυσιολογικές καταστάσεις και τουριστικές περιόδους».

Ετησίως περίπου 100.000 επισκέπτες στην Ίο

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής του ο Δήμαρχος παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία όσον αφορά στα προηγούμενα χρόνια.

Όπως εξηγεί, «για να μιλήσουμε με στοιχεία, το 2018, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι επισκέψεις παρουσίασαν αύξηση κατά 27% από 5,2 εκατ. σε 6,6 εκατ. επισκέπτες, οι εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 41% από 3,1 δισεκ. ευρώ σε 4,4 δισεκ. ευρώ και η μέση δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 11% από 600 σε 666 ευρώ. Επίσης οι διακινηθέντες, ακτοπλοϊκώς, στα λιμάνια των Κυκλάδων την περίοδο 2013 ? 2018, σημείωσαν αύξηση κατά 51% (από 7,7 εκατ. σε 11,6 εκατ.)».

Όσον αφορά στο Δήμο Ιητών ειδικότερα, ο κ. Γκίκας σημειώνει, ότι «ο Δήμος μας, στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής είχε εντάξει δράσεις και ενέργειες όπως εκδόσεις φυλλαδίων, συμμετοχή σε εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, συνεργασία με εταιρεία marketing, καταχωρήσεις σε περιοδικά - τηλεόραση, φιλοξενία και ξενάγηση δημοσιογράφων κλπ. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του Δήμου, η Ίος δέχεται κάθε έτος περίπου 100.000 επισκέπτες».

«Έχει ωριμάσει η ιδέα σύστασης ενός σωματείου»

Προχωρώντας στην ουσία του καλέσματός του, επισημαίνει, πως «νομίζω, όλοι θα συμφωνήσουμε, πως έφτασε ο καιρός να μιλήσουμε για τις προοπτικές του τουρισμού στο νησί μας, να συνεργαστούμε, να συντονιστούμε, να διαμορφώσουμε μια κοινή στρατηγική επικοινωνίας, να δρομολογήσουμε μια συλλογική προσπάθεια για την προβολή του τόπου μας, όχι μόνο για την επαύριο της πανδημίας αλλά και μακροπρόθεσμα».

«Σήμερα λοιπόν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πιστεύω πως έχει, σε πρώτη φάση, ωριμάσει η ιδέα της σύστασης ενός συλλόγου/σωματείου ξενοδόχων και ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων που θα έχει σαν στόχο την μελέτη και την προαγωγή των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών της αλλά και την προώθηση του νησιού μας ως τουριστικού προορισμού», τονίζει ο Δήμαρχος.

Καταλήγοντας, υπενθυμίζει προς τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ότι «όπως πάντα, ο Δήμος Ιητών αλλά και εγώ προσωπικά θα είμαστε στην διάθεσή σας για να συζητήσουμε, να βάλουμε τις βάσεις και να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση σύστασης ενός σωματείου/συλλόγου στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι όσοι διαθέτουν μονάδες φιλοξενίας τουριστών στο νησί μας».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα Koinignomi.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News