Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΊος- Γ. Γκίκας: "Tο μεγάλο όνειρο είναι να φτιάξουμε ένα Ομήρειο πολιτιστικό...

Ίος- Γ. Γκίκας: “Tο μεγάλο όνειρο είναι να φτιάξουμε ένα Ομήρειο πολιτιστικό πάρκο»

|

Τουρισμός, αθλητισμός, πολιτιστικές εκδηλώσεις, υγεία, οδικό δίκτυο, υποδομές και το … “Ομήρειο Πολιτιστικό Πάρκο”, ήταν κάποια απο τα σημεία αναφοράς κατά τη διάρκεια συζήτησής με τον Δήμαρχο Ιητών κ. Γκίκα Γκίκα.

«Πάμε Ίο, φέτος, κι όχι μόνο Ίο. Όλα τα νησιά μας είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες μας. Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά για τη χρονιά, μάλιστα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι αφίξεις είναι πάρα πολύ καλές…»

gkikas.jpgΜε αναφορά στην τουριστική χρονιά και τα αισιόδοξα μηνύματα για το νησί ξεκινήσαμε την κουβέντα μας στον Aegean Voice 107.5 – Η φωνή του Αιγαίου και την εκπομπή “Cyclades On Air”  με τον Δήμαρχο Ιητών κ. Γκίκα Γκίκα.

Δεδομένου ότι στο νησί έχουν προγραμματιστεί για φέτος πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις με κυριότερη αυτή που είναι αφιερωμένη στον Γεώργιο – Αλέξανδρο Μαγκάκη ο κ. Δήμαρχος ανέφερε:

«Η μητέρα του Μαγκάκη ήταν από την Ίο, το γένος Κορτέση. Θέλουμε να βάλουμε την προτομή του στο λιμάνι μας γιατί ήταν ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του. Θέλουμε να τον τιμήσουμε στο νησί και αυτό θα κάνουμε. Μέσα στον Ιούλιο θα είμαστε έτοιμοι να τον τιμήσουμε έτσι όπως του αρμόζει».

Αθλητισμός στην Ίο με παγκόσμιο Πρωτάθλημα beach volley

Σε ότι αφορά στα αθλητικά δρώμενα στο νησί  τα οποία και φέτος έχουν την τιμητική τους, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα beach volley που θα πραγματοποιηθεί στο νησί.

 «Τέλος Ιουνίου θα γίνει μια πολύ σημαντική διοργάνωση όχι μόνο για την Ίο αλλά για όλες τις Κυκλάδες και για όλη την Ελλάδα. Περιμένουμε πολλούς αθλητές από πολλές χώρες. Η φανταστική παραλία του Μυλοπότα προσφέρεται γι αυτό το άθλημα. Ξεκινάμε με τα αθλητικά στην Ίο..!».

Πάμε Ίο, πάμε Φεστιβάλ!

Ο Δήμαρχος Ιητών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ιδιαίτερες εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα εκτός από την εκδήλωση για τον Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη.

«Χωρίς πολιτισμό τα νησιά μας δεν έχουν αξία. Για δεύτερη συνεχή  χρονιά θα κάνουμε το Ios Festival το οποίο περιλαμβάνει από συναυλίες καταξιωμένων καλλιτεχνών έως δράσεις στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά μας. Ακόμη, φέτος το Ios Festival περιλαμβάνει δρώμενο που έχει να κάνει με την παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική μας. Το 1932 γινόταν ένα συνέδριο πάνω σ ένα πλοίο από τη Γαλλία με όλους τους επιφανείς αρχιτέκτονες της εποχής οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα και στα νησιά των Κυκλάδων. Η κακοκαιρία το έφερε στην Ίο όπου έμειναν κάποιες μέρες. Υπάρχει μια μικρή ταινία από εκείνη την εποχή, την οποία θα παρουσιάσουμε το πλαίσιο του Ios Festival».

ios_limani1.jpgΑναφορά έγινε επιπλέον και για την ανοικτή βιβλιοθήκη που υπάρχει στην είσοδο της Χώρας και τονίστηκε πως ο Δήμος Ιητών διοργανώνει έκθεση βιβλίου καθώς στο νησί δεν υπήρχε βιβλιοπωλείο και έπρεπε να καλυφθεί  αυτή η ανάγκη.

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί σε θέματα που αφορούν στην τουριστική περίοδο, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην έλλειψη προσωπικού για τις επιχειρήσεις.

«Είναι μεγάλο το θέμα, όποιους επιχειρηματίες ακούς, το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό. Από το κεντρικό κράτος πρέπει να βρεθούν λύσεις. Πάντως όποιος έρθει αυτή τη στιγμή στην Ίο θα βρει επιχείρηση να δουλέψει και να πληρωθεί κιόλας,γιατί είμαστε πάνω απ’ όλα με τον εργαζόμενο».

Αναφορά έγινε και στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται το λιμάνι του νησιού. «Το λιμάνι μας φτιάχτηκε το 1978. Ένα ωραίο λιμάνι το οποίο όμως πρέπει να κάνουμε λειτουργικό ώστε να μπορεί να αντέξει τη ροή των επισκεπτών που κάθε χρόνο είναι όλο και μεγαλύτερη».

Για τις αθλητικές υποδομές:  

«Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για δυο γήπεδα τένις και ένα γήπεδο 5Χ5, καθώς και την επισκευή του 11Χ11 γηπέδου μας. Επίσης το μεγάλο έργο που έρχεται είναι ένα μικρό κλειστό. Είναι ότι πρέπει για μας. Έχουμε κάποια προβλήματα λόγω του ότι γειτνιάζει με αρχαιολογικό χώρο. Πιστεύω θα βρεθεί λύση σύντομα. Έχουμε πάρει 600.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, θα βοηθήσει και η Περιφέρεια με το υπόλοιπο ποσό γύρω στις 450.000 ευρώ που χρειάζεται, ώστε ένα μεγάλο όνειρο της Ιού να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα».

Οι ανασκαφές και το Ομήρειο Πολιτιστικό Πάρκο!

«Μια εμβληματική επίσης περιοχή για την Ίο που πρέπει να αναδείξουμε είναι ο τάφος του Ομήρου. Ο Όμηρος πέθανε στην Ίο. Την γέννησή του δεν την διεκδικεί το νησί. Το σημείο βρίσκεται απέναντι στη Νάξο, είναι τελείως παρθένο, με φανταστική θέα. Με χρηματοδότηση του Δήμου γίνονται κάθε χρόνο ανασκαφές, όμως το μεγάλο όνειρο είναι να φτιάξουμε ένα «Ομήρειο πολιτιστικό πάρκο» δηλαδή ένα μικρό μουσείο κι ένα συνεδριακό χώρο».

Η προστασία του περιβάλλοντος, η ενίσχυση της δημόσιας υγείας, το οδικό δίκτυο και … οι εκλογές.

Η θέση του Δήμου για τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος στην Ίο,  «…σεβαστές εννοείται οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εννοείται επίσης ότι ο Δήμος έχει ανάγκη από επενδύσεις, όμως είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη η προστασία του περιβάλλοντος και της νησιωτικής αρχιτεκτονικής».

Σε σχέση με την ενίσχυση του Κ.Υ. Ίου, ο κ. Γκίκας ανέφερε πως ο Δήμος δίνει 40.000 ετησίως για την υγεία.

ios_gkikas1.jpg«Έχουμε φτιάξει σπίτια, τα έχουμε παραχωρήσει στην Διοικούσα επιτροπή του Κ.Υ να τα διαχειριστεί. Επίσης ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο για έναν αστυνομικό, έναν λιμενικό, έναν εκπαιδευτικό, να ζήσει στα μικρά τα μέρη μας και να προσφέρει. Αυτοσκοπός του Δήμου είναι κάθε χρόνο να φτιάχνουμε ένα μικρό σπιτάκι ή να ανακαινίζουμε κάποιο για να δημιουργήσουμε σπίτια τα οποία είτε θα τα παραχωρούμε δωρεάν είτε με ένα πολύ μικρό αντίτιμο».

Σε σχέση με το οδικό δίκτυο… «Η Ίος έχει ανάγκη από δρόμους. Μέσα στο μήνα περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση, έχει περάσει από την επιτροπή ένας δρόμος κεντρικός, μια χρηματοδότηση από το “Αντώνης Τρίτσης” 2.300.000 ευρώ και επιπλέον συνεχίζουμε με μελέτες. Το μεγάλο στοίχημα του Δήμου είναι να έχει ωριμότητα σε μελέτες για το υπόλοιπο οδικό δίκτυο ώστε να εείμαστε σε ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε κι άλλα χρήματα για οδοποιία …»

Τέλος, αναφορικά με τα σχέδιά του στις επόμενες εκλογές: «Μου αρέσει αυτό που κάνω, πιστεύω σε αυτό που κάνω, νοιώθω ότι προσφέρω στο νησί μου, η ιστορία μου προέρχεται από τα σπλάχνα του Δήμου Ιητών, είναι το σπίτι μου, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε με την ίδια όρεξη και την ίδια δυναμική».
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν