Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚ. Κουκάς (Δήμαρχος Μυκόνου): Εάν δεν μπορείτε, δώστε μας αυτονομία

Κ. Κουκάς (Δήμαρχος Μυκόνου): Εάν δεν μπορείτε, δώστε μας αυτονομία

|

Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς σε ένα ξέσπασμά του αποκαλύπτει την συνεχιζόμενη απαξίωση του Κρατικού οργανισμού προς το νησί των ανέμων, την αποψίλωση σε επίπεδο διοικητικό και φτανει στο σημείο να φωνάξει “εάν δεν μπορείτε, αφήστε μας ελεύθερους” 

Οταν είσαι δήμαρχος Μυκόνου μπορείς να το φωνάξεις.. “Εάν δεν μπορείτε, δώστε μας αυτονομία”… Και να το τεκμηριώσεις.. Και να το αποδείξεις. Κι αυτό έκανε με παρέμβασή του στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς. Ανέδειξε το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών, τις σημαντικές ευθύνες του Κεντρικού Κράτους, αλλά και τις συνέπειες του «φαινομένου» για την τοπική κοινωνία της Μυκόνου και όχι μόνο. Και έχοντας απέναντι του στη συνεδρία για θέματα Ψηφιακής Πολιτικής και Δημόσιας Διοίκησης, τους Υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα. Όλγα Γεροβασίλη, καθώς επίσης και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γρηγόρη Θεοδωράκη ήταν ξεκάθαρος “ παραχωρήστε την απαιτούμενη αυτονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να δώσουμε εμείς λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν και τα οποία το Κεντρικό Κράτος δε θέλει ούτε να τα αγγίξει!»
 
Τι ανέφερε στην τοποθέτησή του;   «Αυτό που συμβαίνει στη Μύκονο θα μπορούσε χαρακτηριστεί από κωμικοτραγικό έως απίθανο! Την ίδια ώρα που ο πρωτοπόρος Δήμος Μυκόνου εκταμιεύει από τα ταμεία του 350.000 ευρώ για να επιδοτήσει τους δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται στο νησί – υποκαθιστώντας τον ρόλο του Κεντρικού Κράτους – την ίδια ακριβώς ώρα, το «εκδικητικό» Κράτος όχι μόνο δεν επικροτεί την πρωτοβουλία μας, αλλά μας «κλέβει» και 6 από τους ολιγάριθμους υπαλλήλους του Δήμου Μυκόνου, δίχως καν να μας ρωτήσει, στα πλαίσια της περίφημης κινητικότητας!

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ένα πλήθος υπαλλήλων των παρακάτω ΟΤΑ, υπέβαλλε αιτήσεις προκειμένου να αλλάξει υπηρεσία, είτε μέσω απόσπασης είτε μέσω μετάταξης. 
Δήμος Χαλκιδέων: 8 υπάλληλοι
Περιφέρεια Κρήτης: 7 υπάλληλοι
Δήμος Κηφισιάς: 6 υπάλληλοι
Δήμος Μυκόνου: 6 υπάλληλοι

Δηλαδή αποσπάται ο ίδιος αριθμός Υπαλλήλων από τη Μύκονο των 10.000 κατοίκων και από μια ολόκληρη Περιφέρεια εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων σαν αυτή της Κρήτης!  Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι μεταξύ αυτών των 6 υπαλλήλων που θέλει να μας ”κλέψει” το Κράτος είναι η Ταμίας του Δήμου Μυκόνου, ο μοναδικός ηλεκτρολόγος και η μοναδική βιβλιοθηκονόμος!

Δε θα μπορούσα βέβαια να μην αναφερθώ και σε μια δίχως προηγούμενο απόσπαση, του μοναδικού υπαλλήλου Πληροφορικής, ο οποίος μεταφέρθηκε από το Δήμο Μυκόνου στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για 3 χρόνια και μάλιστα με δαπάνες του Δήμου Μυκόνου. Ναι όπως το ακούσατε, ο Δήμος Μυκόνου καλύπτει τη μισθοδοσία του εν λόγω υπαλλήλου που εργάζεται για την Ελληνική Κυβέρνηση και το Κεντρικό Κράτος πλέον!

Σε ό,τι έχει να κάνει με την περίφημη αναλογία 1:5 στο Δημόσιο, αυτό που έχω να αναφέρω είναι ότι από το Δήμο Μυκόνου έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια 20 υπάλληλοι – είτε λόγω παραίτησης είτε λόγω συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας στη θέση τους! Άρα για ποια αναλογία 1:5 μιλάμε; Αφού αυτή καθορίζεται κεντρικά σε εθνικό επίπεδο και ουσιαστικά η εκάστοτε Κυβέρνηση είναι εκείνη που αποφασίζει σε ποιες υπηρεσίες και οργανισμούς θα καλυφθούν τα κενά!

Εξαιρέθηκαν οι δημοτικοί υπάλληλοι από το επίδομα!
 
Και σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, φροντίσατε να εξαιρεθούν από τη δυνατότητα επιδότησης οι Δημοτικοί Υπάλληλοι, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η στελέχωση υπηρεσιών αιχμής, όπως για παράδειγμα της Υπηρεσίας Δόμησης Μυκόνου και το ΤΑΠ, με όλες τις γνωστές επακόλουθες συνέπειες. Και ενώ το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών διαχρονικά γνωρίζει πολύ καλά το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει ο Δήμος Μυκόνου, από τον Οκτώβρη 2014 μας υπόσχονται 2 προσλήψεις μηχανικών οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα!

Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος Μυκόνου διαθέτει ελάχιστους Μηχανικούς;
Ότι διαθέτει συνολικά περίπου 10 πτυχιούχους;

Και το Κράτος, δεv μας επιτρέπει να προβούμε σε προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού, τις δαπάνες του οποίου προτίθεται να καλύψει ο Δήμος Μυκόνου, δίχως επιβάρυνση δηλαδή για τα Ταμεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, τη Μύκονο των 10.000 μόνιμων κατοίκων, η οποία καλείται να εξυπηρετήσει εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών σε διάστημα λίγων μηνών!

Σας ερωτώ λοιπόν, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς:
Ο Δήμος Μυκόνου παρέχει τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που επιθυμούμε για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας;
Ο Δήμος Μυκόνου ανταπεξέρχεται στη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν;
Ο Δήμος Μυκόνου αντιμετωπίζει το ζήτημα της στέγασης και της σίτισης των χαμηλόμισθων δημόσιων λειτουργών που αποστέλλονται στο νησί;

Το πώς εμείς τώρα καταφέρνουμε ένα τέτοιο θαύμα κάθε καλοκαίρι είναι άλλο ζήτημα… Ας είναι καλά η εργατικότητα, η μεθοδικότητα και η αγάπη των Μυκονιατών για τον τόπο τους και η προσφορά των Δημοτικών Υπαλλήλων μας που πραγματικά υπερβαίνουν εαυτούς για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καθηκόντων τους.

Σας καλώ να προβληματιστείτε και να επανεξετάσετε σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια από τις τελευταίες «βιομηχανίες» που μας έχει απομείνει, αυτή του Τουρισμού και να δώσετε άμεσα λύσεις!

Σας προκαλώ και σας προσκαλώ, να σκύψετε πάνω από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν περιοχές και προορισμοί όπως η Μύκονος, οι οποίες αποτελούν τη βιτρίνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και να δρομολογήσαμε άμεσες λύσεις στα θέματα της υποστελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών αλλά και των σημαντικών έργων υποδομών που πρέπει να υλοποιηθούν (πχ οδικό δίκτυο, σχολεία κλπ).

Σε άλλη περίπτωση, παραχωρήστε την απαιτούμενη αυτονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να δώσουμε εμείς λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν και τα οποία το Κεντρικό Κράτος δε θέλει ούτε να τα αγγίξει!»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Νέα Δημοκρατία: Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος λόγω ποτού με γνωστό επιχειρηματία;

Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος - «Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα