Κάλυμνος: Το μεταφορικό ισοδύναμο, ως αντίβαρο στον ΦΠΑ

Από την Κάλυμνο όπου βρέθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαμε την … επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Και αυτό έγινε μέσα από την δήλωσή του με την ευκαιρία της εορτής των Θεοφανείων αλλά και του γεγονότος ότι ανακηρύχθηκε ως Επίτιμος Δημότης μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού  Συμβουλίου Καλυμνίων…  «Από σήμερα είστε συμπατριώτης των απανταχού Καλυμνίων», είπε στον κ. Τσίπρα ο δήμαρχος Καλύμνου Ιωάννης Γαλουζής, δηλώνοντας βέβαιος ότι στο πρόσωπο του πρωθυπουργού η Κάλυμνος θα βρει έναν μόνιμο συμπαραστάτη.

«Δίνετε τη μάχη να κρατήσετε τον τόπο όρθιο. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη μεγάλη τιμή που μου κάνετε να είμαι επίτιμος δημότης» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή ανακήρυξης του ως επίτιμου δημότη του νησιού. Ευχαρίστησε τους Καλύμνιους εκ μέρους όλων των Ελλήνων «όχι μόνο γιατί φυλάτε Θερμοπύλες αλλά γιατί δίνετε τη μάχη της μόρφωσης της προκοπής, δίνετε τη μάχη να κρατήσετε τον τόπο όρθιο, ξέρω πόσες ιδιαίτερες δυσκολίες συνεπάγεται η ζωή στο νησί».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα που συνεπάγεται η ζωή στο νησί και για τα οποία είχαν μιλήσει νωρίτερα ο δήμαρχος και ο έπαρχος: Προβλήματα συγκοινωνίας, σύνδεσης με το κέντρο, αλλά και προβλήματα που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή, με την παρουσία του κράτους, με το αίσθημα ασφάλειας που είναι απαραίτητο για κάθε βήμα προόδου.

 «Το πιο κρίσιμο θέμα για τα νησιά μας, για το οποίο επεξεργαζόμαστε λύση είναι μια συνολική και συνεκτική πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος της νησιωτικότητας μας από τη θέσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Φιλοδοξούμε να κάνουμε πράξη ένα αίτημα διεκδίκησης δεκαετιών για τους νησιώτες μας, όχι επειδή βρεθήκαμε στην ανάγκη να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που από την αρχή γνωρίζαμε τις δυσκολίες του, μέσα στις οποίες εντάσσεται η εξίσωση του ΦΠΑ σε όλη τη χώρα, αλλά γιατί κατά την εκτίμηση μου αν σήμερα μας έβαζαν να διαλέξουμε από την αρχή αν θα προτιμούσαμε διαφορετικό ΦΠΑ ή μεταφορικό ισοδύναμο, η δική μου άποψη είναι για το μεταφορικό ισοδύναμο». Γιατί, όπως εξήγησε, πρέπει να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, αλλάζοντας το καθεστώς των νησιών με το κέντρο και τα άλλα νησιά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, στα μέσα του Φλεβάρη θα είναι έτοιμη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Θα περιλαμβάνει, όπως είπε, επιδοτήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των μονίμων κατοίκων και επιδότηση του επιπλέον κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς των προϊόντων (από και προς τα νησιά) και των καυσίμων, για τα οποία έχει ήδη γίνει επαφή με τα ΕΛΠΕ και ετοιμάζεται ξεχωριστή πρόταση. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ήδη έχουμε κινηθεί για να δεσμεύσουμε σε πρώτη φάση μέσα στο 2018 μέσα από το ΠΔΕ ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ» και ότι το 2019 θα είναι διπλάσιο και πολλαπλάσιο, «καθώς στόχος μας είναι το μέτρο αυτό να μην αφορά μόνο τα Δωδεκάνησα ή τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά από το 2019 και μετά να αφορά κάθε νησιώτη και κάθε νησιώτισσα». Είπε ακόμη ότι τα αρμόδια υπουργεία θα προχωρήσουν άμεσα στην εκπόνηση της αντίστοιχης νομοθετικής παρέμβασης, και πως υπάρχει η συναίνεση και των εταίρων μας. Προσέθεσε ότι δεν αναφέρεται μόνο στους θεσμούς, αναφέρεται και στους εταίρους της ΕΕ, «καθώς ένα κρίσιμο θέμα είναι και η αποδοχή του και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για το οποίο έχει γίνει πολύ σοβαρή διεργασία».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε σειρά άλλων προβλημάτων και τις κινήσεις της κυβέρνησης επ΄ αυτών. Από τη σύσκεψη που προηγήθηκε, ξεχώρισε το θέμα της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, για την ίδρυση της οποίας έχει υπάρξει συζήτηση ανάμεσα στο αρμόδιο υπουργείο και τον Δήμο Καλύμνου. «Ήδη εξετάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για το κτίριο που θα την στεγάσει. Νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο ώστε από τον νέο ακαδημαϊκό χρόνο να λειτουργήσει η Ακαδημία», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι η σχολή δυτών που ξεκίνησε πάλι τη λειτουργία της, να επεκταθεί το αντικείμενό της, ώστε να εκπαιδεύονται σ΄ αυτήν δύτες με ειδικότητες απαραίτητες στη ναυπηγική βιομηχανία, που σήμερα υποχρεώνονται να φοιτούν στο εξωτερικό με υψηλό κόστος.

Μίλησε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο και έχει να κάνει με κακό σχεδιασμό. Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε άμεσα στον υπουργό Υποδομών κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, προκειμένου να στείλει κλιμάκιο της ΥΠΑ να εξετάσει αν υπάρχει δυνατότητα είτε επέκτασης ή μεταφοράς του σε άλλο σημείο (ο Δήμος το προσδιορίζει στην περιοχή Παλαιόνησος) «και αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση του».

 «Θετικά αντιμετωπίζουμε, επίσης, την κατασκευή νέας αποβάθρας για την εξυπηρέτηση των νέων και πιο σύγχρονων πλοίων, που με δυσκολία προσεγγίζουν σήμερα το λιμάνι της Καλύμνου», είπε.

Τέλος, είπε ότι εδικά μέτρα λαμβάνονται για την ενίσχυση της αλιείας. Από τη μια με πλήρη εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου. Και από την άλλη με την εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας, στο οποίο διατίθενται κοινοτικοί πόροι ύψους 390 εκατομμυρίων ευρώ, που θα φτάσουν πάνω από 520 εκατομμύρια ευρώ, με την εθνική συνεισφορά.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι στη σύσκεψη που ακολούθησε της τελετής συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλύμνου, Ιωάννης Γαλουζής, ο έπαρχος Γιάννης Θεμέλαρος και άλλοι τοπικοί φορείς, καθώς επίσης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Κάμμενος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός και βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός και οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ