Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚάσος: Η εξαγγελία Μητσοτάκη για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά

Κάσος: Η εξαγγελία Μητσοτάκη για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά

|

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Κάσο, οι εξαγγελίες για μείωση του ΕΝΦΙΑ και η απάντηση του πρώην υπουργού Ναυτιλίας και βουλευτή Δωδεκανήσου κου Σαντορινιού που μίλησε για αλεξιπτωτιστές 

Την μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά από το 2020 εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όταν και ανήμερα των Χριστουγέννων βρέθηκε στη πανέμορφη και μαρτυρική Κάσο…  Η κίνηση – ανάσα του πρωθυπουργού έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση για παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα σε Λέρο, Μυτιλήνη, Κω, Σάμο και Χίο έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Μιλώντας στους κατοίκους της Κάσου για το κόστος ζωής στα μικρά νησιά της Ελλάδας ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι για να φτάσει ένα προϊόν από την Αθήνα στην Κάσο εκ των πραγμάτων θα επιβαρυνθεί με μεταφορικό κόστος το οποίο θα αυξήσει τελικά την τιμή του και αυτό είναι άδικο για αυτούς οι οποίοι επιλέγουν κόντρα στις συνθήκες και αντιμετωπίζοντας τις αντιξοότητες του να ζει κανείς σε ένα ακριτικό νησί να παραμένουν εδώ στην Κάσο. Θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση και μπορώ να σας πω από σήμερα ότι στα πλαίσια της νέας πολιτικής μας για τον φόρο που αφορά την ακίνητη περιουσία, για τον ΕΝΦΙΑ, για το 2020 θα υπάρχει ειδική πρόνοια με σημαντικότατη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα για να σας προσφέρουμε μια μικρή πρόσθετη ανακούφιση ως προς τα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ σε όλη τη χώρα προκειμένου να ελαφρύνει τη μεσαία τάξη. Η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, η ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και η αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ ενδέχεται να φθάνει το 12%, σε άλλες το 7%, ενώ μπορεί να είναι και χαμηλότερη από 5%. Στις περιοχές που θα καταγραφούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα μειωθεί ελάχιστα. Αντίθετα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις εμπορικές, η έκπτωση θα φθάσει το 10%-12%.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κου Σαντορινιού 

Με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κάσο, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά ενώ εξήγγειλε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά εντός του 2020, η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να ασκήσει δριμεία κριτική, μηδενίζοντας επί της ουσίας όλες τις εξαγγελίες με θετικό πρόσημο. «Σαν αλεξιπτωτιστής και μόνο για να βγάλει φωτογραφίες πήγε στην Κάσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Καμία απάντηση για τα ουσιαστικά ζητήματα των νησιών», δήλωσε ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο κ. Μητσοτάκης, πρόσθεσε, «φαίνεται ότι επισκέφθηκε το νησί της Κάσου σαν απλός παρατηρητής, κάνοντας διαπιστώσεις και εκφράζοντας ευχολόγια, ξεχνώντας ότι είναι εν ενεργεία Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ότι ηγείται μιας Κυβέρνησης από την οποία καταργήθηκε το χαρτοφυλάκιο της Νησιωτικής Πολιτικής».

Ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε,  «υποσχέθηκε μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά, ξεχνώντας ότι από τον Ιούλιο ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναγγείλει την οριστική κατάργηση του μέτρου για τα νησιά κάτω από 1.000 κατοίκους και φυσικά ξεχνώντας ότι η Κυβέρνησή του αρνήθηκε να κάνει αποδεχτή σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, προτίμησε να δώσει 100εκ. € σε μειώσεις ΕΝΦΙΑ, στους πλούσιους φίλους του, και δεν βρήκε 2εκ. € για τα νησιά της χώρας».

Κριτική για τα σχολεία

«Επίσης, έχοντας ήδη φτάσει Χριστούγεννα, ο κ. Πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι λείπουν καθηγητές από τα σχολεία της Κάσου! Ναι, κ. Μητσοτάκη, μετά από 4 χρόνια, είναι και πάλι η πρώτη φορά που τα σχολεία στα νησιά μας αντιμετωπίζουν, και κατά τη λήξη του πρώτου τριμήνου, μεγάλες και σημαντικές ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές» σημείωσε ο κ. Σαντορινιός.

«Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στην Κάσο σαν αλεξιπτωτιστής, χωρίς να έχει να παρουσιάσει καμία ουσιαστική ατζέντα νησιωτικής πολιτικής και κάνοντας τον ανήξερο για όσα θετικά έγιναν για τα νησιά τα προηγούμενα χρόνια. Δεν απάντησε σε κανένα από τα προβλήματα των νησιών μας, που με ευθύνη της Κυβέρνησής του επιδεινώθηκαν τραγικά στους μήνες διακυβέρνηση της. Για μια ακόμα φορά απέδειξε ότι χρησιμοποιεί τα νησιά μας για την επικοινωνιακή του εικόνα και τον μόνο που τον ένοιαζε σήμερα, και πάλι, ήταν οι φωτογραφίες».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Νότιο Αιγαίο: Τροποποίηση δρομολογίου “Blue Star Chios” λόγω κακοκαιρίας

Διαμόρφωση δρομολογίων του "Blue Star Chios" το χρονικό διάστημα 28/3-30/3, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Συζήτηση για θέματα νησιωτικότητας

Πρόσκληση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε εκδήλωση του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής

Μήλος: Ανοιγμα στην Ολλανδική αγορά

Ταξίδι εξοικείωσης στη Μήλο για προβολή της στην Ολλανδική αγορά

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;

Κυκλάδες – Κέα: Κατάλυμα προσφέρεται για 2.848 ευρώ τη βραδιά από… 1η Ιουνίου

Απλησίαστες οι Κυκλάδες και το 2024: Κατάλυμα προσφέρεται για 2.848 ευρώ τη βραδιά από… 1η Ιουνίου

Νάξος – Αλιευτικό καταφύγιο: Τομές στη χερσαία ζώνη, τι γίνεται με το έργο; (video)

Διακόπηκαν οι εργασίες στο αλιευτικό καταφύγιο της Νάξου- Εντοπίστηκαν αρχαία, έρχονται δύτες, ξεκίνησαν τομές στη χερσαία ζώνη (video)

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες