Κέα: Σε υπουργικό επίπεδο η υπόθεση "παστούρα"

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου και πραγματοποιήθηκε συνάντηση – σύσκεψη στην Αθήνα και δη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επίκεντρο την... παστούρα.  Από τη μία είχαμε τον Γενικό Γραμματέα κ. Νίκο Αντώνογλου, τους Βουλευτές Κυκλάδων, κ. Νίκο Συρμαλένιο και Νίκο Μανιό και από την άλλη (εκ μέρους της Κέας) τον Δήμαρχο Κέας, κ. Γιάννη Ευαγγέλου, συνοδευόμενο από τον Αντιδήμαρχο, κ. Στέφανο Βρεττό και την Πρόεδρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Νήσων Κυκλάδων και Αργοσαρωνικού, κ. Δήμητρα Παναγιωτοπούλου. Στη σύσκεψη παρευρέθηκε επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπ.Α.Α.Τ σε θέματα Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, κ. Θωμάς Αλεξανδρόπουλος. 

Στον Γενικό Γραμματέα παρουσιάστηκε το έντονο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις παρεμβάσεις των διαφόρων εκπροσώπων φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίοι παρερμηνεύουν προφανώς την αναγκαία λόγω ειδικών συνθηκών στις Κυκλάδες περίδεση (παστούρωμα / διπούτσωμα) με την ενδεχόμενη κακοποίηση των ζώων και προβαίνουν σε συνεχείς καταγγελίες.

Οι βουλευτές των Κυκλάδων υποστήριξαν ότι η παστούρα κατά ανάγκη δεν αποτελεί κακοποίηση των ζώων και για αυτό χρησιμοποιείται για εκατοντάδες χρόνια, στο πλαίσιο της συνύπαρξης των καλλιεργειών, των παραγωγικών ζώων και των ανθρώπων και ζήτησαν από τον Γενικό Γραμματέα να ερμηνευτεί ο Ν. 4235/2014 έτσι ώστε η χρήση της παστούρας, με όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να διευκρινιστούν, να μην θεωρείται κακοποίηση των ζώων.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το σοβαρό πρόβλημα που έχει πλέον προκύψει με τον περιορισμό της κτηνοτροφίας στα μικρά νησιά και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι διωκόμενοι κτηνοτρόφοι. Έγινε υπόμνηση των επανειλημμένων παραστάσεων και από τους Δήμους και από τους Συνεταιρισμούς, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει παρθεί κάποια απόφαση τροποποίησης για την αποφυγή των διώξεων και την ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων.

Από πλευράς του Γενικού Γραμματέα και των Υπηρεσιακών έγινε δεσμευτική δήλωση ότι θα επεξεργαστούν άμεσα τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος.

Δελτίο Ενημέρωσης Δήμου Κέας 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News