Κεντροαριστερά... Ξεκίνησε η μάχη για την "κορυφή"

«Αναλόγως τη συμμετοχή» ήταν η μόνιμη επωδός των προηγούμενων ημερών, όταν διατυπωνόταν η πιο συνηθισμένη ερώτηση σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες που αφορούσε τον τελικό νικητή στην αναμέτρηση της κ. Φώφης Γεννηματά και του κ. Ν. Ανδρουλάκη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Σήμερα, Κυριακή 19 Νοεμβρίου όπως και να έχει, η κάλπη θα βγάλει νέο αρχηγό της ταλαιπωρημένης τα τελευταία χρόνια Κεντροαριστεράς, που, με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα, πιθανόν να είναι ένας από τους ρυθμιστές του πολιτικού σκηνικού την επόμενη ημέρα. Το ερώτημα που τίθεται για τη σημερινή, κρίσιμη μάχη είναι ποια θα είναι τα «κλειδιά» που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα και ποιος τελικά τα έχει στα χέρια του.

Το πρώτο και βασικότερο λοιπόν, η συμμετοχή. Όλοι οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο εστίασαν την εβδομάδα που μας πέρασε στην αναγκαιότητα να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των 211.000 πολιτών που πήγαν στις κάλπες και να υπάρξει εκ νέου υψηλή συμμετοχή, ώστε να σταλεί οριστικά το μήνυμα επανάκαμψης της παράταξης στο πολιτικό στερέωμα. Από εκεί και πέρα να πούμε ότι ανοιχτά υπέρ της Γεννηματά τάθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Απόστολος Πόντος και υπέρ του Ανδρουλάκη, ο Γιάννης Μανιάτης και σημαντικά μέλη του «Ποταμιού». Οι υπόλοιποι; Κατά συνείδηση… Ερωτηματικό βέβαια αποτελεί το γεγονός ότι και οι δύο μονομάχοι μιλούν για κάτι το …νέο με τον 38χρονο Ανδουλάκη να τονίζει το «ηλικιακό πλεονέκτημα»… Κι από τη πλευρά της η Γεννηματά λέει πολύ  απλά ότι «το νέο το κάναμε πράξη» γιατί αυτή ανέλαβε την πρωτοβουλία ώστε να φύγει από το …ΠΑΣΟΚ και να πάει στο νέο Φορέα. 

Δωδεκάνησα
Όσο για το Νότιο Αιγαίο; Την πρώτη Κυριακή η Φώφη Γεννηματά, ήρθε πρώτη και με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Νίκο Ανδρουλάκη συγκεντρώνοντας 1.777 ψήφους, ποσοστό 50,63%. Ο κ. Ν. Ανδρουλάκης είχε λάβει 936 ψήφους, ποσοστό μόλις 26%. Η συμμετοχή την πρώτη Κυριακή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς ο στόχος που είχε τεθεί ήταν περίπου στα 2.500 άτομα και τελικά έσπευσαν να ψηφίσουν 3.600 πολίτες, με την μεγαλύτερη κίνηση να καταγράφεται –ευλόγως- στη Ρόδο και στην Κω. Στο νησί της Ρόδου η Φώφη Γεννηματά συγκέντρωσε 1.020 σταυρούς προτίμησης και ο Νίκος Ανδρουλάκης 573. Στην Κω, η Φώφη Γεννηματά ήρθε πρώτη με 231 σταυρούς με δεύτερο τον Νίκο Ανδρουλάκη με 198. Στα μοναδικά νησιά που βγήκε πρώτος ο Ανδρουλάκης ήταν σε Καστελόριζο και Αστυπάλαια… 

Κυκλάδες 
Και στις Κυκλάδες; Κι εδώ η Φώφη Γεννηματά ήταν πρώτη με 730 ψήφους (ήτοι 37,7) ενώ η μάχη για τη δεύτερη θέση ήταν σκληρή  ελέω … Πάρου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε στη 2η θέση με 401 ψήφους (ήτοι 20.7%) και με τον Γιάννη Ραγκούση να είναι 3ος με 339 (ήτοι 17.5%) κι αυτό γιατί στη Πάρο πήρε 278 από τους 349 ψήφους συνολικά…. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ανδρουλάκης ήταν πρώτος σε Άνδρο, Κύθνο, Μύκονο, Φολέγανδρο και Σίφνο, η Γεννηματά όμως κυριάρχησε στα μεγάλα νησιά, ήτοι Σύρος (143 από 322),  Νάξος (272 από 423) και Σαντορίνη (92 από 224) ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι είχαμε και …ισοπαλία. Στην Ίο. Σε 39 ψήφους οι Ανδρουλάκης – Γεννηματά πήραν από 15 (!!!) Η πιο αμφίρροπη πάντως μάχη έγινε στη Μήλο όπου ψήφισαν 51 και έλαβαν: Γεννηματά 15 ψήφοι, Ανδρουλάκης – Θεοδωράκης από 13 (!!!) 

Διαδικαστικά 
Όσον αφορά τα διαδικαστικά της σημερινής ψηφοφορίας, ελλείψει Μαραθωνίου αυτή την Κυριακή οι κάλπες θα κλείσουν κανονικά στις 8 μ.μ. σε όλη τη χώρα. Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία έχουν μόνον όσοι συμμετείχαν την πρώτη Κυριακή, χωρίς κάποιο αντίτιμο αυτή τη φορά, ενώ θα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, όπως έγινε την πρώτη Κυριακή, κάτι το οποίο πιστώνεται η επιτροπή Αλιβιζάτου, γύρω στις 10 το βράδυ αναμένεται να ξέρουμε ποιος θα ηγηθεί της προσπάθειας για τη δημιουργία του νέου φορέα της κεντροαριστερής παράταξης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News