Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚι εγένετο αυτόνομο Λιμενικό Ταμείο Αμοργού

Κι εγένετο αυτόνομο Λιμενικό Ταμείο Αμοργού

|

Με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ της 24ης Ιανουαρίου 2018) ανακοινώνεται η σύσταση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με επωνυμία “Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού – Σε έξι μήνες η ολοκλήρωση της στελέχωσης – Επόμενο βήμα η αυτόνομη υπηρεσία Δόμησης 

Αυτονομία.. Δυνατή λέξη… Και στην Αμοργό το φωνάζουν δυνατά… Ο λόγος; Μα πολύ απλά έχουν εδώ και μία εβδομάδα το …χαρτί που αναφέρει «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού»… Ωραία έκφραση δεν είναι; Και ο δεσμός που ένωνε την Νάξο με την Αμοργό όσον αφορά το Λιμενικό Ταμείο κόβεται, με το Δήμαρχο Αμοργού, Νίκο Φωστιέρη, να αναφέρει ότι τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από τον Καλλικράτη για την καλύτερη διευθέτηση των υποθέσεων του νησιού.

Με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 24ης Ιανουαρίου 2018 ανακοινώνεται η σύσταση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με επωνυμία “Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού”. Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται και στο Προεδρικό Διάταγμα, λήφθηκε υπ’ όψιν η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμοργού, αλλά και το ότι παρήλθε άπρακτη η προθεσμία για τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρότασης των Υπουργών Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποφασίστηκαν οι εξής τροποποιήσεις:
Οι αρμοδιότητες που αφορούν στο Δήμο Αμοργού αφαιρούνται απ’ το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου και μεταφέρονται στο νέο νομικό πρόσωπο, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού, το οποίο είναι και υπεύθυνο για την εφαρμογή τους. Αντίστοιχα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου παύει πλέον να έχει διαδημοτικό χαρακτήρα. Τέλος, με τη δημοσίευση της απόφασης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού υπεισέρχεται αυτοδίκαια σε όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, πόρους, δικαιώματα και υποχρεώσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου που αφορούν το Δήμο Αμοργού.

Από την πλευρά του ο Δήμος Αμοργού  προχώρησε σε ανακοίνωση που αναφέρει «Με ευχαρίστηση σας ανακοινώνουμε ότι με το Προεδρικό Διάταγμα υπ΄ αριθμό 5 το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 24ης Ιανουαρίου 2018 με αριθμό φύλλου 10 Τεύχος Πρώτο συνεστήθη Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού» που θα ασκεί τις αρμοδιότητες που αφορούν στα λιμάνια και στα αλιευτικά καταφύγια του νησιού μας και σε άλλες συναφείς αρμοδιότητες.
Η δημιουργία του Λιμενικού μας Ταμείου μόλις οργανωθεί και λειτουργήσει θα βοηθήσει ουσιαστικά στην προώθηση των προβλημάτων του νησιού μας.
Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσομε το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την αγαστή συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα στο Λιμενικό τους Ταμείο .
Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσομε το Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νάξου κ. Νίκο Σέργη και συνεργάτες του υπαλλήλους για την εξυπηρέτηση της Αμοργού επί 15ετία και πλέον.
Ευχαριστούμε επίσης όσους από τους συμπατριώτες μας συνέβαλαν στην υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου».

Από εκεί και πέρα, ο Δήμαρχος Αμοργού Νίκος Φωστιέρης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του από την εξέλιξή αυτή, ενώ τόνισε και τις αδυναμίες της συνύπαρξης της Αμοργού υπό τη σκέψη του  Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Μιλώντας στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» ανάμεσα στα άλλα ανέφερε ότι «τα έσοδά μας τα οποία ανέρχονταν περίπου στο 25% των συνολικών εσόδων που είχε το Λιμενικό Ταμείο Νάξου, παρέμεναν εκεί”, το έργο το οποίο καλούνταν να υλοποιήσει η Νάξος ήταν πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στα έργα που αφορούσαν την Αμοργό και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι τα τρία μέλη του Λιμενικού Ταμείου έπρεπε μία με δύο φορές το μήνα να ταξιδεύουν από την Αμοργό στη Νάξο, χάνοντας πολύτιμο χρόνο κάθε φορά. Το ίδιο ίσχυε και για τους ιδιώτες που είχαν συμφέροντα που άπτονταν στη δικαιοδοσία του Λιμενικού Ταμείου, αναφέρει ο Δήμαρχος. “Κάτοικοι δικοί μας οι οποίοι νοικιάζανε χώρο στη χερσαία ζώνη έπρεπε να πάνε στη Νάξο για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Με το Λιμενικό Ταμείο να είναι εδώ, εφαρμόζονται πιο σωστά οι διαδικασίες”.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία αυτόνομου Λιμενικού Ταμείου, δεν ήταν ομόφωνη καθώς οι σύμβουλοι της μειοψηφίας διαφώνησαν.  Το συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αμοργού θα είναι επταμελές, αποτελούμενο από τρεις αιρετούς και τέσσερα μέλη συλλόγων συναφών με το αντικείμενο και σε ένα χρονικό πλαίσιο έξι μηνών θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αυτονόμησης. 

Όσο για την επόμενη κίνηση; Η δημιουργία αυτόνομου Γραφείου Δόμησης Αμοργού, αφού φυσικά καταφέρει ο Δήμος να πάρει το απαιτούμενο προσωπικό. Και όπως τόνισε ο κος Φωστιέρης: “Θέλουμε να μπορούμε να ελέγχουμε τη δόμηση πάνω στο νησί μας. Από τη Νάξο βγαίνει μια άδεια η οποία χρειάζεται διαρκή παρακολούθηση. Η πολεοδομία Νάξου, η οποία έχει και την Πάρο, είναι λογικό να μην προλαβαίνει να έρθει να δει αν εφαρμόζεται σωστά η άδεια ή όχι. Πρέπει να το καταγγείλουμε εμείς”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη