ΚΟ Σύρου ΚΚΕ: Η απόρριψη της τροπολογίας για το ΦΠΑ ανέδειξε την υποκρισία

Απορρίφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καν να συζητηθεί, η τροπολογία του ΚΚΕ για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που ψηφίστηκε την Τετάρτη και αφορούσε την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράταση του νόμου Κατσέλη και την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και επέκταση εφαρμογής του μέτρου του «μεταφορικού ισοδύναμου».

Όπως διαβάζουμε, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Δραγασάκης, και η υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, δεν έκαναν καμία αναφορά στην τροπολογία, παρά το γεγονός ότι προκλήθηκαν από τους βουλευτές του ΚΚΕ. Είπαν απλά ποιες τροπολογίες κάνουν δεκτές, απορρίπτοντας με τον τρόπο αυτό την τροπολογία του ΚΚΕ χωρίς καμία συζήτηση. Στο ίδιο μήκος κύματος, ΝΔ, ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ) και όλα τα αστικά κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης παρότι παρίσταναν ότι «έχουν βγει στα κάγκελα» για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, έκαναν γαργάρα την τροπολογία του ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της υποκρισίας τους, αλλά και τη σύμπλευσή τους στο διά ταύτα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είχαν ψηφίσει το 3ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο οποίο υπήρχε η δέσμευση για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Να σημειώσουμε ότι ο βουλευτής του κόμματος Σταύρος Τάσσος ζήτησε τη μόνιμη επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και αποσύνδεση του ζητήματος με το Προσφυγικό. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον διπλό εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών, στα νησιά του Αιγαίου και στη χώρα λόγω της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Συρμαλένιος, τα κάγκελα και η απόρριψη 

Ενδιαφέρουσα και η ανακοίνωση της ΚΟ Σύρου του ΚΚΕ που σχολιάζει τη στάση του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου. Τι αναφέρει; «Απορρίφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καν να συζητηθεί, η τροπολογία του ΚΚΕ για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Δραγασάκης, και η υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, δεν έκαναν καμία αναφορά στην τροπολογία, παρά το γεγονός ότι προκλήθηκαν από τους βουλευτές του ΚΚΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ΝΔ, ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ) και όλα τα αστικά κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης παρότι παρίσταναν ότι «έχουν βγει στα κάγκελα» για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, έκαναν γαργάρα την τροπολογία του ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της υποκρισίας τους.

Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη δεν μας προκαλεί εντύπωση. Έχουν πέσει εδώ και πολύ καιρό οι μάσκες  για το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης, για το ρόλο που έχει αναλάβει στην πλήρη εφαρμογή όλων των αντεργατικών- αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπουν τα μνημόνια και που ζει στο πετσί της κάθε λαϊκή οικογένεια. Αυτό που μας προκάλεσε όμως τρομερή εντύπωση είναι το θράσος με το οποίο προσπαθούν για ακόμα μια φορά να θολώσουν τα νερά και να «ξεγελάσουν» τους νησιώτες.

Την ίδια μέρα που η κυβέρνηση απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες την τροπολογία του ΚΚΕ ακούσαμε από το βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Συρμαλένιο να  βγαίνει στα κάγκελα υπερασπιζόμενος την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, προτείνοντας στην κυβέρνηση του να υιοθετήσει την εξής πρόταση: «Η Κυβέρνηση στις νέες συνθήκες της μεταμνημονιακής εποχής διεκδικεί νέους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για όλη τη νησιωτική Ελλάδα, όχι μόνο για το Αιγαίο, αλλά και για τα νησιά του Ιονίου και για τα υπόλοιπα νησιά, στις Σποράδες, τον Σαρωνικό κλπ. σε εναρμόνιση με τον ΦΠΑ που υπάρχει σε άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης…».

Αλήθεια σε άλλη συνεδρίαση βρισκόταν ο κ. Συρμαλένιος; Δεν ήταν εκεί όταν η κυβέρνηση, την οποία υπερασπίζεται όπου σταθεί και βρεθεί, και ψηφίζει και με τα δυο του χέρια τους αντιλαϊκούς νόμους της απέρριπτε ακριβώς αυτό το αίτημα.

Το έργο αυτό είναι το έχουμε ξαναδεί και δεν πιάνει πια. Ήρθε η ώρα ο καθένας να βγάλει συμπεράσματα. Καλούμε τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους με την συλλογική τους δράση υιοθετήσουν το πλαίσιο πάλης του ΚΚΕ για την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά και την αποσύνδεση του από το προσφυγικό. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία να γυρίσουν την πλάτη τους στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε., να συμπορευτούν με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, απέναντι στην υποταγή και τη συναίνεση,  για άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News