Κουφονήσια - Αντ. Κωβαίος: "Ευχαριστώ" σε όσους βοηθούν στην αναβάθμιση του νησιού

Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν γεμάτη δράσεις για τα Κουφονήσια… Από τα εγκαίνια της έκθεσης «δες Απέναντι» στο πάλαι ποτέ σχολείο του νησιού, έως το τριήμερο (12- 14 Ιουλίου) με το Fitland Koufonisia 2019 συνδυάζοντας τη γυμναστική με την διασκέδαση και το ιατρικό συνέδριο παρουσία 30 και πλέον γιατρών στο Πολιτιστικό και Αθλητισμό κέντρο που βρίσκεται στο γήπεδο 5χ5 του νησιού…

Πίσω απ αυτές τις δράσεις, βρίσκεται ο Αντώνης Κωβαίος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, αεικίνητος, παλεύει καθημερινά ώστε να αναδεχτεί το νησί μέσα από πολιτιστικές δράσεις…  Και σήμερα μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα όχι μόνο αναδεικνύει αυτά τα θέματα, αλλά και να ευχαριστήσει όσους βοηθούν ώστε οι εκδηλώσεις αυτές να έχουν την καλύτερη δυνατή προβολή…

Έτσι λοιπόν, είδαμε το τριήμερο 12 – 14 Ιουλίου το «Fitland Koufonisia 2019» όπου «έμπειροι γυμναστές με οργανωμένες δραστηριότητες (τρέξιμο, pilates, workout, beach games και άλλα) έθεσαν στόχο να εμπνεύσουν τους 70 συμμετέχοντες και να τους παρακινήσουν να ασχοληθούν πιο ενεργά με τον αθλητισμό και την άσκηση, μέσα από μια ευχάριστη τριήμερη διαδικασία στο όμορφο νησί μας». Και όπως αναφέρει ο κος Κωβαίος «  Ευχαριστούμε τις διοργανώτριες Ιουλία & Μαριλίνα, τους συμμετέχοντες και όσους υποστήριξαν την προσπάθειά τους».

Για το ιατρικό συνέδριο, ο κος Κωβαίος μας αναφέρει « Σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο χώρο Πολιτισμού & Αθλητισμού μια ομάδα 30 γιατρών που πραγματοποίησαν ένα μικρό ιατρικό συνέδριο στον τόπο μας, στα πλαίσια της προγραμματισμένης τριήμερης επίσκεψη τους... Η αξιοποίηση του χώρου πολιτισμού & αθλητισμού που διαθέτουμε, ως μέσω για την προσέλκυση ποιοτικού εναλλακτικού τουρισμού μας χαροποιεί ιδιαίτερα...»

Και τέλος, για τα εγκαίνια της αρχαιολογικής έκθεσης «δες Απέναντι» ο κος Κωβαίος αναφέρει  «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι αλλά και συγκινημένοι που ο τόπος μας φιλοξενεί (για πρώτη φορά στην ιστορία του) τους πολύτιμους καρπούς - τα μοναδικά ευρήματα - των αρχαιολογικών ερευνών στο Δασκαλιό και στους αποθέτες του κάβου της Κέρου. Η απόφαση της Κοινότητας μας/Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, να παραχωρήσει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων/Υπουργείο Πολιτισμού το κτήριο του πρώην δημοτικού σχολείου μας βρίσκει απόλυτα δικαιωμένους & ικανοποιημένους. Το μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους του συνόλου των κατοίκων απευθύνεται ιδιαίτερα στον κ. Αθανασούλη, τον δημιουργικό, άξιο & εξωστρεφή Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων που παράγει σημαντικό & πολύ σπουδαίο έργο στις Κυκλάδες. Εξαρχής κατανόησε και ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα μας να δημιουργηθεί μια κοιτίδα πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού εδώ στη γενέτειρα του, που θα εντάσσεται (λόγω των μοναδικών ευρημάτων) ανάμεσα στις ξακουστές συλλογές της οικουμένης που φιλοξενούν έργα του περίφημού πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού μας. Εκφράζουμε επίσης την μεγάλη μας ευγνωμοσύνη στον διακεκριμένο καθηγητή Σερ Κόλιν Ρένφριου - τον μεγαλύτερο προϊστορικό αρχαιολόγο όλων των εποχών - στον συνδιευθυντή της ανασκαφής και στενό συνεργάτη του τον Καθηγητή Μάικλ Μπόιντ, στην ομάδα του και τους συνεργάτες τους. Που δουλεύοντας με αφοσίωση και πάθος τις τελευταίες δεκαετίες έφεραν στον φως της μοναδικής αξίας αρχαιότητες που παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό.

Ευχαριστούμε επίσης τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Ινστιτούτο Κύπρου για την πολύτιμη βοήθεια τους, την Cosmote για την ευγενική χορηγία της καθώς και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Μαργαρίτα Δρίλια για την όλη φροντίδα της στην υλοποίηση της έκθεσης ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Ευχαριστούμε θερμά και όλους εσάς αγαπητοί φίλες, φίλοι, κάτοικοι, επισκέπτες που μας τιμήσατε με την παρουσία σας σε αυτό το μοναδικό γεγονός. Ευχαριστούμε επίσης θερμά που παρευρέθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ο Δ/τνής της & οικοδεσπότης κ. Δημήτρης Αθανασούλης, η κα. Μαρθάρη, ο επιμελητής της έκθεσης κ. Στέφανος Κεραμίδας, η κα. Ζώζη Παπαδοπούλου, η κα. Μαρία Κονιώτη, ο κ. Γιώργος Γαβαλάς, η κα. Μάλλη Ασπασία & η κα. Παναγιώτα Τσιλίκη. Τον μυθικό αρχαιολόγο - ερευνητή Σερ Κόλιν Ρένφριουμ, τον συνεργάτη του/ συνδιευθυντή κ. Μάικλ Μπόιντ απο το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, την Εύη Μαργαρίτη από το ινστιτούτο Κύπρου, την κα. Ιωάννα Μουτάφη.

Τους εκπροσώπους της Cosmote που είναι ο ευγενικός χορηγός. Τον αξιότιμο Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρη Λιανό & τη σύζυγό του κα Καίτη Φραγκίσκου, τον αγαπητό Έπαρχο της περιοχής μας & Αντιπεριφερειάρχη ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας Νοτίου Αιγαίου κ Γιάννη Μαργαρίτη, τα μέλη της Κοινότητας Κουφονησίων, τον Πάτερ Μιχάλη και την Αστυνομική Αρχή. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αντιπρόεδρο Ιωάννη Ταγκούλη για την βοήθεια του κατά το στήσιμο της έκθεσης, την μητέρα μου κ. Σοφία για τα παραδοσιακά γλυκά που έφτιαξε και προσφέραμε την ημέρα των εγκαινίων, το ξενοδοχείο "Αιγαίο" για τα καταπληκτικά εδέσματα που πρόσφερε στους παρευρισκόμενους - ήταν μια πολύ ευγενική κίνηση και το εστιατόριο "Λευτέρης" για την φιλοξενία του στο υπέροχο δείπνο».

Οι φωτογραφίες από την έκθεση είναι του κου Μιχάλη Μασούρη, φωτογράφου, εκπαιδευτικού μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα