Κουφονήσια: «Ευχαριστώ» από τη Δημοτική Κοινότητα για την επέκταση της Μονάδας Αφαλάτωσης

"Ένα ακόμη έργο ζωτικής σημασίας για τα Κουφονήσια εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με το ποσό των 682.000€ που περιλαμβάνει την επέκταση - νέα προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης και συνοδών έργων... Η υλοποίηση του έργου θα καλύψει οριστικά τις όποιες αυξημένες ανάγκες υδροδότησης με ποιοτικό πόσιμο νερό βάζοντας τέλος στην αγωνία των κατοίκων και επισκεπτών, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην περεταίρω τουριστική ανάπτυξη των Κουφονησίων..." Αυτό ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίων, Αντώνης Κωβαίος, με αφορμή την είδηση ότι εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ 2014 - 20) από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η νέα μονάδα αφαλάτωσης που έρχεται να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του νησιού σε θέματα υδροδότησης (από τα 700 m3 νερού σε ημερήσια βάση πάμε στα 1300 m3) τη καλοκαιρινή περίοδο... Και αναμένεται να λειτουργήσει ακόμη και στις αρχές της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου εάν όλα πάνε καλά.. .

Και σήμερα ήρθε η ώρα του «ευχαριστώ»… Και σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων αναφέρεται σε ένα μίνι ιστορικό της δράσης για να φτάσουμε στο .. σήμερα και βέβαια ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία…

Τι αναφέρει:  Η απόφαση ένταξης του έργου επέκταση προμήθεια νέας μονάδας αφαλάτωσης Κουφονησίων δυναμικότητας 600 m3/24h και συνοδών έργων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ μας βρίσκει απόλυτα ενθουσιασμένους και ικανοποιημένους, καθώς δικαιώνει την πολύμηνη σημαντική προσπάθεια και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ολοκλήρωση των ενεργειών μας με απαρχή το 2011, διασφαλίζοντας απόλυτα την επάρκεια σε ποιοτικό πόσιμο νερό, καλύπτοντας οριστικά τις διαρκώς αυξημένες ανάγκες υδροδότησης των Κουφονησίων, βάζοντας τέλος στην αγωνία των κατοίκων & επισκεπτών και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην συνεχή τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Για την πλήρη ολοκλήρωση του φακέλου της ένταξης η προσπάθεια ήταν ιδιαίτερα δύσκολη,  αδιάκοπη και συστηματική. Ξεκίνησε εντατικά από τη δημοτική αρχή το Δεκέμβριο του 2017 με την ανάθεση εκτέλεσης της παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών για την αδειοδότηση μονάδων επεξεργασίας πόσιμου νερού σε εξωτερικό συνεργάτη και έκτοτε με τη συλλογική και ουσιαστική συνεργασία παραγόντων και υπηρεσιών ανταποκριθήκαμε στις υψηλές απαιτήσεις και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ωριμάσαμε και καταθέσαμε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά – στοιχεία στη Διαχειριστική Αρχή. Σταθμοί σε αυτή την πορεία αποτέλεσαν:

# H από 18-02-2018 βεβαίωση της ΥΔΟΜ Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων περί καταλληλότητας χρήσεων γης και απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης άδειας δόμησης για τη νέα μονάδα αφαλάτωσης.

# H από 07-03-2018 Έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της ΠΕ Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για τη νέα μονάδα αφαλάτωσης.

# Η από 10-04-2018 Έγκριση Εγκατάστασης & έκδοση Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) της υφιστάμενης μονάδας αφαλάτωσης των 700 m3/24h και η από 30-04-2018 Έναρξη Λειτουργίας της μονάδας από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

# Η από 30-04-2018 Ενιαία Άδεια εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων και χρήσης ύδατος για τη συνολική εγκατάσταση των 1.300 m3/24h από τη Διεύθυνση Υδάτων Νοτίου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

# Η από 30-04-2018 ενσωμάτωση στην Έγκριση Εγκατάστασης & τις ΠΠΔ που είχε χορηγηθεί για την υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης 700 m3/24h και της επέκτασης των 600 m3/24h από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

# Η από 04-05-2018 έγκριση της Μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για τη συνολική εγκατάσταση των 1.300 m3/24h από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

# Η από 09-05-2018 βεβαίωση απαλλαγής από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των συνοδών έργων που εξυπηρετούν τη συνολική εγκατάσταση των 1.300 m3/24h από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

# Η από 27-07-2018 έγκριση της επέκτασης της μονάδας αφαλάτωσης με την προσθήκη των 600 m3/24h από την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τη συνακόλουθη θετική γνωμοδότηση της οικείας Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων είναι ευγνώμων σε όλους τους παράγοντες που συμμετείχαν και τελικά ολοκληρώσαμε την ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-20 και εκφράζει θερμές ευχαριστίες για την πολύτιμη συνεργασία στη δημοτική αρχή και ιδιαίτερα στον Δήμαρχο Μανώλη Μαργαρίτη, τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Λιανό για τις πρωτοβουλίες και την βούληση  υλοποίησης του έργου, στην Δ/νση τεχνικής υπηρεσίας & την Δ/νση περιβάλλοντος  του Δήμου μας και ιδιαίτερα στον Προϊστάμενο – Μηχανολόγο Μηχανικό Αποστόλη Φυρογένη, στον εξωτερικό συνεργάτη περιβαλλοντολόγο Βασίλη Θεωνά, στην Διεύθυνση Υδάτων Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα στον Διευθυντή κ. Νόκα, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τις συναρμόδιες Διευθύνσεις Ανάπτυξης (κ.Ρουσουνέλο) & Περιβάλλοντος (κα.Σαντοριναίου) για την αγαστή συνεργασία και ιδιαίτερα στον αξιότιμο περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Λεονταρίτη και τον έπαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων Γιάννη Μαργαρίτη, στη Διαχειριστική αρχή και ιδιαίτερα τον Δ/ντη της κ. Βουτσίνο και σε όποιον ακόμη συνέβαλε στην προσπάθεια ένταξης αυτού του σημαντικού για τον τόπο μας έργου. 

Η Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες συνεργασίας συνεχίζει με απόλυτη συνέπεια και αμείωτη ένταση, την προώθηση και υλοποίηση μικρών και μεγάλων έργων με στόχο την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών των Κουφονησίων».