Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤο κράτος κοιτάζει μόνο τα χρήματα όσον αφορά το ΦΠΑ στα νησιά

Το κράτος κοιτάζει μόνο τα χρήματα όσον αφορά το ΦΠΑ στα νησιά

|

Χατζημάρκος για έκθεση Λονδίνου ” Η ΠΝΑ είχε μια ‘ανατρεπτική’ παρουσία ως προς το παρελθόν. Η παρουσία ήρθε να υπηρετήσει αυτό που ξεκινήσαμε πέρσι, για να υπηρετήσουμε καλύτερα την ταυτότητα του τουρισμού μας και των νησιών μας και μέσα από το 3ετές πλάνο που καταρτίσαμε να ευθυγραμμίσουμε όλες μας τις δράσεις εις τρόπον ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά για το καλύτερο αποτέλεσμα”.

Στην υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε χτες σε δηλώσεις του, στους δημοσιογράφους, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, εκφράζοντας την αγωνία του για το τι θα γίνει παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες του κ. Κουρουμπλή από την Ρόδο, τρεις μέρες μόλις πριν.

«Σήμερα βρίσκονται σε αναστολή οι υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, σύμφωνα και με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου ως μία συμβολική κίνηση – μήνυμα. Η λειτουργία των υπηρεσιών μας, γίνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό, με κόπο και θυσίες τόσο των αιρετών όσο και των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να καλύπτουμε με δυσκολίες τις ανάγκες των νησιών μας. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Δυστυχώς σε μια χώρα που σβήνει από την παρακμή χρειάζεται να επιχειρηματολογήσεις για να πείσεις κάποιους ότι δεν μπορείς να μετακινηθείς με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο…. Θέλω να πιστεύω ότι απέχουμε λίγες μέρες από την ανακοίνωση των προσλήψεων που χρειάζονται οι ΟΤΑ του Νοτίου Αιγαίου. Μένει να δούμε τις ειδικότητες κλπ. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα» δήλωσε ο περιφερειάρχης, εκφράζοντας ταυτόχρονα παράπονο ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον Α’ και Β’ βαθμό Τ.Α. Είπε ακόμη ότι από την πλευρά του δεν μίλησε ποτέ μόνον για τις ελλείψεις στην ΠΝΑ καθώς απαιτείται να είναι καλά στελεχωμένοι και οι Δήμοι για την προώθηση των ζητημάτων και εξεύρεση λύσεων για τον τόπο.

Η Έκθεση του Λονδίνου

Αναφερόμενος ο κ. Χατζημάρκος στην διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνου (World Travel Market) και την συμμετοχή της ΠΝΑ τόνισε τα εξής: «Την προηγούμενη εδομάδα είχαμε στο Λονδίνο την πρώτη διεθνή έκθεση που ανοίγει τον κύκλο των τουριστικών εκθέσων. Είναι ίσως η μεγαλύτερη, καθώς συμμετείχαν 182 χώρες. Η ΠΝΑ είχε μια ‘ανατρεπτική’ παρουσία ως προς το παρελθόν. Η παρουσία ήρθε να υπηρετήσει αυτό που ξεκινήσαμε πέρσι, για να υπηρετήσουμε καλύτερα την ταυτότητα του τουρισμού μας και των νησιών μας και μέσα από το 3ετές πλάνο που καταρτίσαμε να ευθυγραμμίσουμε όλες μας τις δράσεις εις τρόπον ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά για το καλύτερο αποτέλεσμα. Η ΠΝΑ δεν ήταν εκεί ως χώρα και απέσπασε εξαιρετικά θετικά σχόλια. Ως προς την σεζόν, απέχουμε πολύ ακόμη από την επόμενη τουριστική περίοδο. Ωστόσο, έχουμε μόνον θετικά μηνύματα από τους μεγάλους Τουρ Οπερέιτορς που σύμφωνα με τα στοιχεία των προκρατήσεων / προπωλήσεων, η Ρόδος θα έχει +11% και η Κως στο 12%. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, πηγαίνουμε για μια δυνατή σεζόν και δεν θα χάσουμε έναν μήνα στο ξεκίνημα». Είπε ακόμη, ότι οι επαφές και οι προσπάθειες δεν σταματούν πουθενά και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Ανάμεσα στους  νεότερους Ευρωπαίους σεφ είναι…. Ροδίτης!

Ενδιαφέρον προκάλεσε η ανακοίνωση του κ. Χατζημάρκου ότι σε έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τον νεώτερο Ευρωπαίο σεφ (European Young Chef) που έγινε στην Ισπανία, όπου συμμετείχαν χώρες, που έχουν παράδοση στην γαστρονομία, μετείχε κι ένας νησιώτης σεφ από την Ρόδο: «Ένα νεαρό παιδί, που επιλέχθηκε από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων Δωδεκανήσου, ο Σταμάτης Μισομικές, εκπροσώπησε την ΠΝΑ και κέρδισε τον τίτλο! Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και περήφανοι για τον Σταμάτη» είπε, ευχαριστώντας την Λέσχη Αρχιμαγείρων, ενώ υπενθύμισε την παράλληλη διεκδίκηση της Γαστρονομικής Περιφέρειας για το 2019.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα και η συνεργασία  με τον Δήμο Ρόδου

Ο κ. Χατζημάρκος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έκβαση της προσπάθειας του Δήμου Ρόδου για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, δίνοντας συγχαρητήρια στον δήμαρχο, στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού αλλά και στην ομάδα που εργάστηκε για το Project, λέγοντας πως έδωσαν έναν ‘ευγενή αγώνα’.  «Η διαφορά από τις άλλες πόλεις ήταν ότι εκείνες είχαν στο πλευρό τους πολύ ισχυρούς οικονομικά φορείς της ιδιωτικής οικονομίας. Ο Δήμος Ρόδου δεν είχε. Τον θέλαμε τον τίτλο, κακά τα ψέματα. Όμως στην ουσία τον δίνουμε εμείς καθημερινά» όπως υπογράμμισε, λέγοντας πως η ΠΝΑ θα συνεχίσει την στήριξη αυτής της πρότασης και στο μέλλον. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το Εθνικό Θέατρο για το οποίο είχε ήδη συνάντηση με τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο για να ξεκινήσει η προσπάθεια με ένα ποσόν που θα διατεθεί για τις εξωτερικές όψεις του κτηρίου ώστε να μην παραμένει σε αυτή την κατάσταση.

Όπως είπε, η ΠΝΑ μπορεί να εξασφαλίσει ένα 4πλάσιο ποσόν σε σχέση με το αρχικό για τις εξωτερικές όψεις (που ήταν 300.000 ευρώ). Αυτό θα περιλαμβάνει και την συνεργασία του ΥΠΠΟ.

Μάλιστα, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον κ. Χατζηδιάκο προκειμένου να μεταβούν στο ΥΠΠΟ για το θέμα. Η πρόταση περιλαμβάνει και την Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης.

Αν υποβληθεί πρόταση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, το ΥΠΠΟ μπορεί να εκταμιεύσει ένα ποσό άνω του ενός εκ. ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει η τριμερής συνεργασία ΥΠΠΟ-ΠΝΑ-Δ.Ρόδου.

Πολιτικά συμφέροντα  πίσω από τα υδατοδρόμια

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των Υδατοδρομίων, ο περιφερειάρχης επανέλαβε ότι έχει κολλήσει εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο στην γραφειοκρατία, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό έχει να κάνει με πολιτικά συμφέροντα: «Είχαμε συνεργασία πριν λίγες μέρες στο περιθώριο του συνεδρίου της ΠΕΔ με τον νέο υφυπουργό ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και ανανεώσαμε το ραντεβού για να συζητήσουμε το θέμα των υδατοδρομίων. Εμείς περιμένουμε μόνον την υπογραφή του νέου υπουργού. Ξεκαθαρίζω σε κάποιους που συνεχίζουν την ίδια τακτική, δεν θα τους αφήσουμε να μένουν κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία τους! Θα τους ξετρυπώσουμε, όπου κι αν κρύβονται και δεν θα καμφθούμε καθόλου. Δεν θα τους περάσει! Το σχέδιο θα υλοποιηθεί….»

Έργα για τα σχολεία  και μεταναστευτικό

Ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, η αξιολόγηση και κατάταξη στον πίνακα των προτάσεων για την βελτίωση των υποδομών και εξοπλισμών στα σχολεία της ΠΝΑ. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, την επόμενη εβδομάδα η ΠΝΑ θα είναι έτοιμη να εντάξει δράσεις βελτίωσης ύψους 2,5 εκ. ευρώ (750.000 ευρώ για 3 ΕΠΑΛ σε Κάλυμνο και Ρόδο) και 1,750.000 ευρώ για υπολογιστές κ.λπ. στα μεγάλα νησιά.

Μιλώντας τέλος για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο περιφερειάρχης άφησε σαφείς αιχμές για κάποιους που εκμεταλλεύονται το θέμα για μικροπολιτικά συμφέροντα και μάλιστα ‘προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητά τους’. «Η ΠΝΑ θα συνεχίσει να λειτουργεί συνετά χωρίς ‘κρυφή ατζέντα’ που έχουν κάποιοι» είπε, ξεκαθαρίζοντας, πως δεν έχει καμία συμμετοχή στο hotspot και σε άλλα θέματα που εγείρονται για το μεταναστευτικό.

Ανάρτηση Γιώργου Χατζημάρκου στο Facebook:

Με αφορμή το χθεσινό κλείσιμο των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γαι την υποστελέχωσή της, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«Οταν τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει 170 εργαζόμενοι και δεν έχει προστεθεί ούτε ένας, χρειάζεται να επιχειρηματολογήσεις πολύ για το πώς υπηρετείς τις ανάγκες 48 κατοικημένων νησιών με άδεια απο προσωπικό γραφεία ;

Χρειάζεται να εξηγείς καθημερινά πως στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα δεν μπορείς να μετακινηθείς, είτε είσαι αιρετός είτε εργαζόμενος , με το αμάξι σου, το λεωφορείο ή το τρένο απο την μία άκρη της Περιφέρειας σου στην άλλη ;

Και όμως, Ναι!

Δεν υπάρχει καμία διαφορά στη νομοθεσία και καμία ειδική πρόβλεψη για την πολυνησία.

Είναι το ίδιο κράτος που πιστεύει οτι η ισότητα αφορά μόνο το ύψος του ΦΠΑ!

Η σημερινή αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έρχεται σε εφαρμογή ομόφωνης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου λόγω της τραγικής υποστελέχωσης της»

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Εφημερίδα Δημοκρατική) 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργόραμα: Από τη στήριξη στη δέσμευση και από το όραμα στην ελπίδα

Το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ αποτελεί μια πρωτοποριακή και μοναδική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα -από τα κάτω- πρωτοβουλία, που ξεκίνησαν οι αλιείς της Αμοργού δείχνοντας τον δρόμο για το μέλλον των θαλασσών μας

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

ΣΥΡΙΖΑ – Σύρος: Το πρόγραμμα του Κασσελάκη στην “Αρχόντισσα των Κυκλάδων”

Ποιο είναι το πρόγραμμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Σύρο - Πότε έρχεται στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες

Σαντορίνη – Ηφαίστεια: Ερευνητές παρουσιάζουν μελέτες και συμπεράσματα

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων- μέλη της ωκεανογραφικής αποστολής 398 του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών (IODP) θα συναντηθεί στη Σαντορίνη το διάστημα 20-25 Απριλίου - Αύριο (21/05) η κύρια εκδήλωση στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο

Blue Star Ferrries: Εκτακτα δρομολόγια πλοίων ενόψει Πάσχα προς Αμοργό

Έκτακτα δρομολόγια για Αμοργό από την Blue Star Ferries τις ημέρες του Πάσχα - Τι αναφέρει ο κος Καραϊσκος

Minoan Lines: Ετοιμάζεται για παραγγελία δύο νέων επιβατικών πλοίων

Θα έχουν μεταφορική ικανότητα 2.500 επιβατών και θα έχουν πολλά περισσότερα κρεβάτια - Επίσης θα διαθέτουν μεγαλύτερα γκαράζ 3.000 γραμμικών μέτρων έναντι 1.800 που έχουν τα σημερινά πλοία του ομίλου

National Geographic: Τρία νησιά των Κυκλάδων που ποντάρουν στην γαστρονομία

Το "National Geographic" αναδεικνύει τον ξεχωριστό χαρακτήρα των Κυκλάδων με έμφαση στη γαστρονομία

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς - Δείτε τι εταιρίες

Πως τα 50 ευρώ έγιναν 37 μέσα σε δύο χρόνια και άλλοι ελληνικοί …μύθοι

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει τα δρώμενα της εβδομάδας που μας πέρασαν μέσα από τις ιστορίες για ...δράκους. Τα Τέμπη, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ιράν αλλά και η Ακρίβεια με την Ελλάδα να επιμένει ότι ανήκει στη Δύση ...

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...