Κτηνοτροφία: Κλειδί η μεταποίηση

Για ένα ακόμη Σαββατοκύριακο (3-4 Σεπτεμβρίου) ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός βρέθηκε στη Νάξο όπου είχε συναντήσεις με παράγοντες του πρωτογενή τομέα και με σημείο αναφοράς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι κτηνοτρόφοι της Ορεινής Νάξου. Πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις, η πρώτη στο Δανακό (στη πηγή την 3η Σεπτεμβρίου) και η δεύτερη στο Φιλώτι (στο γραφείο της κοινότητας την 4η Σεπτεμβρίου) και το παρών έδωσαν τόσο τα μέλη της Κτηνοτροφικής Ένωσης Φιλωτιτών όσο και οι πρόεδροι των κοινοτήτων της Ορεινής Νάξου. Ο κος Μανιός τους μίλησε για την πορεία της διαδικασίας ένταξης του «αρσενικού» στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας ενώ επισήμανε την ανάγκη για μεταποίηση του γάλακτος σε τυρί ως τη μοναδική οδό για το μέλλον της κτηνοτροφίας… Εξού άλλωστε και η δήλωσή του προς τους κτηνοτρόφους «αν δεν μεταποιηθεί το γάλα σε τυρί, τότε οικονομικά δεν έχει μέλλον η κτηνοτροφία στο νησί”. Κίνηση που όπως είναι λογικό θα φέρει έσοδα απ’ αυτή τη κίνηση…

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Γραφείο ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων:

“To διήμερο, Σαββάτο και Κυριακή 3 και 4 Σεπτέμβρη 2016, πραγματοποιήθηκαν στα ορεινά χωριά της Νάξου συναντήσεις εργασίας του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Μανιού με τα μέλη της Κτηνοτροφικής Ένωσης Φιλωτιτών Νάξου και τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων της ορεινής και ημιορεινής Νάξου.

Κεντρικό θέμα των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των κτηνοτρόφων-παραγωγών του παραδοσιακού τυριού με την ονομασία «Αρσενικό Νάξου», σχετικά με την διαδικασία ένταξής τους στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας και τη δυνατότητα που  παρέχεται στους ίδιους να διαθέτουν στην αγορά, άμεσα και χωρίς μεσάζοντες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα τους, με βάση την Υπουργική Απόφαση με θέμα: “Καθορισμός των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης των μονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)” (Φ.Ε.Κ. 2468/Β’/17.11.2015).

Ο Νίκος Μανιός αναφέρθηκε στην κομβική σημασία της μεταποίησης του γάλακτος σε τυρί για το μέλλον της κτηνοτροφίας στη Νάξο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “αν δεν μεταποιηθεί το γάλα σε τυρί, τότε οικονομικά δεν έχει μέλλον η κτηνοτροφία στο νησί”.

Επεσήμανε, επίσης, τα πολλαπλά οφέλη των κτηνοτρόφων-παραγωγών της ορεινής και ημιορεινής Νάξου από την συμμετοχή και δραστηριοποίηση όλων στα πλαίσια της Κτηνοτροφικής Ένωσης.

Αξιοσημείωτη είναι η πολύ θετική ανταπόκριση των κτηνοτρόφων-παραγωγών τόσο όσον αφορά στην ένταξή τους στο Μητρώο Οικοτεχνίας, όσο και τη διάθεσή τους να συμμετάσχουν και, έτσι, να συμβάλουν στη διεύρυνση της Κτηνοτροφικής Ένωσης Φιλωτιτών, ούτως ώστε να συμπεριλάβει όλους τους κτηνοτρόφους της ορεινής και ημιορεινής Νάξου”.

Οι φωτογραφίες είναι από τον Παναγιώτη Στεργίου