Κυκλάδες - Αμοργός: Τα έντονα φαινόμενα και η άμεση αντίδραση

Η Αμοργός δοκιμάστηκε την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου...Ισχυροί άνεμοι από βόρεια κατεύθυνση και έντονη βροχόπτωση.  Δέχτηκε 103 χιλιοστά βροχόπτωσης (όλο τον Ιανουάριο έχει δεχτεί 149) όταν πέρυσι όλο το χρόνο είχε δεχτεί μόλις 231 χιλιοστά...  Αποτέλεσμα; Να προκληθούν ζημιές και διακοπή κυκλοφορίας λόγω κατολισθήσεων και υψηλής στάθμης του νερού στο οδόστρωμα και με επίκεντρο την Αιγιάλη...  

Άμεση ήταν η αντίδραση των υπηρεσιών και των συνεργείων του Δήμου και των εργολάβων χωματουργών στο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας αλλά και εθελοντών, ενώ με απόφαση του Δημάρχου έκλεισαν τα σχολεία του νησιού για προληπτικούς λόγους για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ο δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος δήλωσε: «Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν την Αμοργό και περισσότερο την περιοχή της Αιγιάλης. Οι δημοτικές υπηρεσίες ήταν προετοιμασμένες και η συνεργασία με το συνεργείο της Πολιτικής Προστασία πρόλαβε τα χειρότερα. Οι εκτεταμένοι καθαρισμοί που πραγματοποιήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια των ρεμάτων της Χονδρολιάς και του Αρακλού και των χαντακιών στο επαρχιακό δίκτυο προστάτεψαν αποτελεσματικά την περιοχή του Ποταμού και του Όρμου.

Η πρόσκαιρη πλημμύρα στην περιοχή της Λίμνης, η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα, οφείλετε κυρίως στον μεγάλο όγκο των υδάτων σε συνδυασμό με την δόμηση χωρίς σχεδιασμό στην περιοχή. Θα ξεκινήσουμε άμεσα την οριοθέτηση του μεγάλου μέρους του εν λόγω ρέματος και την διευθέτηση του σύμφωνα με την μελέτη χωρικού σχεδιασμού που έχει εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ολοκλήρωση επίσης της πρώτης φάσης αντικεραυνικής προστασίας του νησιού συνετέλεσε στον να μην παρουσιαστούν τα φαινόμενα που είχαμε αντιμετωπίσει επανειλημμένα στο παρελθόν με την καταστροφή ευαίσθητων και ακριβών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών λόγω της πτώσης μεγάλου αριθμού κεραυνών. Πέραν τούτων έχει γίνει έλεγχος σε όλες τις υποδομές συνολικά στο νησί και έχει αποκατασταθεί ο κύριος όγκος των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία. Παραμένουμε όμως σε επιφυλακή. Θα ήθελα κλείνοντας να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσους βοήθησαν εθελοντικά για την μεταφορά με ασφάλεια των μαθητών από τα σχολεία της Αιγιάλης την ώρα της κακοκαιρίας» 

"Ευχαριστώ" από Εκπαιδευτικούς

Ομως ευχαριστώ είχαμε και από τα μέλη της σχολικής Κοινότητας Αιγιάλης - Θολαριών για όσα έγιναν στο σχολείο της Αιγιάλης.. Κι όπως διαβάζουμε (φέρουν την υπογραφή της Διευθύντριας Φωτεινής Γεωργιάδου και Προϊσταμένης Φωτεινής Μπαλάφα) 

"Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλλαν στην ασφαλή αποχώρηση των μαθητών και μαθητριών σήμερα από τα σχολεία λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή που εδρεύουν. Αρχικά ευχαριστούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων για την ψυχραιμία που επέδειξαν και για τη συμβολή τους  στην απασχόληση των παιδιών.

Ευχαριστούμε με τη σειρά:

# τον κο Γαβαλά Ιωάννη, Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αιγιάλης, για την έγκαιρη ενημέρωση και την συνεχή παρουσία του μέχρι την αποχώρηση και του τελευταίου παιδιού.
# το Δήμαρχο Αμοργού, κο Καραΐσκο Ελευθέριο, για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα μας για αναστολή Λειτουργίας του σχολείου και την ενημέρωση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και την Περιφερειακή Διεύθυνση Ν. Αιγαίου.
# το κο Πανικίδη Αθανάσιο, οδηγό του σχολικού λεωφορείου για την άμεση προσέλευση του, ακόμα και όταν δεν μπορούσε να εισέλθει στο σχολικό χώρο με το λεωφορείο, την παραμονή του στο χώρο με κίνδυνο της υγείας του, τη συνεχή του συνεννόηση με γονείς και την τελική μεταφορά των υπόλοιπων μαθητών.
# τους κυρίους Βλαβιανό Ευάγγελο και Μιχαήλ Λιβιάκη, οι οποίοι με ιδία μέσα προσφέρθηκαν με ιδιαίτερη προθυμία, να μεταφέρουν γονείς με τα παιδιά τους στον εξωτερικό χώρο προκειμένου να αποχωρήσουν.
# τον Αντιδήμαρχο κο Γρίσπο Κωνσταντίνο, ο οποίος ανέλαβε την έλευση μηχανοκίνητων οχημάτων, προκειμένου να απομακρυνθούν χώματα και νερά και επιπλέον μετέφερε παιδιά στη Λαγκάδα.
όλους τους γονείς που είτε υπομονετικά ανάμεναν στο δρόμο, είτε βρήκαν δικό τους μέσο να παραλάβουν τα παιδιά τους.
# το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που προσφέρθηκε να βοηθήσει, ακόμα και αν δε χρειάστηκε εν τέλει και.
όλους τους μαθητές και μαθήτριες που έδειξαν την ανάλογη σοβαρότητα και υπομονή, έως ότου τελειώσει η σημερινή μας περιπέτεια.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News