Κυκλάδες "Δωράκι" από το Υπουργείο Εσωτερικών ύψους 2 εκατ ευρώ σε 11 δήμους

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 88 μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων της χώρας, για το 2018, με συνολικό ποσό ύψους 20.597.000 ευρώ, εξήγγειλε χθες το μεσημέρι από το δημαρχείο του Δήμου Καλαμπάκας, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στο Νομό Τρικάλων. Ανάμεσά τους και Δήμοι που βρίσκονται στο Νομό Κυκλάδων ήτοι ο δήμος Αμοργού, Ανάφης, Αντιπάρου, Ιητών, Κέας, Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου, Σικίνου, Σίφνου, Φολεγάνδρου. Συνολικό ποσό τα 2,007,400 ευρώ. Και βέβαια βλέποντας κανείς την κατανομή αντιλαμβάνεται ότι χαμένοι για μία ακόμη χρονιά είναι οι κάτοικοι των νησιών στις Μικρές Κυκλάδες... Και εδώ έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το αίτημά τους για αλλαγή κριτηρίων καθότι χάνεται η μία επιδότηση μετά την άλλη, ελέω της σύνδεσής τους με το Δήμο Νάξου και ...Μικρών Κυκλάδων. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για την Ορεινή Νάξο, οπότε θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε βάθος χρόνου, οι κατοικούντες στην Ιερουσάλημ θα αντιληφθούν τις αδικίες που υπάρχουν όσον αφορά την κατανομή των χρημάτων... 

Επιστρέφοντας στα του κου Σκουρλέτη, ο Υπουρτός Εσωτερικών αναφερόμενος σε αυτή την έκτακτη ενίσχυση και απαντώντας ουσιαστικά στον οικοδεσπότη δήμαρχο Καλαμπάκας κ. Χρήστο Σινάνη, τόνισε χαρακτηριστικά, πως είναι κάτι που μέχρι να ολοκληρωθεί η κατηγοριοποίηση των δήμων που θα οδηγήσει σε νέα κριτήρια κατανομής των κεντρικών αυτοτελών πόρων, εμείς θα το κάνουμε. Και πρόσθεσε: «Θα δίνουμε μια ενίσχυση, ακριβώς για να στηρίξουμε αυτούς τους ορεινούς δήμους. Και προφανώς είναι πιο πολύ δυνατό το μήνυμα όταν αυτό δεν γίνεται μέσα από την Αθήνα, όταν γίνεται επί τόπου». Ο υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε να απαντήσει και σε διάφορα αιτήματα που έθεσε ο δήμαρχος Καλαμπάκας, για την ευρύτερη περιοχή.

Το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανακοινώθηκε, ενισχύει εκτάκτως τους Δήμους αυτών των κατηγοριών για δεύτερο διαδοχικό έτος, αντιλαμβανόμενο τις επιπρόσθετες δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι, συγκριτικά με δήμους άλλων κατηγοριών. Για αυτό και τα κριτήρια κατανομής της ενίσχυσης καθορίζονται βάσει γεωμορφολογικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών, συνδεόμενων με τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα και τον πραγματικό πληθυσμό, όπως επισημαίνεται στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών. Οι ενισχύσεις διατίθενται στους δικαιούχους δήμους για την κάλυψη είτε λειτουργικών τους δαπανών είτε για επενδυτικές τους δραστηριότητες και έργα, θα αποδοθούν δε με χρηματικές εντολές του υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Δείτε στην σχετική λίστα τα χρήματα ποιυ λαμβάνουν οι δήμοι στις Κυκλάδες.