Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Φόρτωμας για χωροταξικό: πρόταση για ίδρυση διευρυμένου συμβουλίου αρχιτεκτονικής

Κυκλάδες – Φόρτωμας για χωροταξικό: πρόταση για ίδρυση διευρυμένου συμβουλίου αρχιτεκτονικής

|

Προτάσεις του Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Φόρτωμα, για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας – Τι ανέφερε για τις Κυκλάδες και τις ενστάσεις των μηχανικών (video)

Τις θέσεις και τις προτάσεις του για το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο αφορά την ανασυγκρότηση της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, εξέφρασε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι το σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αποτελεί μία μεταρρύθμιση για το περιβάλλον, την ιδιοκτησία και την ανάπτυξη, η οποία έρχεται να απλοποιήσει διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών και μεταφοράς των συντελεστών δόμησης. Παράλληλα, απλουστεύει, επιταχύνει και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του συστήματος χωρικού – πολεοδομικού σχεδιασμού και χρήσεως γης, διευκολύνει τις επενδύσεις, ενώ προστατεύει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και επιταχύνει τη συγκρότηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.

Ο κ. Φόρτωμας έκανε συγκεκριμένες και ειδικές παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου, για ζητήματα  που αφορούν άμεσα τα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία ταλαιπωρούνται επί σειρά ετών με θέματα πολεοδομικής και χωροταξικής φύσεως.

Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στα άρθρα 46 παρ. 1 και 32 παρ. 2. Οι προσθήκες αυτές αποδυναμώνουν τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό όλων των διαδικασιών αδειοδότησης. Προκειμένου να αρθούν τα σοβαρά προβλήματα και η κωλυσιεργία στην έκδοση αδειών, επισκευών κτισμάτων κλπ, φαινόμενα τα οποία παρουσιάζονται έντονα στις Κυκλάδες και ειδικά στους οικισμούς που είναι χαρακτηρισμένοι ως ιστορικοί τόποι, όπως λόγου χάρη στην Ερμούπολη της Σύρου και στη Σαντορίνη, πρότεινε την ίδρυση ενός διευρυμένου συμβουλίου αρχιτεκτονικής και με συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείο Πολιτισμού και θα λειτουργεί με διαδικασίες ONE STOP SHOP για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ένα διευρυμένο γνωμοδοτικό όργανο μιας στάσης.

Για το άρθρο 18 που αφορά τη θαλάσσια χωροταξία ζήτησε να γίνει ειδική μνεία στις νησιωτικές περιφέρειες και περιοχές της χώρας, ενώ σε ότι αφορά το άρθρο 40, πρότεινε την επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου συνέχισης έκδοσης αδειών μέχρι και την ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων ή έστω την επιμήκυνση για κάποιο διάστημα ακόμα, πέρα των δύο χρόνων.

Αναφορικά με τα άρθρα 34 έως 36 και 39 στα οποία περιγράφονται οι περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης,  τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να ξεπερνούν σε κλίμακα έργου τους υφιστάμενους παραδοσιακούς οικισμούς.

Επίσης, για τα άρθρα 23 και 24 που σχετίζονται με τους δρόμους, πρότεινε να συμπεριληφθούν στο σχεδιασμό οι υφιστάμενες οδοί και εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται εντός αιγιαλού,εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση αλλά και κάθε είδους ανάγκες οδικών μετακινήσεων.

Τέλος, για άρθρα 33 μέχρι 37 πρότεινε οι μελέτες που έχουν ήδη κατατεθεί και πρωτοκολληθεί για έγκριση δόμησης, στο συμβούλιο αρχιτεκτονικής, στις αρχαιολογικές υπηρεσίες ή σε υπηρεσίες που απαιτούν πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη και μελέτη διαγράμματος δόμησης, καθώς και έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη να συνεχίσουν να εξετάζονται με τον ίδιο συντελεστή δόμησης και τους ίδιους όρους δόμησης που ίσχυαν κατά την ημέρα κατάθεσής τους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΚΚΕ – Νάξος: Η Χριστίνα Σκαλούμπακα δίνει το σύνθημα των ευρωεκλογών

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Νάξο ενόψει ευρωεκλογών, με ομιλήτρια την Χριστίνα Σκαλούμπακα

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Eurobank: Παρουσιάζει κατάστημα “νέας γενιάς” στη Πάρο, περιοδεία στελεχών σε Νάξο, Μύκονο και Σύρο

H Eurobank εγκαινιάζει ένα ακόμη κατάστημα νέας γενιάς (Future Branch) σχεδιασμένο στη βάση της φιλοσοφίας Phygital, στη Νάουσα της Πάρου

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί