Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Φόρτωμας: "Να λυθεί το πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών...

Κυκλάδες – Φόρτωμας: “Να λυθεί το πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών στην νησιωτική Ελλάδα”

|

Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς (Εσωτερικών, Παιδείας, Υποδομών και Οικονομικών) κατέθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας με θέμα «Επιτακτική και Αναγκαία η απρόσκοπτη μεταφορά μαθητών στις νησιωτικές περιοχές»

Την τροποποίηση της Κ.Υ.Α. που αφορά τις μεταφορές μαθητών δημόσιων σχολείων, ώστε να γίνει συμβατή με τις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας και κυρίως, να λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της νησιωτικότητας, ζητά με ερώτηση που κατάθεσε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας.

Η ερώτηση απευθύνεται προς  τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, Υποδομών και Μεταφορών  Κωνσταντίνο Καραμανλή, Οικονομικών  Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Φόρτωμας, η σχετική νομοθετική πρόβλεψη της προηγούμενης Κυβέρνησης για τη διαδικασία μεταφοράς μαθητών δημόσιων σχολείων βρίθει προβλημάτων, καθώς ο ορισμός των δικαιούχων δωρεάν μεταφοράς καθορίζεται αποκλειστικά με χιλιομετρικά κριτήρια. Με τον τρόπο αυτό, δεν παρέχεται ξεκάθαρα στην εκάστοτε Περιφέρεια η δυνατότητα σχεδιασμού με βάση τις απαιτήσεις των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών δικαιοδοσίας της, οι οποίες χρήζουν ειδικής μεταχείρισης, με συνέπεια να παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στις Κυκλάδες.  

Επιπρόσθετα, ο Βουλευτής Κυκλάδων αναφέρεται σε ζητήματα ασφάλειας των μαθητών, όπως η μη εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν την παρουσία συνοδού για τις μεταφορές των μικρών μαθητών. Ακόμη, υπογραμμίζει την ανάγκη ενσωμάτωσης στην Κ.Υ.Α. κριτηρίων που αφορούν τη διασφάλιση κοινωνικών ομάδων (οικονομικά ασθενέστερων, μονογονεϊκών οικογενειών, ΑμεΑ), οι οποίες παρότι δεν πληρούν τα χιλιομετρικά κριτήρια, εντούτοις, αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα στη μεταφορά των μαθητών αυτών.

Ο κ. Φόρτωμας τονίζει ότι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, οφείλει να είναι σταθερή προτεραιότητα και μοναδική παράμετρος σε όλες τις πολιτικές, ιδιαίτερα την περίοδο που τα νησιά μας έχουν υποστεί εκτεταμένες  οικονομικές ζημιές.

«Ήρθε η στιγμή να διορθώσουμε κενά και νομοθετικές παραβλέψεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, να διασφαλίσουμε την ίση πρόσβαση των παιδιών  των νησιωτικών περιοχών στο αγαθό της εκπαίδευσης και να συνεργαστούμε υπεύθυνα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», καταλήγει ο Βουλευτής Κυκλάδων.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κκ. Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων  Νίκη Κεραμέως, Υποδομών και Μεταφορών  Κωνσταντίνο Καραμανλή , Οικονομικών  Χρήστο Σταϊκούρα και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο

Θέμα: Μεταφορά μαθητών σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές

Η σχετική νομοθετική πρόβλεψη της προηγούμενης Κυβέρνησης για τη διαδικασία μεταφοράς μαθητών δημόσιων σχολείων βρίθει προβλημάτων. Με την υπ’ αρίθμ. 50025/2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 4217/Β/26-9-2018) τίθεται το πλαίσιο της μεταφοράς μαθητών Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης. Σε εφαρμογή της σχετικής ΚΥΑ που αφορά τη μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες, παρατηρήθηκε έντονη δυσαρέσκεια από τις τοπικές κοινότητες όσον αφορά τους χιλιομετρικούς περιορισμούς που τίθενται σε αυτή, χωρίς να  λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της Νησιωτικότητας.

Ο ορισμός των δικαιούμενων δωρεάν μεταφοράς μαθητών καθορίζεται αποκλειστικά με χιλιομετρικά κριτήρια ενώ επί της ουσίας δεν παρέχει στην εκάστοτε Περιφέρεια τη δυνατότητα σχεδιασμού αυτής με βάση τις ειδικές απαιτήσεις των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών δικαιοδοσίας της.  Τα νησιά παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, οι οποίες χρίζουν ειδικής μεταχείρισης. Το γεωγραφικό ανάγλυφο των περισσοτέρων νησιών, ο κατακερματισμός των οικισμών, το επικίνδυνο οδικό δίκτυο σε συνδυασμό με την αυξημένη κίνηση σε αυτό, η έλλειψη πεζοδρομίων και ορατότητας, η απουσία στεγασμένων χώρων για αναμονή της συγκοινωνίας είναι παράγοντες που δυσχεραίνουν τη μεταφορά μαθητών και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών. Η Σύρος, η Τήνος, η Άνδρος, η Κέα, η Αμοργός είναι μερικά από τα νησιά, στα οποία έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα δυσκολίας εφαρμογής της Κ.Υ.Α. Επιπρόσθετα, μέτρα τα οποία αποβλέπουν στην ασφάλεια των μαθητών όπως η υποχρέωση ύπαρξης συνοδού για παιδιά προνηπίου έως και Β’ Δημοτικού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως πρέπει να επαναξιολογηθεί το πλαίσιο εφαρμογής, με αποτέλεσμα τη μη ορθή ή και πλήρη απουσία συνοδών. Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη ενσωμάτωσης στην ΚΥΑ κριτηρίων ούτως ώστε να διασφαλίζονται κοινωνικές ομάδες ( οικονομικά ασθενέστεροι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ), οι οποίες παρόλο που δεν πληρούν τα χιλιομετρικά κριτήρια, εντούτοις αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα στην μεταφορά των μαθητών αυτών.

Εν κατακλείδι, καθίσταται αναγκαία η τροποποίηση της ώστε να είναι συμβατή με τις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας και θα έχει ως μοναδικό άξονα την απρόσκοπτη παρουσία των μαθητών στο σχολείο και την ασφάλειά τους ώστε να καταστεί δυνατή η   θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, που αποτελεί το ουσιαστικό ζητούμενο πιο πολύ από ποτέ, λόγω και της δυσμενούς περιόδου που διανύουμε.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί,

  1. Ποιες νομοθετικές ή/και κανονιστικές πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε ώστε να αντιμετωπισθεί επιτυχώς η παρούσα κατάσταση μεταφοράς  μαθητών;
  2. Σε τι ενέργειες και πρωτοβουλίες προτίθεσθε να προβείτε ώστε να συμπεριληφθούν κοινωνικά κριτήρια και αφετέρου  το κριτήριο της  νησιωτικότητας και της δυσκολίας προσβασιμότητας, στο πλαίσιο   μεταφοράς των μαθητών;

Σύρος, 22 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής

Φίλιππος Φόρτωμας


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες