Κυκλάδες - Γ. Βλασερός: "Αμόλυντα νησιά; Νίκη με πολλαπλή σημασία"

".... Η διατήρηση «αμόλυντων» των υπολοίπων νησιών των Κυκλάδων θα είναι νίκη με πολλαπλή σημασία. Γιορτάζοντας σήμερα (σ.σ. χθες) την παγκόσμια ημέρα της υγείας πρέπει όλοι μας να οπλιστούμε  με ψυχραιμία, πειθαρχία, και αλληλεγγύη για να μην επεκταθεί το κακό και πίστη  ότι τα νησιά μας η χώρα μας όλη η ανθρωπότητα  θα βγούν  νικητές στην μάχη για την υγεία και την ζωή απέναντι στον αόρατο αυτό εχθρό...". Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα σε άρθρό του, ο γιατρός και πολιτευτής Γιάννης Βλασερός σχετικά με τον Κορωνοϊό και την ανάγκη για περιορισμό του...  Μάλιστα καταθέτει και σειρά μέτρα που θα πετύχει αυτή την μείωση της εξάπλωσης.. 

Ας δούμε αναλυτικά το άρθρό του με τίτλο "Η επέλαση του κορονοϊού στις Κυκλάδες και η αντιμετώπιση του"

"Το ένα κατόπιν  του άλλου τα νησιά των Κυκλάδων υποκύπτουν στην επίθεση του κορονοϊού .Πρώτα η Σύρος ακολούθησε η Μύκονος και  τώρα  η Νάξος.

Η ανάγκη να μείνουν «αμόλυντες» από τον ιό οι Κυκλάδες, όπως ανέφερα σε προηγούμενα  γραφόμενα μου δεν ικανοποιήθηκε. Δυστυχώς τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων στα νησιά  δεν  κατέστησαν  ικανά να αποτρέψουν την εισαγωγή του ιού στις Κυκλάδες. Αυτό που φοβόμαστε άρχισε να γίνεται. Τα προβλήματα του συστήματος  περίθαλψης των νησιών δημιουργούν  έντονες  ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες της επιδημίας στον Νομό.

Τι κάνουμε τώρα ;Κατά την γνώμη μου:

* Πρώτα απ´ όλα ιχνηλάτηση όλων των επαφών των κρουσμάτων και αυστηρό περιορισμό τους για δύο εβδομάδες.

* Αυστηρός έλεγχος των εισερχομένων στα νησιά μας .Εάν είναι δυνατόν να είναι εφοδιασμένοι με αρνητικό τεστ κορονοϊού .Θα μπορούσε να εξετασθεί έως και  η πλήρης  απαγόρευση των μετακινήσεων με πλοία για κάποιες ημέρες αιχμής.

*  Δυνατότητα πραγματοποίησης δωρεάν  διαγνωστικών  τεστ του ιού στα τρία Νοσοκομεία του Νομού.

*  Εξοπλισμός και οργάνωση κανονικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Νοσοκομείο της Σύρου ώστε να έχει δυνατότητα αντιμετώπισης περιστατικών  της λοίμωξης. Αυτή  τη στιγμή διαθέτει στοιχειώδη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και αναμένει εξοπλισμό για ΜΕΘ.

Λειτουργία στοιχειώδους ΜΑΦ στο  Νοσοκομείο της Νάξου ( το οποίο στερείται )το Νοσοκομείο της Σαντορίνης (το οποίο ήδη διαθέτει) για πρώτη αντιμετώπιση του νοσούντων.

* Αναγκαίος πρέπει  να είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός  των υγειονομικών (πού πολλές φορές ελλείπει)και τα υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ σε όλο το σχετιζόμενο με την νόσο  προσωπικό  για προάσπιση της υγείας αυτών και των νοσηλευόμενων.

* Λήψη πέραν των γενικών περιοριστικών μέτρων (πού πρέπει ευλαβικά να εφαρμόζουν οι κάτοικοι) και τοπικών τοιούτων ανά περίπτωση όπως ελήφθησαν στη Σαντορίνη και Μύκονο με προτάσεις των τοπικών Δημάρχων

* Εφαρμογή ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (αφού ενισχυθεί με ανάλογο προσωπικό) πού  θα περιλαμβάνουν και τα μικρά νησιά των Κυκλάδων και  θα αφορούν την κλινική διάγνωση,  την επιτόπια λήψη βιολογικών υγρών για έλεγχο  του ιού, την παρακολούθηση υπόπτων ασθενών καθώς και την φροντίδα ανήμπορων μοναχικών ατόμων στο σπίτι.

* Τέλος διαγνωστικά τεστ πρέπει να γίνουν κατά την γνώμη μου  και σε  τυχαία δείγματα πληθυσμού σε όλα τα νησιά για πιστοποίηση της κατά το δυνατόν πραγματικής διασποράς της νόσου και κατάλληλης αντιμετώπισης.

Η διατήρηση «αμόλυντων» των υπολοίπων νησιών των Κυκλάδων θα είναι νίκη με πολλαπλή σημασία.

Γιορτάζοντας σήμερα την παγκόσμια ημέρα της υγείας πρέπει όλοι μας να οπλιστούμε  με ψυχραιμία, πειθαρχία, και αλληλεγγύη για να μην επεκταθεί το κακό και πίστη  ότι τα νησιά μας η χώρα μας όλη η ανθρωπότητα  θα βγούν  νικητές στην μάχη για την υγεία και την ζωή απέναντι στον αόρατο αυτό εχθρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News