Κυκλάδες - Κ. Μονογυιού: Δεκτή η τροπολογία για τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής

Το Νομοσχέδιο για το νέο χωροταξικό ψηφίστηκε χθες αλλά έχουμε τροπολογίες μέσω προτάσεων από βουλευτές... Κι όπως διαβάζουμε στην σχετική ενημέρωση από την βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μονογυιού και οι δικές της έγιναν δεκτές...

Ας δούμε τι αναφέρει: Εγιναν δεκτές εν μέρει οι προτάσεις στη τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μονογυιού με αρ.633/70 – 3/12/2020, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» και αφαιρέθηκαν οι εμβόλιμες προσθήκες στα άρθρα 32 και τροποποιήθηκε το άρθρο 46.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου στο προεδρείο της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου στη Βουλή από τη βουλευτή Κυκλάδων Κατερίνας Μονογυιού κατάθεση απόψεων για αυτές τις ρυθμίσεις.

Πλέον αποφεύγονται οι ασάφειες που θα οδηγούσαν σε αδιέξοδα ιδιοκτήτες/επενδυτές και θα πολλαπλασίαζαν τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Αλλά οδηγούμαστε σε έναν οικοδομικό οργανισμό οραματικού ως προς την Αρχιτεκτονική και προτείνουμε τις συγκεκριμένες αλλαγές ώστε:

- Αφ’ ενός να επιτυγχάνεται η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αρχιτεκτονικής / πολεοδομικής ταυτότητας των κτιρίων, των κατασκευών και των οικιστικών συνόλων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση πράξεις χαρακτηρισμού, τις ισχύουσες διατάξεις και τις διεθνείς συμβάσεις.

- Αφ’ ετέρου δεν υφίσταται ο κίνδυνος αλληλοεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και των Συλλογικών Οργάνων του ΥΠΠΟΑ και η έκδοση αντιφατικών αποφάσεων από τα όργανα αυτά. Κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα η προστασία του εκάστοτε τόπου, να διακινδυνεύεται και να υπονομεύεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News