Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Κατ. Γιαννακά: Κι όμως υπάρχουν μέτρα για την λύση του...

Κυκλάδες – Κατ. Γιαννακά: Κι όμως υπάρχουν μέτρα για την λύση του ζητήματος της στέγασης

|

Αρθρο της Κατερίνα Γιαννακά σχετικά με το ζήτημα της στέγασης εκπαιδευτικών στα νησιά των Κυκλάδων

Το πρόβλημα της εξεύρεσης στέγης για τους εκπαιδευτικούς στις Κυκλάδες, εξελίσσεται αρνητικά από χρόνο σε χρόνο και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να μην επιλέγουν τα νησιά οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές. 

Της Κατερίνας Γιαννακά (*)

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να κωφεύει στις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών, αντί να παραπέμπει το πρόβλημα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως στις καλένδες, επιβάλλεται να πάρει άμεσα μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών, ώστε να αντιμετωπίσουν το  υψηλό κόστος ενοικίασης κατοικιών.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει οριστική λύση του προβλήματος, ώστε να μην καταστούν τα νησιά δυσπρόσιτοι, αν όχι απαγορευτικοί προορισμοί για εκπαιδευτικούς, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.

Όταν τα 2/3 του μισθού πίνας ενός πρωτοδιόριστου ή αναπληρωτή εκπαιδευτικού, απαιτούνται μόνο για ενοίκιο, οι δυνατότητες επιβίωσής του σε ένα νησί είναι ανυπέρβλητες, σε συνδυασμό και με το υψηλότατο κόστος ζωής, λόγω και της πρωτοφανούς ακρίβειας το τελευταίο διάστημα.

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην ενίσχυση του εισοδήματος των εκπαιδευτικών, που επιλέγουν να υπηρετήσουν στα νησιά, αλλά και στην καθιέρωση κινήτρων στους ιδιοκτήτες κατοικιών και διαμερισμάτων, ώστε να τα διαθέτουν προς ενοικίαση σε εκπαιδευτικούς.

Άμεσα μέτρα:

α) Γενναία επιδότηση του ενοικίου, μέτρο αμφίπλευρης απόδοσης, για τον ενοικιαστή και για τον ιδιοκτήτη.

β) Φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν κατοικίες σε εκπαιδευτικούς.

γ) Φορολογικές απαλλαγές, εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, στήριξη της οικογένειάς τους και άλλες διευκολύνσεις σε νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς στα  νησιά.

δ) Ένταξη των εκπαιδευτικών στο μεταφορικό ισοδύναμο, χωρίς την υποχρεωτική μεταφορά της φορολογικής τους έδρας.

ε) Χαρακτηρισμός ως δυσπρόσιτων των σχολείων α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης και στα λεγόμενα «τουριστικά» νησιά  (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος κ.ά.), στα οποία ελάχιστα σπίτια και διαμερίσματα διατίθενται προς ενοικίαση και αυτά με ενοίκια απλησίαστα για εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους γενικότερα. Οι πρόσφατες μαζικές αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών στη Μύκονο, την Πάρο και τη Σαντορίνη, ανέδειξαν την οξύτητα του προβλήματος.

στ) Ενισχυμένη μοριοδότηση σε όσους εκπαιδευτικούς διορίζονται στα νησιά για  συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (5 έτη). Η επί πλέον μοριοδότηση ενισχύει την ευνοϊκή μετάθεση, καθώς και τη διοικητική τους ανέλιξη στην εκπαιδευτική ιεραρχία.

ζ) Η πρόβλεψη μορίων εντοπιότητας για νεοδιοριζόμενους και αναπληρωτές, θα αποτελέσει κίνητρο για κάλυψη κενών θέσεων από εκπαιδευτικούς μόνιμους κατοίκους των νησιών.

Μέτρα οριστικής επίλυσης του προβλήματος:

Η κατασκευή ή και μακροχρόνια ενοικίαση από το κράτος, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαμερισμάτων για εκπαιδευτικούς και άλλες κρίσιμες ειδικότητες υπαλλήλων όπως του υγειονομικού προσωπικού, που θα διατίθενται δωρεάν η έναντι συμβολικού ενοικίου, είναι αποκλειστικά ο τρόπος οριστικής επίλυσης αυτού του προβλήματος.

Το πρόβλημα της στέγασης είναι οξύτατο και για τους υγειονομικούς και αυτός είναι ο βασικός λόγος που παραμένουν κενές πολλές θέσεις, μόνιμων και επικουρικών γιατρών στα νοσοκομεία,  στα Κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία των νησιών.

Οι πρόσφατες δυναμικές αντιδράσεις των εργαζομένων στα Νοσοκομεία Σύρου και Σαντορίνης, στο Κέντρο Υγείας της Μήλου, στο ΠΙ  Σερίφου, αναδεικνύουν την οξύτητα των προβλημάτων και αυτής της κρίσιμης για τα νησιά υπηρεσίας. Χωρίς δασκάλους και γιατρούς η ζωή στα νησιά κινδυνεύει να μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω, στα νησιά της άγονης γραμμής και της  ξεχασμένης Ελλάδας.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί παντελώς για τα προβλήματα αυτά και περιορίζεται σε ευχολόγια και αόριστες υποσχέσεις, παραπέμποντας τη δήθεν αντιμετώπισή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,  όταν η ίδια ακύρωσε το νόμο που έδινε στους νησιωτικούς Δήμους  τη δυνατότητα να παρέχουν στους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, επίδομα στέγασης και άλλες διευκολύνσεις.

Το πρόβλημα της εξεύρεσης στέγης για εκπαιδευτικούς, γιατρούς, που διογκώνεται καθημερινά, εξελίσσεται αρνητικά από χρόνο σε χρόνο και αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις και λειτουργεί ως βόμβα και για τον τουρισμό στα νησιά.

Ο λεγόμενος «καλός τουρισμός», υπονομεύεται σταθερά και διαχρονικά από προβλήματα όπως αυτά της υγείας και υποβαθμίζεται ποιοτικά ακόμη και στα νησιά-παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, τις λεγόμενες ναυαρχίδες του τουρισμού. 

Είναι πολλά τα δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο με καταγγελίες τουριστών που αναδεικνύουν προβλήματα σχετικά με την υποβάθμιση και έλλειψη κρίσιμων υπηρεσιών, όπως στον τομέα της υγείας.

Αποτελεί πλέον μείζον θέμα για τη δημόσια διοίκηση στα νησιά η όλο και μεγαλύτερη έλλειψη στελεχών για τη λειτουργία της, εξ αιτίας των δυσκολιών ως προς τη διαμονή των υπαλλήλων, αλλά και του υψηλού κόστους ζωής, δυσβάστακτου πλέον, μετά και την ενεργειακή κρίση. Χωρίς την άμεση και αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος της στέγης η Αποκέντρωση θα καταστεί για τη  νησιωτική Ελλάδα γράμμα κενό.

(*) Κατερίνα Γιαννακά, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος

Blue Star Ferries: Έκπτωση 50% σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ποιο το χρονικό διάστημα

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο υπάρχει έκπτωση 50% στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από την Blue Star Ferries

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη