Κυκλάδες: Μέσω "ΦιλόΔημος" 17 εκατομ. ευρώ για έργα ύδρευσης - αποχέτευσης

"Συνέχεια στις χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων για τη Σύρο. Με σημερινή του απόφαση ο Υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε τη χρηματοδότηση του έργου "Συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων Βάρης και Μέγα Γιαλού νήσου Σύρου - Α' φάση", Π/Υ 5.700.000 Ευρώ (700.000 Ευρώ συμμετοχή ΔΕΥΑΣ). Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και αντλιοστασίων, στη Βάρη και τον Μέγα Γιαλό, και την επαύξηση της δυναμικότητας της ΕΕΛ Ερμούπολης.
Ένα ακόμη σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την κεντρική και νότια Σύρο που επιλύει χρονίζοντα προβλήματα των μόνιμων κατοίκων εξαιτίας της έλλειψης αποχετευτικών δικτύων βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητά τους και ενισχύοντας ταυτόχρονα την τουριστική και αναπτυξιακή προοπτική των συγκεκριμένων περιοχών. 
Παράλληλα, υπεγράφη σήμερα και η χρηματοδότηση της προμήθειας νέας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 1.000 κ.μ / ημερησίως, Π/Υ 350.000 Ευρώ, η οποία θα καλύψει με επάρκεια τις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης της Ερμούπολης, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς, όπου η τουριστική κίνηση παρουσιάζεται σημαντική αυξημένη. Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ".
Μικρά, μεσαία και μεγάλα αναπτυξιακά έργα, δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε πολλές περιοχές της Σύρου εξασφαλίζουν χρηματοδότηση και αλλάζουν την εικόνα του νησιού μας δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Έργα που κατατάσσουν τη Σύρο πρωταθλήτρια στις εντάξεις έργων και τις απορροφήσεις εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων". 

Την δήλωση αυτή έκανε ο Γιώργος Μαραγκός, Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, στην προσωπική του ιστοσελίδα με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των νέων έργων που εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν μέσω του "ΦιλόΔημος" από το υπουργείο Εσωτερικών... Και οι Κυκλάδες πήραν το δικό τους μερίδιο σε ένα πακέτο έργων ύψους περίπου 17 εκατομμυρίων ευρώ... Κερδισμένη η Σύρος όπως διαβάζεται και στην σχετική ανάρτηση αλλά και η Αμοργός με 5 εκατομμύρια για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και η Πάρος με τη Σαντορίνη με έργα ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ... Για το ποιο μεγάλο νησί έμεινε εκτός; ας μη το συζητήσουμε πάλι... 

Αναλυτικά η ανάρτηση από το Υπουργείο (και τα έργα στις Κυκλάδες) ... 

Νέες χρηματοδοτήσεις ΟΤΑ από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ ενεργοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, για 35 νέα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και για τα πρώτα έργα αποκατάστασης τεσσάρων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), από τους 19 συνολικά ΧΑΔΑ, που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Η υλοποίηση του προγράμματος «ΦιλόΔημος» συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής για την αναπτυξιακή ενίσχυση των Δήμων, τη λύση χρόνιων προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Όπως έχει επισημάνει ο  κ. Χαρίτσης, η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των δήμων είναι κρίσιμη και συνδέεται ευθέως με την συνολική προσπάθεια που γίνεται για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Η ολοκλήρωση των έργων για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, βάζει τέλος στα βαριά πρόστιμα που καλείται να πληρώνει η χώρα για καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η μεγάλη ανταπόκριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταδεικνύει την μεγάλη ανάγκη για τα έργα και τις δράσεις που περιλαμβάνονται στις προσκλήσεις του «ΦιλόΔημου» και το αποτέλεσμα ξεπερνά όλες τις προσδοκίες. Μέσα σε μόλις 80 ημερολογιακές ημέρες, από τις 15 Ιουνίου 2018 μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί 105 έργα ύδρευσης και αποχέτευσης συνολικού προϋπολογισμού 351.477.350,86  εκατ. Ευρώ.

Πρόσκληση Ι «Βελτίωση των Υποδομών των Δικτύων Ύδρευσης»

ΔΕΥΑ Πάρου: Σύνδεση δικτύου ύδρευσης Αγ. Υπακοής με το δίκτυο αφαλάτωσης και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υδατικού ισοζυγίου και ελέγχου ποιότητας σε ζώνες του υφιστάμενου δικτύου μεταφοράς και διανομής του πόσιμου νερού του Δήμου Πάρου, με ποσό χρηματοδότησης 3.000.000 ευρώ.

ΔΕΥΑ Σύρου: Προμήθεια φορητής μονάδας αφαλάτωσης νήσου Σύρου δυναμικότητας παραγωγής 1.000m3/ημέρα, με ποσό χρηματοδότησης 350.000 ευρώ.

Πρόσκληση ΙΙ «Βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας των λυμάτων»

ΔΕΥΑ Σύρου: Συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων Βάρης και Μέγα Γιαλού νήσου Σύρου - α' φάση, με ποσό χρηματοδότησης 5.000.000 ευρώ.

Δήμος Αμοργού: Κατασκευή δικτύων αποχέτεσης οικισμών Όρμου Αιγιάλης και Λαγκάδας και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) περιοχής Αιγιάλης Δήμου Αμοργού, με ποσό χρηματοδότησης 5.000.000 ευρώ.

ΔΕΥΑ Θήρας: Αποχέτευση οικισμών Αγίας Παρασκευής και Μονόλιθου Δήμου Θήρας, με ποσό χρηματοδότησης 3.037.500 ευρώ.