Κυκλάδες - Μήλος: Στον Πρωθυπουργό γιατί κουράστηκαν να τρώνε πόρτες από Υπουργούς και 2η ΔΥΠΕ

Μήπως είναι καλύτερο να στέλνουμε επιστολές προς τον Πρωθυπουργό παρά να πηγαίνουμε μέσω ιεραρχίας για να καλύψουμε κάποιο θέμα που μας απασχολεί; Κάπως έτσι θα σκέφτηκαν στην Μήλο και η δημοτική αρχή «κουρασμένη» από το γεγονός ότι το Κέντρο Υγείας του νησιού παραμένει υποστελεχωμένο, αφήνει στην άκρη τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας και πάει στο … Μαξίμου. Κάτι που το παραδέχονται σημειώνοντας στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό «έχουμε αποστείλει δεκάδες επιστολές στο Υπουργείο Υγείας και στην 2η  Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδος, καθώς και προσωπικές συναντήσεις του Δημάρχου με τον Υπουργό και τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, πάντα σε συνεργασία με την Επιτροπή Υγείας του Δήμου μας. Προφανώς, λόγω της μη εκπλήρωσης των υποσχέσεων των Αρμόδιων Αρχών (Υπουργείου και Υγειονομικής Περιφέρειας) και λόγω των αναπάντητων αιτημάτων/εγγράφων μας, απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου να σας γνωρίσουμε την κατάσταση που αναγκαζόμαστε να βιώνουμε στο νησί, αδυνατώντας να προσεφέρουμε επιπλέον βοήθεια στον τομέα της Υγείας ως Δήμος».

Και ποιο είναι το αίτημα της Δημοτικής Αρχής Μήλου; Την στελέχωση του Κέντρου Υγείας αλλά και την δυνατότητα παροχής επιπλέον κινήτρων από το κράτος ώστε το υγειονομικό προσωπικό να …υποκύπτει στον πειρασμό της πρόσκλησης για κάλυψη θέσης σε ένα νησί των Κυκλάδων και δη στην Μήλο…

Αναλυτικά η επιστολή  - με θέμα:  Αίτημα ενίσχυσης – στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Μήλου με μόνιμο ιατρικό προσωπικό - που φέρει την υπογραφή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου, Απόστολου Γκαγκάκη αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ενόσω ολόκληρος ο πλανήτης μαστίζεται από την πανδημία του νέου ιού, η Μήλος μαστίζεται από ένα ακόμη πρόβλημα στον τομέα της υγείας.

Πρόκειται για το Κέντρο Υγείας του νησιού, το οποίο βρίσκεται στο έλεος του Θεού, καθώς γνωρίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης.

Το ιατρικό προσωπικό που διαθέτει αυτή τη στιγμή δεν φτάνει επ’ ουδενί για να φροντίσει τον πληθυσμό των 5.000 κατοίκων του νησιού καθώς επίσης και τους 800 κατοίκους της γειτονικής Κιμώλου.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Υγείας με βάση το οργανόγραμμα του θα έπρεπε να διαθέτει 13 μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς εκ των οποίων οι 6 με την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής και 7 διαφόρων ειδικοτήτων . Στην παρούσα φάση όμως , το ΚΥ Μήλου στελεχώνεται από μία Οδοντίατρο ΕΣΥ και Επιστ. Διευθύντρια του ΚΥ (μόνιμη), μία Οδοντίατρο ΕΣΥ με απόσπαση και έναν Παιδοχειρουργό (επικουρικός) και δύο αγροτικούς ιατρούς. Ουσιαστικά, λοιπόν, το ΚΥ Μήλου  διαθέτει μόνο έναν ειδικευμένο ιατρό παρά τις μέχρι τώρα φιλότιμες προσπάθειες τόσο της Διοικούσας Επιτροπής του, όσο και της αρμόδιας ΔΥΠΕ.

Αναλογικά, συνυπολογίζοντας και τους ιδιώτες ιατρούς που δραστηριοποιούνται στη Μήλο , αντιστοιχούν 1 γιατρός / 1000 άτομα ενώ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,8 γιατροί / 1000 άτομα. Μπορείτε βέβαια να αντιληφθείτε τι συμβαίνει κατά την τουριστική περίοδο που ο πληθυσμός του νησιού υπερπολλαπλασιάζεται, με εισερχόμενους τουρίστες να ξεπερνούν τον αριθμό των 200.000 αφίξεων. Κατά τα 2/3 του έτους, το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί εκατοντάδες περιστατικά υγείας.

Προφανώς, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η στελέχωσή του, χωρίς καν να θέσουμε το ζήτημα της επάρκειας υλικοτεχνικού αναγκαίου εξοπλισμού.

milos.jpg

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Θεωρούμε πως σε ένα νησί τόσο φημισμένο, με αμέτρητους τουρίστες να περπατούν στους δρόμους του και να κολυμπούν στις παραλίες του κάθε χρόνο, την ακμάζουσα εξορυκτική δραστηριότητα που μαζί με τον τουρισμό προσφέρει τα μέγιστα στον κρατικό προϋπολογισμό, είναι αδύνατον να μη χρήζει της απαραίτητης προσοχής από το κράτος και να αφήνεται στην μοίρα του, ειδικότερα εν τούτης καταστάσεως που ολόκληρη η Χώρα καλείται να ανταποκριθεί στον υγειονομικό συναγερμό της πανδημίας.

Δια της παρούσης επιστολής, αιτούμαστε:

α) Την άμεση επαναπροκήρυξη των θέσεων Γενικής Ιατρικής και Παιδιατρικής (οι δύο αυτές θέσεις μονίμων ιατρών ΕΣΥ  επέβησαν άγονες τον Σεπτέμβριο 2020 και σύμφωνα με τον νόμο, μπορούν να επαναπροκηρυχθούν αμέσως) και επιπλέον την άμεση ενίσχυση – στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μήλου με μόνιμο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και πιο συγκεκριμένα με τις παρακάτω κρίσιμες ειδικότητες :

• 2 Γενικοί Ιατροί

• 1 Καρδιολόγος

• 1 Παθολόγος

• 1 Ορθοπεδικός

έτσι ώστε να είναι εφικτή η στοιχειώδης τουλάχιστον παροχή Υπηρεσιών Υγείας στον πληθυσμό του νησιού μας , η ικανοποιητική λειτουργία του ΚΥ από πλευράς 24 ωρης λειτουργίας του και η βελτίωση της σχέσης γιατρών/πληθυσμού για το νησί μας από 1/1000 άτομα που είναι σήμερα , σε 2/1000 άτομα, υπολογίζοντας τις ανάγκες του νησιού, τουλάχιστον ορθολογικά, τον πληθυσμό που προκύπτει στη Μήλο κατά τα 2/3 του έτους και όχι βάσει του πληθυσμού απογραφής των δημοτών μας.

β) την ενίσχυση του ΚΥ Μήλου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με επιπλέον ιατρούς έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην αύξηση των αναγκών λόγω τουρισμού,

γ) την παροχή επιπλέον οικονομικών (και όχι μόνο) κινήτρων από το κράτος για την προσέλκυση εξειδικευμένων και έμπειρων ιατρών που θα στελεχώνουν μόνιμα το Κέντρα Υγείας. Επιπλέον αυτών, ο Δήμος μας ήδη παρέχει κίνητρα, ενισχύοντας οικονομικά τους αφιχθέντες ειδικευόμενους ιατρούς με ίδια κεφάλαια, πλην της συστηματικής συνδρομής με δωρεές εξοπλισμού στις κατά συνθήκη ελλείψεις του Κέντρου Υγείας. Άνευ υπερβολών, το Κέντρο Υγείας Μήλου είναι ενεργό με τη στήριξη των Ιδιωτών, Ιδιωτικών Εταιρειών και Δήμου καθώς και με το απαράμιλλο φιλότιμο των εργαζομένων όλων των βαθμίδων του.

Να σημειωθεί πως, έχουμε αποστείλει δεκάδες επιστολές στο Υπουργείο Υγείας και στην 2η  Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδος, καθώς και προσωπικές συναντήσεις του Δημάρχου με τον Υπουργό και τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, πάντα σε συνεργασία με την Επιτροπή Υγείας του Δήμου μας. Προφανώς, λόγω της μη εκπλήρωσης των υποσχέσεων των Αρμόδιων Αρχών (Υπουργείου και Υγειονομικής Περιφέρειας) και λόγω των αναπάντητων αιτημάτων/εγγράφων μας, απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου να σας γνωρίσουμε την κατάσταση που αναγκαζόμαστε να βιώνουμε στο νησί, αδυνατώντας να προσεφέρουμε επιπλέον βοήθεια στον τομέα της Υγείας ως Δήμος.

Σαφέστατα γνωρίζουμε ότι κύριο μέλημά σας είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων όλων των περιοχών της Χώρας μας, είτε αυτοί κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, είτε αυτοί κατοικούν στην επαρχία και ειδικότερα στα νησιά που αποτελούν μία ιδιάζουσα περίπτωση, καθότι ζουν μαζί με όλα τα χαρακτηριστικά, που διέπουν την ζωή στο νησί, με τις ομορφιές και τις δυσκολίες του τόπου.

Επικαλούμενοι την ευαισθητοποίηση και την ιδιότητά σας, ως αποδέκτης της επιστολής μας, ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας στα ανωτέρω αιτήματα.

Εν αναμονή της απάντησής σας,

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

( Εκ μέρους των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου,  κατόπιν ομόφωνης ψήφισης της 21ης Συνεδρίασης και συνυπόγραφης της παρούσης επιστολής δια περιφοράς )

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News