Κυκλάδες - Μύκονος: Έκκληση για ορθή χρήση του πόσιμου νερού

Μύκονος - Naxospress

Πριν από μερικές ημέρες είχαμε αναφερθεί σε δράση για την βελτίωση των υποδομών στη  Μύκονο . Είχαμε σημειώσει ότι υπογράφηκεσύμβαση για την προμήθεια δύο φορητών μονάδων αφαλάτωσης τύπου αντίστροφης όσμωσης (R.O.) ελάχιστης παραγωγής 1000 m3 ημερησίως η κάθε μία.  Ειδικότερα, οι μονάδες αφαλάτωσης θα παράγουν 2.000 κυβικά την ημέρα πόσιμου νερού και θα συμβάλλουν σημαντικά στη διασφάλιση της απρόσκοπτης υδροδότησης του νησιού και θα εγκατασταθούν στο Παλιό Λιμάνι. Και θα είναι έτοιμες τον Νοέμβριο.. 

Ομως μέχρι τότε; Παράλληλα, έχουμε και το θέμα της απουσίας βροχοπτώσεων. Στη Μύκονο έως τώρα έχουν πέσει 92 κυβικά βροχόπτωσης (σε σχέση με πέρυσι πάντως είναι βελτιωμένα .. 73 στο ίδιο διάστημα), αλλά δεν φτάνουν. Και με δεδομένο ότι φέτος η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) ΜΥΚΟΝΟΥ  κ. Βιγλιάρης Φραντζέσκος  απευθύνει έκκληση στους κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες του νησιού να κάνουν τη μέγιστη δυνατή οικονομία στη χρήση του νερού για την περίοδο που ακολουθεί.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του προέδρου της ΔΕΥΑ Μυκόνου

Επιπλέον θέλω να επισημάνω ότι λόγω της έντονης διετούς ανομβρίας, η στάθμη των φραγμάτων έχει πέσει δραματικά με αποτέλεσμα η άντληση νερού από αυτά να είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ως εκ τούτου, οι αφαλατώσεις με λειτουργία 24ωρης βάσης προσπαθούν να καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της κατανάλωσης όλου του νησιού (ακόμα και της Άνω Μεράς).

Δυστυχώς όμως, οι πιέσεις που παράγουν οι αφαλατώσεις είναι τέτοιες που αδυνατούν να μεταφέρουν με επαρκή πίεση το νερό από το χώρο που λειτουργούν αυτές, σε περιοχές με μεγάλη υψομετρική διαφορά. Η μη συνεχής ύδρευση καταναλωτών σε συγκεκριμένες περιοχές οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην έλλειψη επαρκούς και σωστής πίεσης λόγω ταυτόχρονης υπερχρήσης του δικτύου.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις δυσκολίες η ΔΕΥΑΜ βεβαιώνει τους πολίτες πως έχει τη δυνατότητα και παράγει την αναγκαία ποσότητα νερού ώστε να καλύπτεται το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον παρέχουμε νερό σε όλα τα βυτία που έρχονται στην αφαλάτωση του Κόρφου, βυτία τα οποία  έχουν μάλιστα διπλασιάσει τα δρομολόγιά  τους  σε σχέση με το 2019.

Είμαι ο πρώτος που γνωρίζω και κατανοώ  τα προβλήματα ύδρευσης και ειλικρινά ζητάω συγνώμη για αυτή την ταλαιπωρία.

Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι Όλα τα μέλη της ΔΕΥΑΜ (Διοίκηση και εργαζόμενοι) κάνουμε ότι είναι εφικτό για να επιλύσουμε οριστικά διαχρονικά προβλήματα, που επηρεάζουν και απασχολούν όλους μας. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News