Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Μύκονος: Ο Νίκος Συρμαλένιος βρέθηκε στο "Νησί των Ανέμων"

Κυκλάδες – Μύκονος: Ο Νίκος Συρμαλένιος βρέθηκε στο “Νησί των Ανέμων”

|

Η επίσκεψη του Νίκου Συρμαλένιου – βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη Μύκονο – Οι συναντήσεις που είχε και τα θέματα που βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων  

Το νησί της Μυκόνου επισκέφθηκε ο Νίκος Συρμαλένιος από την Κυριακή 06 Ιουνίου έως την Τρίτη 8/6. Συνοδευόμενος από τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων, Άννα Μαυρουδή και Ορέστη Παπαλουκά, καθώς και το στέλεχος της τοπικής οργάνωσης Νίκο Κοντιζά είχε διαδοχικές συναντήσεις με πλήθος φορέων και εκπροσώπων του νησιού.

Αναλυτικότερα συναντήθηκε στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Κώστα Κουκά με τον οποίο συζήτησε τα υπό εξέλιξη έργα, όπως η αναβάθμιση του μεγάλου έργου του βιολογικού καθαρισμού, ύψους 6εκ ενταγμένο από το 2017 στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ, η αντικατάσταση του οδοφωτισμού με LED, οι 2 εγκαταστάσεις των αφαλατώσεων κ.α. Επίσης στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα της καθολικής αντίθεσης του δημοτικού συμβουλίου στις περαιτέρω Στρατηγικές Επενδύσεις Τουριστικού Χαρακτήρα, καθώς βρίσκεται σε αναμονή η ανάθεση της ειδικής χωροταξικής μελέτης, το λεγόμενο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο και θα προσδιορίζει και τη φέρουσα ικανότητα. Στο σημείο αυτό αναφερόμενος στο πλήθος των αυθαιρέτων που ξεφυτρώνουν στο νησί, είπε ότι καταλογίζονται από την Πολεοδομία της Σύρου χιλιάδες ευρώ πρόστιμα εβδομαδιαία και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αναβάθμιση και στελέχωση της αστυνομικής δύναμης στο νησί. Επιπλέον τέθηκαν και οι περαιτέρω ανάγκες του Δήμου, μετά και το οικονομικό πλήγμα το οποίο επέφερε η πανδημία στα έσοδα του Δήμου. Τέλος σημαντικό αίτημα του Δήμου αναδεικνύεται η ανάγκη για νέα εμβολιαστική γραμμή, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να θωρακιστεί γρήγορα το νησί μιας και η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.

enoikiazomena.jpg

Στη συνάντηση στο Κέντρο Υγείας, συζήτησε διεξοδικά με την Πρόεδρο Ντίνα Σαμψούνη και διαπιστώθηκε ότι από πλευράς στελέχωσης η κατάσταση είναι ικανοποιητική, πλην της επείγουσας αναγκαιότητας για πρόσληψη Γενικού Ιατρού, όπου εκτός από τα άμεσα ζητήματα της ειδικότητας του, θα καλύψει και σημαντικό μέρος των υπερωριών. Πολύ σημαντική η λειτουργία αξονικού τομογράφου στο Κ.Υ. σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατόπιν δωρεάς. Συζητήθηκε επίσης η πορεία των εμβολιασμών και η επιτάχυνση τους το τελευταίο διάστημα καθώς μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 8000 εμβολιασμοί συνολικά (κάτοικοι, επισκέπτες, εργαζόμενοι), ενώ διαπιστώνεται η ανάγκη για περαιτέρω επιτάχυνση τους.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων Δημήτρη Παπαδημητρίου και αντιπροσωπεία του Δ.Σ., συζητήθηκαν τα κρίσιμα προβλήματα των εκπαιδευτικών, όπως σύσταση των υπηρεσιακών συμβουλίων, και ιδιαίτερα τέθηκε με οξύτητα για άλλη μια φορά το θέμα των διορισμών μόνιμων καθηγητών, κρίθηκε απαράδεκτη η συνέχιση του θεσμού των αναπληρωτών, οι οποίοι στις Κυκλάδες αγγίζουν το 45% των θέσεων εργασίας, ενώ ακόμα πιο απαράδεκτη η τρίμηνη πρόσληψη αναπληρωτών. Επίσης τέθηκε πάλι το ζήτημα στήριξης των μονίμων εκπαιδευτικών στα θέματα στέγασης και σίτισης από τους ΟΤΑ, θέμα που για ακόμα μια φορά δεν ρυθμίζεται ούτε με τη σχετική πρόσφατη διάταξη που μπήκε στο ν/σ για την τηλεργασία. Παράλληλα στηλιτεύθηκε το υπό συζήτηση αντεργατικό νομοσχέδιο, ιδιαίτερα στα θέματα ηλεκτρονικής συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις και στις εκλογές, λόγω της εκ των πραγμάτων υποβάθμισης της ζωντανής συμμετοχής και του διαλόγου στα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου και της εκπαίδευσης.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Σωματείο Λεμβούχων, κο Νίκο Γρίμπλα με έδρα τον Πλατύ Γυαλό, τέθηκαν τα ζητήματα ενός παραδοσιακού κλάδου, διοργανωτή περιηγήσεων και εκδρομών, που φθίνει εξ αιτίας της εισόδου στο επάγγελμα ισχυρών παραγόντων με σύγχρονα σκάφη, αλλά και λόγω της εισόδου, πάνω από 50% στον κλάδο, πειρατών (μη δηλωμένων) με ότι αυτό σημαίνει σε οικονομικούς όρους. Επίσης όλο αυτό συμπληρώνεται με αυθαιρεσία κατασκευών μικρών μόλων, που χρησιμοποιούνται βεβαίως ως υποδομή στα πειρατικά και λοιπά σκάφη. Επίσης μας ενημέρωσαν ότι ο κλάδος τους δεν έτυχε καμιάς κρατικής επιδότησης λόγω covid.

thumbnail_dhmarxeio-1024x768.jpg

Στην κοινή συνάντηση με τους Προέδρους του Σωματείου Επιχειρήσεων & Εστίασης Μυκόνου και του Σωματείου Επιχειρήσεων Χώρας Μυκόνου, κ.κ. Θεοχάρη Ιωαννη και Ζησιμόπουλο Ηρακλή, ως κύριο θέμα αναδείχθηκε ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τις «μαύρες» επιχειρήσεις που λειτουργούν μέσα από «εκδηλώσεις» στις διάσπαρτες βίλες του νησιού. Μια καθόλα παράνομη επιχειρηματικότητα που με τον μανδύα ιδιωτικών εορτών, λυμαίνονται την τουριστική αγορά. Ο νοών νοείτω για τις απώλειες εσόδων του κράτους, για την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, για την εκμετάλλευση των επισκεπτών – τουριστών. Ο έλεγχος αυτής της δραστηριότητας, απαιτεί πολιτική βούληση και απαιτεί κανόνες, όπως π.χ. έχουν εφαρμοστεί στο νησί Ίμπιζα της Ισπανίας, όπως μας ανέφεραν οι εκπρόσωποι των δύο επιχειρηματικών σωματείων. Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε, είναι ότι μετά την κρίση πολλές επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια, με αποτέλεσμα το τουριστικό προϊόν της Μυκόνου να αφελληνίζεται. Επίσης τέθηκαν και ζητήματα ειδικών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των μαγαζιών στον παραδοσιακό οικισμό, ζητήματα ωραρίου λειτουργίας των μουσικών οργάνων, ενώ ένα μεγάλο ζήτημα που τους απασχολεί, είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής των επιστρεπτέων προκαταβολών για να υπάρξει στοιχειώδης προγραμματισμός στην οικονομική διαχείριση των επιχειρήσεων. Τέλος από την πλευρά τους τέθηκε το ζήτημα της διαχείρισης της κρουαζιέρας με το σύστημα bubble και η διεκδίκηση συστήματος click away, έτσι ώστε να υπάρξει και κάποιο όφελος στις ντόπιες επιχειρήσεις.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων, κο Αντώνη Κουσαθανά, συζητήθηκαν τα προβλήματα ενός παραδοσιακού τουριστικού κλάδου με εκατοντάδες μέλη και οικογενειακές επιχειρήσεις που παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Αναδείχθηκαν προβλήματα, όπως η μετατροπή βιλών σε τουριστικό κατάλυμα, καθώς και το πλήγμα στην τουριστική αγορά της κατάταξης της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, πλήγμα που δημιουργεί σοβαρή οικονομική αβεβαιότητα και για το 2021. Στο σημείο αυτό τους ενημερώσαμε για την Αναφορά της Ομοσπονδίας των Καταλυμάτων ΚΥΚΛΟΣ, που καταθέσαμε στη Βουλή, συμμεριζόμενοι τα ζητήματα που έθεσαν για την ελάχιστη ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με τις μεγάλες, εξαιτίας των προϋποθέσεων που βάζουν τα προγράμματα ενίσχυσης των πάγιων δαπανών και των λειτουργικών εξόδων.

Τελευταία επίσκεψη του Νίκου Συρμαλένιου ήταν η επίσκεψη στη μικροζυθοποιΐα Μikonu, η οποία αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον παράδειγμα νεανικής επιχειρηματικότητας, οικονομικά βιώσιμο και με προοπτικές μεγέθυνσης της τοπικής παραγωγής. Συζήτησε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μικρών και ανεξάρτητων ζυθοποιών, όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός, κυρίως με δεδομένη την προσπάθεια διαφοροποίησης των προϊόντων τους καθώς και την αναγκαιότητα ανάδειξης μοναδικών πρώτων υλών της ελληνικής γης τα οποία μπορούν να αποτελέσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της παραγωγής. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Μύκονου), Μηνάς Λυριστής, με τον οποίο συζητήθηκαν και θέματα της Περιφέρειας.

zythos.jpg

Τέλος, συναντήθηκε με μέλη και φίλους της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Μυκόνου, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα των πολιτικών εξελίξεων και οι τελευταίες ακραία οπισθοδρομικές νομοθετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην Αυτοδιοίκηση και στα θέματα της Εργασίας, που πλήττουν καίρια τη δημοκρατία και τα δικαιώματα και κυρίως τους νέους ανθρώπους, γυρνώντας τη Χώρα πολλές δεκαετίες πίσω.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες