Κυκλάδες - Ν. Συρμαλένιος: Να επιστρέψουν οι 161 αρχαιότητες στο αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου

Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου

".... Αντί η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει το μόνιμο επαναπατρισμό των κυκλαδικών αρχαιοτήτων και την τοποθέτηση τους στο δημόσιο Μουσείο του Κυκλαδικού Πολιτισμού που υλοποιείται στο Κάστρο της Νάξου μετά από απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ένταξη του στο ΕΣΠΑ Ν. Αιγαίου το 2017. Ας συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι η Νάξος αποτελεί το λίκνο του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού και πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει...".

Ο επίλογος της δήλωσης του Νίκου Συρμαλένιου - βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ - σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των 161 αρχαιοτήτων (Κυκλαδικά ειδώλια) από αμερικανική ιδιωτική συλλογή. Και όπως σημειώνει " όχι στην αρπαγή των 161 κυκαλδικών αρχαιοτήτων.. Ναι, στον επαναπαρτισμό και τοποθέτησή τους στο αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου

Αναλυτικά η δήλωση του κου Συρμαλένιου 

"Μπαίνει αυτές τις μέρες στη Βουλή εσπευσμένα, ένα ακόμα ανοσιούργημα σε βάρος του δημοσίου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μέσα από αδιαφανείς και υπόγειες διαδικασίες η ελληνική βουλή καλείται να κυρώσει μια Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, τουΜουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκηςκαθώς και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελάγουερ, υποτίθεται για τον επαναπατρισμό 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων, προϊόντων λαθρανασκαφών και αρχαιοκαπηλίας.

Αφού επί χρόνια παρέμειναν στην κατοχήδισεκατομμυριούχουαμερικανού συλλέκτη, με την κύρωση της Σύμβασης, ένα μικρό μόνο μέρος των αρχαιοτήτων θα επιστρέψει για κάποιο διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους θα “δανείζεται” προς έκθεση για 50 χρόνια στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την κατοχή τους από το Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα την Πολιτεία των ΗΠΑ Ντελάγουερ.

Αντί λοιπόν το ελληνικό δημόσιο να διεκδικεί τη νόμιμη και ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά μας, παραιτείται επί της ουσίας από κάθε ένδικη διεκδίκηση των παράνομα εξαχθέντων αρχαιοτήτωνυπέρ των αδιαφανών ιδιωτικών συμφερόντων του αμερικανικού ιδρύματος.

Αντί η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει το μόνιμο επαναπατρισμό των κυκλαδικών αρχαιοτήτων και την τοποθέτηση τους στο δημόσιο Μουσείο του Κυκλαδικού Πολιτισμού που υλοποιείται στο Κάστρο της Νάξου μετά από απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ένταξη του στο ΕΣΠΑ Ν. Αιγαίου το 2017. Ας συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι η Νάξος αποτελεί το λίκνο του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού και πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News