Κυκλάδες - Νέα Δημοκρατία: Θα κάνουν την έκπληξη Καφούρος - Λεονταρίτης;

Κυκλάδες - Νέα Δημοκρατία

Τι και αν λέει με κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Τι και αν προειδοποιεί τους υπουργούς να συνεχίσουν κανονικά την δουλειά τους κανείς δεν δείχνει να τον ακούει. Όλοι οι βουλευτές και οι επίδοξοι πολιτευτές έχουν πάρει θέση στην εκκίνηση, κάποιοι έχουν ξεκινήσει το τρέξιμο ήδη!

Γράφει, αναλύει ο Δαίμων του Κοινοβουλίου

Κάτι έχουν υποψιαστεί φαίνεται η μήπως απλά κάνουν πολιτική προθέρμανση; Εγώ πάντως είμαι πεπεισμένος ότι εκλογές θα δούμε τον επόμενο Οκτώβριο. 

Κάθε γιορτή έχεις πλέον και τις απαραίτητες πολιτικές παρουσίες. Φωτογραφίες, ρετουσαρισμένες βέβαια για να δείχνουν νέοι και ακμαίοι, αναρτήσεις στο facebook και το instagram, λιτανείες, επιτάφιοι κουραστική δουλειά η πολιτική τελικά...

Και η φημολογίες για τα πρόσωπα δεν λένε να σωπάσουν.

Για να δούμε λοιπόν τι εκπλήξεις μας επιφυλάσσουν τα ψηφοδέλτια!

Οπότε να δούμε τι συμβαίνει με τη Νέα Δημοκρατία. Ερχονται και τα συνέδρια άλλωστε. . 

Εύκολα πράγματα. Ο Γιάννης Βρούτσης σίγουρα θα είναι και πάλι στο ψηφοδέλτιο, τι και αν κάθε τόσο ακούμε ότι θα μετακινηθεί κάπου στην Αθήνα, τι και αν έχει μειωμένη ισχύ μετά την "καθαίρεση" από το υπουργείο, εκείνος επιμένει Κυκλάδες (έχει να φροντίσει και για την διαδοχή μην το ξεχνάμε όπως λένε οι κακές γλώσσες) και φροντίζει με κάθε ευκαιρία να δείχνει ότι έχει ισχύ στις τοπικές κοινωνίες περιβαλλόμενος από επάρχους, δημάρχους και στελέχη της τοπικής και της ΟΝΝΕΔ. Η μία θέση λοιπόν γράφει Γιάννης Βρούτσης όμως αυτή την φορά θα νιώσει ζεστή την ανάσα και άλλων «συναδέλφων» στο ψηφοδέλτιο.

Η επόμενη θέση γράφει Κατερίνα Μονογυιού. Η Κατερίνα των νησιών μας που μετά την άνετη  2η θέση το 2019 μόνο μια φορά ακούσαμε την φωνή της στο κοινοβούλιο και μάλλον για λάθος λόγους. Η Κατερίνα που έχει οργώσει τα νησιά και δεν υπάρχει γιορτή που να μην είναι παρούσα. Αλήθεια πως προλαβαίνει; Τι και αν πολλοί στο κόμμα (και ψηλά ιστάμενοι) θα χαιρόντουσαν να την δουν εκτός βουλής, τι και αν σταμάτησε να φορά εκείνα τα πολύχρωμα ρούχα για να ξεχωρίζει στο πλήθος, η Κατερίνα μας έχει άλλη μια θέση στο ψηφοδέλτιο και δύσκολα θα μείνει εκτός βουλής.

Η τρόικα συμπληρώνεται με τον Φίλιππο Φόρτωμα. Στηρίχτηκε όσο λίγοι από το κόμμα για να εκλεγεί το 2019, "'ιδρωσε" ίσως γιατί πρωτάρης στο μαραθώνιο αλλά μπήκε. Και όπως λένε "άπαξ και τρούπωσα, άντε βγω". Το πρόβλημα; Η απλή αναλογική. Κάτι που σημαίνει δύο βουλευτές από την ΝΔ . Αν ήταν λίγο περισσότερο Κυκλαδίτης ίσως να είχε περισσότερες πιθανότητες… Χρειάζεται βοήθειες και ουσιαστικές συμμαχίες αυτή την φορά, ίσως λοιπόν το νέο πρόσωπο που κατεβαίνει με την ΝΔ υποψήφια να προσφέρει χείρα βοηθείας.

Και το νέο -ανακοινωμένο- πρόσωπο είναι η Βίκυ Λοίζου πρώην ΓΓ Τουρισμού. Με καταγωγή από την Μύκονο (μα καλά εκεί στην ΝΔ δεν μπορείτε να βρείτε 100% Κυκλαδίτες μόνο την καταγωγή ψάχνετε;) θέλει να «κοντύνει» την "Κατερίνα μας" και να βρεθεί εκείνη (ή ο Φίλιππος Φόρτωμας…) στην 2η θέση .Δύσκολα θα το καταφέρει όση στήριξη και αν έχει και αν το αντιληφθεί η ηγετική ομάδα της ΝΔ δεν αποκλείεται να την αποσύρει για να μην «καεί».

Τι απομένει;  Δύο θέσεις και το μεγαλύτερο μέρος των Κυκλάδων χωρίς εκπροσώπηση! Η Σύρος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Άνδρος, οι Δ. Κυκλάδες) διαγκωνίζονται για 2 μόλις θέσεις πράγμα πρωτοφανές και δύσκολο να εξηγηθεί. Πολύ μεγάλες κάλπες για να τις αγνοήσει η ΝΔ και σε αυτές τις εκλογές κάθε ψήφος μετράει, δεν υπάρχει πολυτέλεια να πάει καμία χαμένη.

Ποιοι θα συμπληρώσουν τις δύο θέσεις;

Μήπως από την Σαντορίνη ο ΜάρκοςΚαφούρος;  Εχει το πλεονέκτημα της αξιοπρεπούς παρουσίας το 2019 (σ.σ. αν και μπήκε την τελευταία στιγμή και το έχει και παράπονο) και της προέλευσης από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, κάτι που σίγουρα μετράει στους σχεδιασμούς της ΝΔ. Μην ξεχνάμε ότι η Σαντορίνη έχει πλέον το πρώτο χέρι μετά την απογραφή του 2021 και ζητάει "φωνή" στο χώρο της πολιτικής σκηνής. 

Η Σύρος όμως θα έχει υποψήφιο; Μπορεί το πολιτικό βάρος του νησιού να μειώνεται διαρκώς, αλλά είναι η πρωτεύουσα, μπορεί να μείνεις εκτός του ψηφοδελτίου, δύσκολο αλλά με ποιον;

Η Δέσποινα Πρίνια πάλι (με αδιευκρίνιστη Κυκλαδική καταγωγή) κάνει φιλότιμες προσπάθειες να προβληθεί, κάθε τόσο την βλέπουμε στην Σύρο με αναρτήσεις στο facebook, προσπαθεί να δείξει ότι εκπροσωπεί την καθολική ψήφο (αλήθεια υπάρχει τέτοιο πράγμα και τόσα χρόνια Κυκλαδίτες να μην το έχουμε αντιληφθεί;) αλλά με μόλις 1.700 σταυρούς το 2019 (μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις για πολλά χρόνια) είναι μάλλον σίγουρο ότι θα βρεθεί εκτός. Και το 2019 μάλλον βολικό συμπλήρωμα του ψηφοδελτίου ήταν.

Αν η Σύρος έχει υποψήφιο δεν αποκλείεται να είναι ο αντιπεριφεριάρχης Γιώργος Λεονταρίτης που σίγουρα έχει προσβάσεις και σε άλλα νησιά και δεν κρύβει το ενδιαφέρον του. Αυτή τη στιγμη δείχνει να έχει τον έλεγχο σε επίπεδο αυτοδιοίκησης στις Κυκλάδες και κάποιοι λένε ότι έβαλε το χεράκι του για ανατροπή έκπληξη στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.... 

Η πρόσφατη έκρηξή του ενάντια στην Β. Λοίζου ήταν αποτέλεσμα αυτού του ενδιαφέροντος. Είναι μια πιθανή υποψηφιότητα, αλλά δεν παύει να είναι κομμάτι του κομματικού μηχανισμού και η ΝΔ θέλει να δείξει άνοιγμα στην κοινωνία. Κάτι άλλο λοιπόν ίσως χρειάζεται. Ενδεχόμενη εμπλοκή του βέβαια θα στεναχωρήσει τον Γιώργο Χατζημάρκο - Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου - καθότι είναι το δεξί του χέρι στις Κυκλάδες...

Ίσως ο Γιάννης Ρούσος του επιμελητηρίου που κάθε φορά δέχεται κρούσεις. Αν δεχθεί αυτή την φορά έχει το προβάδισμα. Δύσκολο παζλ η Σύρος και ειδικά σε αυτές τις εκλογές δεν είναι τελείως απίθανο να την δούμε να μένει εκτός ψηφοδελτίου...

Η Παροναξία τώρα μήπως δικαιούται δεύτερο υποψήφιο; Είναι άλλωστε η καρδιά των Κυκλάδων πληθυσμιακά, πολιτικά, οικονομικά. Και ποιος θα είναι;

Ο Μανόλης Μαργαρίτης (πρώην δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) θα είχε καλές πιθανότητες, αλλά είναι λίγο δύσκολο να επιλεγεί καθώς έχει συγκρουστεί μετωπικά με τον «Κυκλαδάρχη» Γιάννη Βρούτση. Ένα ψηφοδέλτιο με τέτοια σύγκρουση δεν μπορεί να πάει μακριά.

Ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος ενδιαφερόταν πριν μερικά χρόνια, αλλά όχι πλέον οπότε βγαίνει από το κάδρο. Έχει επιλέξει να συγκρουστεί με τον Κώστα Μπιζά για τον Δήμο Πάρου.

Η πρώην πρόεδρος της ΝΔ Πάρου, Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου ήθελε το 2019 να είναι στο ψηφοδέλτιο, αλλά κόπηκε γρήγορα και δεν έχει καλές πιθανότητες να το επιχειρήσει ξανά. Άλλωστε οι δύο «γυναικείες» θέσεις έχουν κλείσει με την Κ. Μονογιού και την Β. Λοίζου. Τρίτη γυναίκα δεν φαίνεται να μπαίνει.

Ίσως η Παροναξία να μπορούσε να έχει σαν δεύτερο υποψήφιο τον Γιάννη Τζανετή που είχε ακουστεί το 2019. Προέρχεται από την ιδιωτική οικονομία, γέννημα - θρέμμα και των δύο μεγάλων νησιών, συνομιλεί με το κεντρώο ακροατήριο (που θα είναι η πολύφερνη νύφη των εκλογών), θα ήταν μια πιθανή υποψηφιότητα, αλλά δεν έχει δείξει ενδιαφέρον έως σήμερα. Ίσως κατάλαβε πως γίνεται το παιχνίδι. Μα δεν ήξερε δεν ρώταγε;

Ίσως τελικά να είναι πρόωρο να υπάρξει δεύτερος υποψήφιος από την Παροναξία όσο διατηρείται – έστω και ψαλιδισμένη - η πολιτική ισχύς του Γ. Βρούτση.

Και οι Δυτικές Κυκλάδες έχουν λόγο;  Δύσκολο δεν έχουν ούτε το πολιτικό ούτε το πληθυσμιακό βάρος για να αναδείξουν κάποια υποψηφιότητα, οπότε μάλλον θα μείνουν πάλι εκτός.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η επιλογή της ΝΔ να δώσει βάρος στις Βόρειες Κυκλάδες (Μύκονο, Τήνο) είναι μια κίνηση με ρίσκο και μεγάλη ευκαιρία για το ΚΙΝΑΛ και το ΣΥΡΙΖΑ να ρίξουν το βάρος εκεί που ζει το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού (Σύρος, Παροναξία, Σαντορίνη) και να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού.

Αν δε επιτύχουν και κάποιες μεταγραφές από τον χώρο της ΝΔ όπως ακούγεται (!!!) το παιχνίδι θα αποκτήσει άγριο ενδιαφέρον.

Θα επανέλθουμε…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News