Κυκλάδες - Σαντορίνη: Το πρώτο (ουσιαστικό) βήμα για νέο λιμάνι

Σαντορίνη - naxospress

Νέο λιμάνι στη Σαντορίνη και έξω από το Αθηνιό... Κάτι που κάποτε μπορεί να φάνταζε μακρινό (σ.σ. φημολογείται ότι η πρώτη αίτηση ήταν στα τέλη του 1900) τώρα πλέον είναι μερικά βήματα πριν από την ολοκλήρωσή του... Το είχε προαναγγείλει άλλωστε ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας σε πρόσφατη συνέντευξή του και αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, ένα έργο ζωής για τη Σαντορίνη, το νέο λιμάνι του νησιού μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Και το βασικό θέμα που θα τεθεί είναι το που: Βλυχάδα; Μονόλιθος; ή σε άλλο σημείο; 

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη έγινε η ανακήρυξη του οριστικού ανάδοχου, για την  εκπόνηση προκαταρκτικής μελέτης, – Προμελέτης και Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή του νέου λιμένα στη νήσο Θήρα.

Θα ακολουθήσει ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στη συνέχεια θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ανάδοχου που είναι, η σύμπραξη ΜΑΡΝΕΤ ΑΤΕ – Ρογκάν και Σια ΑΕ – Θύμιος Παπαγιάννης και Σια ΑΕΜ – Βασιλική Τζανετάτου του Γεράσιμου.

Υποχρέωση του ανάδοχου είναι να ολοκληρώσει και να παραδώσει πλήρη φάκελο των απαραίτητων τεχνικών μελετών, καθώς και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το νέο λιμάνι της Σαντορίνης, το οποίο θα χωροθετηθεί αφού προηγηθεί η συγκριτική αξιολόγηση όλων των εναλλακτικών θέσεων.

Ο Δήμαρχος Θήρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προς την οποία έχει μεταφέρει την κοινή βούληση όλων των Σαντορινιών, για ένα νέο σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές λιμάνι, σε θέση που θα κριθεί με βάσει αποκλειστικά τεχνοκρατικά κριτήρια.

Επίσης ο Δήμαρχος έχει επιμείνει σε όλες τις συσκέψεις με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, για την επιλογή της λιγότερο χρονοβόρας διαδικασίας ώστε να επιταχυνθεί η κατασκευή του έργου.

Ήδη ο Δήμαρχος έχει ενημερωθεί ότι το Λιμάνι της Σαντορίνης, θα ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις οι οποίες υπάγονται απευθείας στην εποπτεία του Πρωθυπουργού, με στόχο την γρήγορη υλοποίηση του έργου.  

Στη συνέχεια αυτών των εξελίξεων ο Δήμαρχος Θήρας εκφράζει την αισιοδοξία του, ότι αυτή τη φορά το Λιμάνι της Σαντορίνης θα γίνει πραγματικότητα και θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών και στην αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας της Σαντορίνης. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News