Κυκλάδες - Σίφνος: Το ψήφισμα του Δήμου για την κατάργηση των κοινοτήτων

Δήμος Σίφνου

Δεν είναι ο πρώτος δήμος και σίγουρα όχι ο τελευταίος. Ο ένας μετά τον άλλο οι δημοι αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το βασικό τους (ή μάλλον ένα από τα πολλά...) η (ουσιαστική) κατάργηση των κοινοτήτων.... Και ο Δήμος Σίφνου εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση....  

Απόφαση που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου, στην από 17.03.2021 κατεπείγουσα δια περιφοράς συνεδρίασή του, μετά και την από 16.03.2021 ομόφωνη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Κοινότητας Απολλωνίας, η οποία σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο θα καταργηθεί.

Στο ψήφισμα, αφού τονίζεται ότι οι Κοινότητες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και είναι ο θεσμός που κατ’ εξοχήν βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, εκφράζεται η αντίθεση των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων για την προβλεπόμενη ανακατανομή αρμοδιοτήτων και την κατάργηση των Συμβουλίων Κοινότητας στις έδρες των Δήμων.

Συγκεκριμένα ζητείται:

1. Συμμετοχή στην αναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου.

2. Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόροι για τις Κοινότητες.

3. Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας.

4. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των διαφορετικών επιπέδων της Αυτοδιοίκησης.

Το παρόν ψήφισμα αποφασίστηκε να σταλεί στον Υπουργό Εσωτερικών, στους Βουλευτές του Νομού και να δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News