Κυκλάδες: Συνάντηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όπως ήταν λογικό υπήρξε πρόσφατα συνάντηση με τους Βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. κ. Νίκο Συρμαλένιο, Αντώνη Συρίγο και Νίκο Μανιό ώστε να έχει σφαιρική εικόνα για τα θέματα που απασχολούν τους εμπλεκόμενους με τον πρωτογενή τομέα στις Κυκλάδες.. Κι έτσι τη Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης είχε συνάντηση μαζί τους και πλήρη ενημέρωσης. 

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν: τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικοτέχνες των νησιών, να δοθούν οι άδειες φύτευσης αμπελιών που έχουν ζητήσει οι αμπελοκαλλιεργητές των Κυκλάδων, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στην αιγοπροβατοτροφία και το θέμα της παστούρας.

Οι βουλευτές των Κυκλάδων ενημέρωσαν τον Υπουργό για  το «Πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργίας δυο συνεργατικών επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα σε Μικρά Κυκλαδονήσια», που έχει ήδη ξεκινήσει με μία σειρά ανοικτών συζητήσεων. Στην συνέχεια, οι βουλευτές ζήτησαν από τον Υπουργό την επιτάχυνση των εργασιών για το Φράγμα του Τσικαλαριού και τον ενημέρωσαν για το θέμα του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) στην Νάξο. Να σημειώσοιυμε εδώ ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο κος Μανιός βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Φράγματος στη Νάξο και είχε ενημέρωση από ... πρώτο χέρι για τις δράσεις και εξελίξεις (φωτογραφία Παναγιώτης Στεργίου)  Ο Υπουργός άκουσε με προσοχή τα προβλήματα και δεσμεύτηκε για την επίλυσή τους και συμφώνησε στη πραγματοποίηση ημερίδας – ενημέρωσης των αγροτών.

Παράλληλα, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων έγινε γνωστό ότι σε συνέχεια των αιτημάτων των Περιφερειών, θα προχωρήσει στην ένταξη του συνόλου των επιλέξιμων αιτήσεων έργων από τις Περιφέρειες της 1ης πρόσκλησης του μέτρου της “Αγροτικής Οδοποιίας”, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κρίθηκαν ως επιλαχούσες, αξιοποιώντας τη δυνατότητα υπερδέσμευσης πόρων που προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο. Επισημαίνεται ότι στις Περιφέρειες που διαθέτουν υπόλοιπα πιστώσεων, τα οποία δεν έχουν δεσμεύσει σε εντάξεις έργων από την εν λόγω πρόσκληση, παρέχεται η δυνατότητα άμεσης επαναπροκήρυξής τους.