Κυκλάδες – ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοί είναι οι 34 που διεκδικούν την ψήφο για είσοδο στη Νομαρχιακή

Η ώρα των εκλογών έφτασε και για την Νομαρχιακή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία… Και η Κουμουνδούρου βρίσκεται σε … πυρετό διαβουλεύσεων για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, με τις τάσεις στις μεγάλες περιφέρειες να συγκρούονται με επίδικα τη διαμόρφωση της ανθρωπογεωγραφίας και την ταυτότητα του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις εντάσεις που έχουν καταγραφεί, στα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου δηλώνουν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της διαδικασίας τόσο για το ψηφιακό άλμα που έχει κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και για τη συμμετοχή. Έχει ολοκληρωθεί η εκλογή αντιπροσώπων σε 55 από τις 62 νομαρχιακές επιτροπές και αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται να πραγματοποιηθούν κρίσιμες ψηφοφορίες σε πέντε ακόμα. Μεταξύ αυτών στην Α΄ Αθήνας, στη Δ. Αθήνα, στον Πειραιά, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες.

Ήδη 1.500 οργανώσεις μελών συνεδρίασαν σε όλη την Ελλάδα, με 15.000 αντιπροσώπους να συμμετέχουν. Σε μεγάλες περιφέρειες, όπως στη Β΄ Αθήνας, έγιναν τηλεδιασκέψεις ακόμα και 700 ατόμων. Υπολογίζεται πως τα μέλη σε σχέση με το συνέδριο του 2016 έχουν τριπλασιαστεί.

Το βλέμμα όλων στρέφεται στις μεγάλες νομαρχιακές επιτροπές, μέσω των οποίων αποτυπώνονται οι συσχετισμοί και οι αλλαγές σε σχέση με την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση. Στη βόρεια Αθήνα, η διατασική κίνηση της «Ομπρέλας» με τους «53+» ως βασικό κορμό και με πολλά κορυφαία στελέχη να στηρίζουν εξακολουθεί να έχει τα πρωτεία, εξασφαλίζοντας 24 στα 41 μέλη της νομαρχιακής. Η «Κίνηση Μελών» εξέλεξε 11 και η «ΡΕΝΕ» 6. Παρά τη μεγάλη διαφορά, οι «προεδρικοί» δηλώνουν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά τις δυνάμεις τους. Στη νότια Αθήνα, η «Κίνηση Μελών» έχει καταγράψει ευρεία πλειοψηφία, με «δυνατά χαρτιά» τη Νέα Σμύρνη, τη Γλυφάδα και τον Άγιο Δημήτριο, και ίδια εικόνα υπάρχει στην Ανατολική Αττική. Σε ντέρμπι εξελίσσεται η μάχη στον Πειραιά, που ήταν παραδοσιακά «κάστρο» της αριστερής πτέρυγας του κόμματος.  Στη Θεσσαλονίκη αποτυπώθηκε επίσης η κυριαρχία της «Κίνησης Μελών». Στα Χανιά, οι δυνάμεις της «Ομπρέλας» επικράτησαν.

Και πάμε στις Κυκλάδες, όπου η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων πραγματοποίησε την 3η συνδιάσκεψη της (27 - 28/2/2021), όπου παρά την πανδημία και τις δυσκολίες, συμμετείχαν σ’ αυτήν 159 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τις Οργανώσεις Μελών των Κυκλάδων.  Κατά τη συνδιάσκεψη εγκρίθηκαν ψηφίσματα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων, για τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Τήνου κατά των Α.Π.Ε., για τα προβλήματα της ορεινής Νάξου, για τον σχεδιασμό από το υπουργείο Παιδείας της καθιέρωσης ως μόνιμου εκπαιδευτικού συστήματος της τηλεκπαίδευσης στα μικρά νησιά και τα ορεινά χωριά, καθώς και ένα ψήφισμα τιμής και μνήμης στον Μανώλη Γλέζο. 

Και ελήφθη η απόφαση για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών. Θα πραγματοποιηθούν Κυριακή και Δευτέρα 7 και 8 Μαρτίου (ας είναι καλά η πανδημία) και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν (σε πανελλαδικό επίπεδο) στις 14 Μαρτίου. Σημείο αναφοράς το γεγονός ότι από τα 21 νέα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής θα πρέπει να έχουμε το 1/3 που να ένα φύλο (άνδρες ή γυναίκες)…

Επίσης, να σημειώσουμε ότι το 25% πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι μετά τις εκλογές του Ιουλίου το 2019, οπότε έχουμε αρκετά νέα πρόσωπα σε σχέση με αυτά που γνωρίζουμε καθότι η τελευταία εκλογές στις Κυκλάδες σε επίπεδο Νομαρχιακής είχε γίνει το 2017. Θα ψηφίσουν αναμένεται 159 σύνεδροι και θα δούμε κάλπες όπου υπάρχει οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ (σε 14 νησιά) αλλά και στις Αθήνα (βλ Κουμουνδούρου) γιατί η πανδημία ενδεχομένως να έχει κρατήσει αρκετούς στην Αττική.  

Ποιοι είχαν εκλεγεί το 2017; Στη Νομαρχιακή οι Ρόνια Αναστασιάδου, Χρήστος Κυμπιζής (Σίφνος), Βαλεντίνα Γαβριελάτου (Τήνος), Λευτέρης Βερύκοκκος, Κατερίνα Κουτσογιαννάκη, Παρή Μανιού, Ανθή Περιστεράκη, Μιχάλης Φραγκίσκος  (Νάξος), Σωτήρης Μουργάνης (Ιος), Ανθή Πατραμάνη (Σαντορίνη) Γιάννης Ρήγας (Ανδρος), Βασίλης Σάββας (Αμοργός), Αλέξανδρος Σπόντης (Σύρος)  Και στην Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή Νοτίου Αιγαίου είχαν εκλεγεί οι Δημήτρης Ζαννές (Ανδρος) και Σωτήρης Καστρούνης (Πάρος)

Ας δούμε ποιοι είναι οι υποψήφιοι φέτος ανά νησί….

Νάξος: Κώστας Απιδόπουλος, Αννα Βασιλάκη, Λευτέρης Βερύκοκκος, Βασίλης Θεωνάς, Κατερίνα Κουτσογιαννάκη, Νικος Μπαμπούνης, Μιχάλης Φραγκίσκος, Ανθή Περιστεράκη

Σύρος: Αναστασία Αργυροπούλου, Ευαγγελία Καρακωνσταντή, Μαρίνα Μακρή, Γρηγόρης Μισκεδάκης , Ανδρέας Τζίνης

Σαντορίνη: Δημήτρης Γάκης, Αντώνης Κωνσταντινίδης, Ιωάννης Λιγνός Ανθή Πατραμάνη

Πάρος: Γιάννης Θαλασσινός, Μαρία Χανιώτη, Χάρης Γιουρτζίδης

Φολέγανδρος: Χρήστος Βενιανάκης, Τίλλα Μπαλή

Τήνος: Βαλεντίνα Γαβριελάτου, Γρηγόρης Μαρτούλας  

Ανδρος: Δημήτρης Ζάννες, Ιωάννα Φωλίνα  

Σίφνος: Ρόνια Αναστασιάδου

Μήλος: Ελένη Γαϊτανή

Σέριφος: Ευαγγελία Γαλανού

Κύθνος: Γιώργος Ηλιού

Αμοργός: Κωνσταντίνος Κουτρής

Κέα: Αννα Μαυρουδή

Ιος: Σωτήρης Μπουργάνης

Μύκονος: Ορέστης Παπαλουκάς

Και όπως βλέπουμε έχουμε οκτώ εκπροσώπους από τη Νάξο με νέα πρόσωπα (Απιδόπουλος, Θεωνάς, Μπαμπούνης) που σίγουρα δεν θέλουν να έχουν ρόλο κομπάρσου, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουν οι τέσσερις εκπρόσωποι της Σύρου, αλλά και της Πάρου…  Κρατάμε βέβαια ως … αουτσάιντερ τους εκπροσώπους της Σαντορίνης (επικεφαλής ο Δημήτρης Γάκης)  ενώ μην ξεχνάμε ότι αντί για 13 αυτή τη φορά έχουμε 21 … νικητές..   Πέντε από τους 13 πάντως της προηγούμενης Νομαρχιακής δεν λαμβάνουν μέρος στις εκλογές, ενώ έχουμε δεκατέσσερι; γυναίκες και 20 άνδρες... Η μάχη θα είναι σκληρή όντως...

@ Να σημειώσουμε τέλος ότι στην συνδιάσκεψη του διημέρου (27-28 Φεβρουαρίου) απεύθυναν χαιρετισμό οι: Έφη Καλαμαρά, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου (ΠΣ), Γραμματέας του Οργανωτικού Γραφείου, Σοφία Πανδή, μέλος ΠΣ και της Οργανωτικής Γραμματείας, Αναστασία Σαπουνά, μέλος ΚΕ και ΚΕΑ / Οργανωτική Υπεύθυνη Κυκλάδων, Αντώνη Συρίγος, πρώην βουλευτής, Νίκος Μανιός, πρώην βουλευτής, μέλος της ΚΕ και ΚΕΑ, Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων, Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής Δωδεκανήσων και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέλος της ΚΕ και ΚΕΑ και Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής Αχαΐας και τομεάρχης Πολιτισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News