Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Συρμαλένιος: «Εάν δεν είμασταν νησιώτες, μπορεί και να σας πιστεύαμε!»

Κυκλάδες – Συρμαλένιος: «Εάν δεν είμασταν νησιώτες, μπορεί και να σας πιστεύαμε!»

|

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Νίκος Συρμαλένιος προς Γ. Πλακιωτάκη: «Εάν δεν είμασταν νησιώτες, μπορεί και να σας πιστεύαμε!»

«Ο υπουργός Ναυτιλίας στην ομιλία του στη Βουλή είπε τη φράση: «Για πρώτη φορά καθιερώνεται θαλάσσια πολιτική και εθνική στρατηγική για τη νησιωτικότητα», πάνω από τριάντα φορές. Πραγματικά, αν δεν ήμασταν νησιώτες, μπορεί και να σας πιστεύαμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Κυκλάδων του “ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία”, Νίκος Συρμαλένιος, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής με θέμα τη θαλάσσια στρατηγική και τη νησιωτικότητα.

Όμως, όπως ανέφερε ο Νίκος Συρμαλένιος στη συνέχεια της ομιλίας του, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από τις τυμπανοκρουσίες του υπουργού: Η πρώτη πράξη που έκανε η Νέα Δημοκρατία όταν ανέλαβε καθήκοντα ήταν να καταργήσει το χαρτοφυλάκιο της νησιωτικής πολιτικής, όπως επίσης και να διακόψει τις νησιωτικές πολιτικές που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει κατ’ επιταγή του άρθρου 101 του Συντάγματος, παράγραφος 2.

«Την πλέον εμβληματική μεταρρύθμιση, την καθιέρωση του μεταφορικού ισοδύναμου, ουσιαστικά την αντιπαλέψατε ως Αντιπολίτευση και την πολεμήσατε, ενώ από τότε που ήρθατε στην κυβέρνηση προσπαθείτε βαθμηδόν να την υποβαθμίσετε για να περάσει στη λήθη. Για ό,τι έργο έχει κάνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ή το μεταφορικό ισοδύναμο, δια της σιωπής προσπαθείτε να ξεχάσει ο κόσμος ακριβώς τη θετική επίδραση που είχαν αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι η ΝΔ προσπαθεί συστηματικά να διαγράψει το θετικό έργο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επεκτάθηκε στα νησιά σε μια σειρά τομείς, με σημαντικά έργα όπως:

@ Βάση Αεροδιακομιδών στη Σύρο, ένα αίτημα δεκαετιών

@ Ίδρυση Νοσοκομείου της Σαντορίνης

@ Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αιγαίου, που ουσιαστικά αποτέλεσε ένα δεύτερο ΕΣΠΑ.

@ Η Ελλάδα ήταν η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που το 2018 υπέβαλε έκθεση αξιολόγησης για την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος

@ Δημιουργία φορέων προστατευόμενων περιοχών για το περιβάλλον στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, τους οποίους η ΝΔ κατάργησε.

@ Στον πρωτογενή τομέα δημιουργήθηκε μια εξειδικευμένη πολιτική στην οικοτεχνία, με δυνατότητα διάθεσης σειράς τοπικών προϊόντων στις όμορες περιφερειακές ενότητες.

@ Εντάχθηκαν σειρά αθλητικών έργων σε πολλά νησιά.

@ Νομιμοποιήθηκαν λιμάνια και λιμενικές εγκαταστάσεις που θεωρούνταν παράνομα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ο Νίκος Συρμαλένιος θύμισε στον υπουργό ότι η ΝΔ αρνήθηκε να ψηφίσει την ειδική διάταξη για τη νησιωτικότητα στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα. Δεν ψήφισε το υπό αναθεώρηση Σύνταγμα που ανέφερε ότι ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ολόπλευρη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξή τους.

Τοποθετούμενος στη συνέχεια επί του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε ότι ενώ στο Πρώτο Κεφάλαιο αναφέρεται ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας εποπτεύει μαζί με τους άλλους φορείς του δημοσίου -την Τοπική Αυτοδιοίκηση και λοιπά- τις πολιτικές νησιωτικότητας, στο άρθρο 2, όπου υπάρχουν οι ορισμοί για τη θαλάσσια στρατηγική και τη νησιωτικότητα, ο μόνος ορισμός που δεν υπάρχει είναι τι σημαίνει «νησιωτική ιδιαιτερότητα», παρότι ορίζεται σαφώς η έννοια στο Σύνταγμα του 2001 παράγραφος 2.

Στο θέμα των θαλάσσιων ενδομεταφορών, στο άρθρο 4 αναφέρεται ότι υπάρχει ο άξονας των θαλάσσιων ενδομεταφορών, όμως το υπουργείο ξεχνά να αναφέρει τις συνδυασμένες μεταφορές, αφού πλέον οι μεταφορές δεν είναι μόνο θαλάσσιες, είναι και αεροπορικές μεταφορές. Επίσης, είναι και μεταφορές μέσω υδροπλάνων.

Στα άρθρα 4 και 5 γίνεται λόγος για το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής με βάση το άρθρο 33 του ν. 4150/2013, ωστόσο αυτή η σύνθεση του Συμβουλίου έχει πλέον αλλάξει και έχει γίνει σχεδόν κυβερνητικό όργανο. Δεν είναι σαφές λοιπόν ποια σύνθεση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής προκρίνει το υπουργείο.

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία ΝΕΑΡΧΟΣ κλπ στα σχετικά άρθρα απουσιάζει ο προϋπολογισμός και συνεπώς δεν είναι γνωστό εάν αυτά τα χρηματοδοτικά προγράμματα θα φέρουν πρόσθετους πόρους. Αναφέρεται επίσης ότι το Ταμείο Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας θα χρηματοδοτείται από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις μικροπιστώσεις (έργα και αυτά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), ωστόσο η χρηματοδότηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα αφορά όλη την επιχειρηματικότητα της χώρας και όχι μόνο τη νησιωτικότητα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Νίκος Συρμαλένιος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι ουσιαστικά εξυπηρετεί το τρίπτυχο «εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, υποβάθμιση δημοσίου συμφέροντος και δημόσιων πολιτικών, καταβαράθρωση της προστασίας του περιβάλλοντος».

Δείτε το σχετικό video στο τέλος του άρθρου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...