Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Συρμαλένιος: Εκόνα και συμπεράσματα από Μικρές Κυκλάδες (photo)

Κυκλάδες – Συρμαλένιος: Εκόνα και συμπεράσματα από Μικρές Κυκλάδες (photo)

|

Περιοδεία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νίκου Συρμαλένιου σε Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι δια μέσου της Νάξου

Τετραήμερη περιοδεία στις τρεις από τις τέσσερεις Μικρές Κυκλάδες πραγματοποίησε ο Νίκος Συρμαλένιος από Κυριακή 23/10 έως Τετάρτη 26/10, με ενδιάμεσο σταθμό τη Νάξο.

Ξεκινώντας από τη Νάξο και συνοδευόμενος από το Μιχάλη Φραγκίσκο μέλος της Ν.Ε. Κυκλάδων, τον Παναγιώτη Στεργίου συντονιστή της ΟΜ Νάξου και άλλα μέλη της ΟΜ, επισκέφθηκε την περιοχή Λαγκούνα που έχει χαρακτηριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής και συναντήθηκε επί τόπου με τον πρόεδρο Γιάννη Ορφανό και μέλη του Δ.Σ. του αντίστοιχου συλλόγου προστασίας.

Στη συνάντηση μας τέθηκαν τα ζητήματα παραβίασης του χαρακτήρα της περιοχής ως προστατευόμενης, με διανοίξεις δρόμων, εναπόθεση σκουπιδιών και μπάζων κλπ., με κίνδυνο την αλλοίωση και καταστροφή των χαρακτηριστικών του ως καταφυγίου, όπως έχει θεσμοθετηθεί από το ΦΕΚ 652/Β/4-5-2004. 

Από την πλευρά μας δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την απόκρουση των παράνομων παρεμβάσεων και την κατοχύρωση της προστασίας της περιοχής.

sxoinousa_antidhmarxos.jpgΣτη συνέχεια ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε την Ηρακλειά, όπου συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Γαβαλά και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Δημήτρη Γαβαλά, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα του νησιού, όπως η έλλειψη παιδιών τόσο στο Δημοτικό με ένα (1) μαθητή, όσο και στο Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις, του οποίου η λειτουργία έχει ανασταλεί, η καθυστέρηση δημοπράτησης του λιμανιού, η έλλειψη μονάδας ΒΙΟΚΑ και αποχετευτικού δικτύου, η μη ένταξη του νησιού στο Μεταφορικό Ισοδύναμο για τα καύσιμα λόγω έλλειψης βενζινάδικουκαι η έλλειψη αφορολόγητου πετρελαίου για τους επαγγελματίες αλιείς, καθώς επίσης η ανυπαρξία ορίων στους οικισμούς.

Επίσης επισκέφθηκε το Π.Π. Ιατρείο στο οποίο υπηρετούν 1 αγροτικός γιατρός, 2 νοσηλεύτριες και 1 διασώστης. Και εδώ το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ειδικευμένου γιατρού παρά την πρόβλεψη στον Οργανισμό των Π.Π.Ι. και επίσης η χρήση της τηλεϊατρικής η οποία γίνεται μόνο για τα τακτικά ραντεβού και όχι για τα έκτακτα.

Στη Σχοινούσα συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Νίκο Νομικό, με τον οποίο συζήτησαν εκτενώς τα προβλήματα, ενώ επισκέφθηκαν σχεδόν το σύνολο των περιοχών του νησιού. Ένα από τα κεντρικά προβλήματα παραμένει η κατασκευή του νέου λιμανιού μαζί με την περιφερειακή οδό πρόσβασης, η οποία εκκρεμεί περίπου για 20 χρόνια, πέρασε από πολλές περιπέτειες και εμπλοκές με την Αρχαιολογία και τέλος πρόσφατα εγκρίθηκε η αναθεώρηση της περιβαλλοντικής μελέτης.

Επίσης το νησί παραμένει χωρίς ΒΙΟΚΑ και αποχετευτικό δίκτυο παρά την ύπαρξη παλαιότερης μελέτης η οποία θα επικαιροποιηθεί. Ακόμη έμφαση δόθηκε στην επεξεργασία χωροταξικής και πολεοδομικής μελέτης με πρόβλεψη επέκτασης του κεντρικού οικισμούκαι τέλος η ανάγκη πρόσθετης μονάδας αφαλάτωσης για κάλυψη των αρδευτικών αναγκών.

Σε σχέση με το κτίριο στο οποίο στεγάζονται το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις, τα προβλήματα εντοπίστηκαν στην ανυπαρξία πρόσβασης ΑΜΕΑ και στην κακή ποιότητα σύνδεσης στο internet. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Π.Π.Ι. του νησιού, του οποίου το νέο κτίριο λειτουργεί από τις αρχές του 2021 αλλά εγκαινιάσθηκε μόλις την προηγούμενη βδομάδα από τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη.

Βεβαίως και εδώ υπηρετεί μόνο 1 αγροτικός γιατρός χωρίς παρουσία ειδικευμένου, 1 νοσηλεύτρια και 1 εθελοντής οδηγός.

Τέλος επισκέφθηκε το Κουφονήσι, όπου συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο ΓιάννηΤαγκούλη και τον πρόεδρο της Κοινότητας Αντώνη Κωβαίο. Συζήτησαν τα κρίσιμα θέματα του νησιού, με κρισιμότερο το θέμα του καρνάγιου το οποίο εξυπηρετεί τα 80 αλιευτικά σκάφη και το οποίο κινδυνεύει να κλείσει λόγω έξωσης του από το χώρο στον οποίο λειτουργεί 60 χρόνια. Επίσης επιτακτικό θέμα είναι η κατασκευή ενός νέου σχολείου, διότι το σημερινό κτίριο καλύπτει όλους τους μαθητές από νηπιαγωγείο μέχρι λύκειο, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικές λειτουργίες να διεξάγονται σε ασφυκτικές συνθήκες.

Τέλος ως πολύ σημαντικό θέμα αναδείχθηκε η ανάδειξη της φέρουσας ικανότητας σε ένα νησί όπως το Κουφονήσι, που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια αλματώδη τουριστική ανάπτυξη. Στη συνέχεια μαζί με τον πρόεδρο επισκέφθηκε το Π.Π.Ι., στο οποίο υπηρετούν 2 αγροτικοί γιατροί, 1 νοσηλεύτρια, 1 βοηθός καθαριότητας και 1 οδηγός ασθενοφόρου, στο οποίο και πάλι υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα στελέχωσης, λειτουργίας της τηλεϊατρικής κλπ.

koufonhsi.jpg

Συμπερασματικά στα τρία μικρά νησιά αναδείχθηκαν από κοινού τα εξής:

Α) Οι νησιωτικές δημοτικές κοινότητες που λειτουργούν στα πλαίσια του μεγάλου δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στερούνται τόσο των κινήτρων (χρηματοδοτικών κ.α.) που απολαμβάνουν τα μικρά νησιά ως αυτοτελείς δήμοι και ταυτόχρονα λειτουργούν υποδεέστερα σε σχέση με την έδρα του δήμου. Κατά συνέπεια απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που να κατοχυρώνει σε σημαντικό βαθμό τη διοικητική και οικονομική τους αυτοτέλεια.

Β) Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει  σύντομα να ολοκληρωθεί, καθορίζοντας χρήσεις γης και για τον πρωτογενή τομέα, όπως κτηνοτροφία στην Ηρακλειά, παραγωγή φάβας στη Σχοινούσα, αποτρέποντας την εγκατάσταση υπερμεγέθων τουριστικών επιχειρήσεων που αλλοιώνουν το περιβάλλον και δημιουργούν ντε φάκτο αλλαγέςστις τοπικές οικονομίες.

Γ) Η λειτουργία και στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών και η διαμονή των απαιτούμενων δημοσίων υπαλλήλων (υγειονομικών, εκπαιδευτικών, σωμάτων ασφαλείας κλπ) απαιτεί τη διαθεσιμότητα τουλάχιστον αξιοπρεπούς κατοικίας. Ο άμεσος προγραμματισμός και η συνεργασία του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης για την επίλυση του είναι επιτακτικός και επιβεβλημένος.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα