Κυκλάδες - Συρμαλένιος: Η Κυβέρνηση παραδίδει τα ΕΛΤΑ σε ιδιώτες

Συρμαλένιος

Τους τελευταίους μήνες, μας έρχονται από παντού μηνύματα ότι κλείνουν ή αποδυναμώνονται τα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ στα νησιά. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και εγώ προσωπικά έχουμε κατ’ επανάληψη παρέμβει στη Βουλή με πολλές μορφές κοινοβουλευτικής παρέμβασης Ερωτήσεις, Αναφορές κλπ, συμπαραστεκόμενοι στους Δήμους και στους τοπικούς φορείς των τοπικών κοινωνιών που ζητάνε από την κυβέρνηση να ανακληθούν οι δρομολογούμενες αποφάσεις για τα ΕΛΤΑ.

Στις παρεμβάσεις αυτές, οι απαντήσεις που πήραμε (τις οποίες υποβάλλω συνημμένες), προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Και βεβαίως επίσημα δεν μας απάντησε ευθέως κανένα υπουργείο, ενώ το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μας παραπέμπει στις εποπτευόμενες υπηρεσίες του, δηλαδή στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων καθώς και στα ΕΛΤΑ.

Πιο αναλυτικά, η εν λόγω Γενική Γραμματεία, αφού μας λέει ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της η επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΛΤΑ, στη συνέχεια αποδέχεται ότι είναι στην ευθύνη της η απρόσκοπτη παροχή της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας σε όλη την Ελλάδα και βεβαίως σε προσιτή τιμή. Δεν μας λέει βέβαια, αν τηρούνται οι όροι αυτής της καθολικής υπηρεσίας, αφού με το κλείσιμο πολλών καταστημάτων αλλά και με τη μείωση των εργαζομένων, πολλές περιοχές και νησιά θα μείνουν με ελάχιστες ή μηδενικές υπηρεσίες. Επίσης η κεντρική διοίκηση των ΕΛΤΑ ισχυρίζεται ότι “…παρακολουθεί όλες τις δημογραφικές, κοινωνικές και διοικητικές μεταβολές, αξιολογεί και επανασχεδιάζει τις ανάγκες του ταχυδρομικού δικτύου…ενώ στη συνέχεια διαπιστώνει ότι…με τη μεγάλη μείωση του όγκου της αλληλογραφίας επιβάλλονται αλλαγές στον τρόπο παροχής των υπηρεσιών…οι οποίες είτε πρόκειται για αναστολή λειτουργίας καταστημάτων, είτε για τροποποίηση ωραρίου, γίνεται με τη δέουσα προσοχή….”

ΔΕν υπάρχει πλέον καμμία αμφιβολία ότι από τις ως άνω απαντήσεις, οι αποφάσεις για το κλείσιμο καταστημάτων ή και τη μείωση εργαζομένων σε καταστήματα πολυπληθέστερων περιοχών, είναι ήδη ειλημμένες.

Άλλωστε ο ν. 4758/2020 (ΦΕΚ Α 242/4.12.2020), ο οποίος αφορά στην επονομαζόμενη «εξυγίανση» του Οργανισμού, προβλέπει για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σημαντική μείωση προσωπικού, απολύσεις εργαζομένων με σύμβαση, μέσω μη ανανέωσης και αποχώρηση προσωπικού με τιμωρητική εθελούσια έξοδο, ενώ παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί μη κλεισίματος καταστημάτων, σχεδιάζεται η συρρίκνωση των  ταχυδρομικών υπηρεσιών, έτσι ώστε από τα 700 καταστήματα να κλείσουν τουλάχιστον 200.

Συγχώνευση ταχυδρομικών τομέων, κατάργηση γραφείων και καταστημάτων ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλαγή στο μοντέλο διανομής, είναι μερικές μόνο από τις «αλλαγές» που κατ’ επιταγή του ψηφισθέντος νόμου επιφέρει το σχέδιο της Κεντρικής Διοίκησης των ΕΛΤΑ, δημιουργώντας προφανείς αρρυθμίες και αφήνοντας ακάλυπτες, από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, μεγάλες περιοχές της χώρας μας. Για αυτό άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε αντιδράσει έντονα στη Βουλή καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο διάλυσης και όχι εξυγίανσης των ΕΛΤΑ, με σκοπό την παράδοσή του στα ιδιωτικά ανταγωνιστικά συμφέροντα.

Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα και αυτή τροποποιείται ή ανατρέπεται μόνο με ενωτικούς αγώνες των φορέων και των τοπικών κοινωνιών !!!

Παρέμβαση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Νίκου Συρμαλένιου και  Παραθέτουμε ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα ΕΛΤΑ στη Νάξο 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News