Κυκλάδες - Συρμαλένιος: "Μια ακόμα νίκη των κατοίκων της Τήνου, Να δοθεί οριστική λύση"

Εν αναμονή της απόφασης του Ειρηνοδικείου Τήνου σχετικά με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων σχετικά με τις ανεμογεννήτριες και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος έστειλε γραπτή ανακοίνωση όπου εκφράζει την άποψή του ότι πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα των ανεμογεννητριών και σημειώνει ότι πρέπει να γίνει ανάκληση όλων των αδειών των ΒΑΠΕ.. Παράλληλα, παραθέτει και την απάντηση που έλαβε από τον αρμόδιο Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Οικονόμου στην ερώτηση σχετικά με την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.. 

Ας δούμε τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του με θέμα " Μια ακόμα νίκη των κατοίκων της Τήνου, χρειάζεται όμως οριστική λύση -  Ανάκληση όλων των αδειών των ΒΑΠΕ" 

"Δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα από την εσκεμμένα ασαφή απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην ερώτηση μας στο Κοινοβούλιο (21/01/2020) σχετικά με την έλευση ομάδων καταστολής στο νησί της Τήνου και την παρακολούθηση πολιτών από την Αστυνομία. Δεν έχει στεγνώσει επίσης το μελάνι από δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού περί «ενεργού συμμετοχής» του Α και Β βαθμού αυτοδιοίκησης το σχεδιασμό του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγής Ενέργειας.

Δεν απευθύνονται όμως σε ιθαγενείς. Η διαδικασία σύνταξης του ΕΧΣ ΑΠΕ έχει ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση και στην επίκαιρη ερώτηση που πάλι καταθέσαμε πριν δύο μήνες για τα Μεγάλα Αιολικά Πάρκα, μα απάντησαν ότι η ολοκλήρωση του θα γίνει σε 2-3 χρόνια!

Ο εφησυχασμός λοιπόν που προωθείται και η επικοινωνιακή διαχείριση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος για τις κοινωνίες των Κυκλάδων δε μπορεί παρά να πέφτει στο κενό. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας έφτασαν τελικά στην Τήνο.

Είναι εμφανής τόσο η αφωνία όσο και η υποκρισία της κυβέρνησης, βουλευτών και λοιπών στελεχών που πρόσκεινται στη ΝΔ μπροστά στην ετυμηγορία της τοπικής κοινωνίας, η οποία είναι ξεκάθαρη και διατρανώθηκε μέσα από δεκάδες παρεμβάσεις, συζητήσεις, ψηφίσματα και καταγγελίες.

Γι’ αυτό το λόγο, η κατάσταση στην Τήνο δε μπορεί να συνεχιστεί: η κοινωνία πρέπει να νιώσει την ασφάλεια δικαίου, η πολιτεία να σεβαστεί τη βούληση των κατοίκων.

Μία είναι η λύση: ανάκληση  των αδειών για τα Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα στις Κυκλάδες τώρα. Οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν να ξεκαθαρίσουν εάν είναι κατά των ανεμογεννητριών γενικά ή κατά των μεγάλων αιολικών πάρκων, όπως ξεκαθάρισαν στη συνάντηση τους με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη

Προσωπικά, έχω ξεκαθαρίσει ότι είμαι υπέρ της ταχύτατης ολοκλήρωσης του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ με σεβασμό στη θέληση των τοπικών κοινωνιών και κατά των μεγάλων αιολικών πάρκων, που αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο και καταστρέφουν τη μοναδικότητα του τοπίου των νησιών.

Καλούμε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και να ακούσει το λαό της Τήνου καθώς και όλων των κατοίκων των Κυκλάδων.

Δείτε συνημμένη την απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου 

 

Συνημμένα Αρχεία: