Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Σύρος: "Ερχεται" η δημιουργία διαχρονικού μουσείου στην Ερμούπολη

Κυκλάδες – Σύρος: “Ερχεται” η δημιουργία διαχρονικού μουσείου στην Ερμούπολη

|

Ερμούπολη – Η συνάντηση του Δημάρχου Ερμούπολης με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για θέματα που αφορούν την αναβάθμιση υποδομών της “αρχόντισσας” των Κυκλάδων – Τι ειπώθηκε 

Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νικόλαος  Λειβαδάρας, παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων κ. Φίλιππου Φόρτωμα, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιου Χατζημάρκου, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεώργιου Λεονταρίτη, του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων κ. Μάκη Δαδάου, του Αντιδημάρχου   Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μηνά Αληφραγκή και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Αλίκης Λεονταρίτη. Την κα Υπουργό συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γεώργιος Διδασκάλου, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου.

Ο κ. Δήμαρχος προσέφερε στην κα Υπουργό ένα αντίγραφο τηγανόσχημου σκεύους με παράσταση πλοίου της Πρωτοκυκλαδικής Εποχής και, δράττοντας της ευκαιρίας, πραγματοποίησε μια σύντομη ιστορική αναδρομή από τους Προϊστορικούς χρόνους έως την έλευση των προσφύγων και την ίδρυση της Ερμούπολης. Σκοπός της ιστορικής αναφοράς ήταν η κατάδειξη της ανάγκης διαφύλαξης του πολιτισμικού μας θησαυρού και της πλούσιας ιστορίας μας με την αρωγή του πλέον αρμόδιου Υπουργείου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τόνισε δε, ότι η συνεργασία του Δήμου, της Περιφέρειας και του Υπουργείου πρέπει να είναι στενή και κυρίως εποικοδομητική, προκειμένου να βρίσκονται άμεσες λύσεις για τη διάσωση των ιστορικών κτιρίων, δεδομένου ότι, εκτός από το πρόβλημα της εγκατάλειψης που αλλοιώνει την εικόνα της πόλης, έχουν προκύψει και σοβαρά προβλήματα επικινδυνότητας. Ειδικά για το ζήτημα των εγκρίσεων του Υπουργείου, τοποθετήθηκε ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Δαυίδ Διακοδημητρίου και ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας κ. Παναγιώτης Καρακατσάνης, προτείνοντας να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να μην απαιτείται σε όλες τις εργασίες εντός Ιστορικού Τόπου η έγκριση του Υπουργείου, αλλά και να υπάρξει για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια πρωτόκολλο συγκεκριμένων εργασιών συνολικά και όχι μεμονωμένα.

Παράλληλα, ο κ. Λειβαδάρας εστίασε σε ειδικότερα θέματα που χρήζουν επιτάχυνσης των διαδικασιών και ανάληψης δράσης από πλευράς Υπουργείου, όπως:

Α. Η έγκριση της μελέτης αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου Σύρου – Ερμούπολης.

Β. Η ολοκλήρωση των σωστικών ανασκαφών στο Δημοτικό Γυμναστήριο Πευκακίων, προκειμένου να προχωρήσει το έργο.

Γ. Η σταδιακή αποκατάσταση των Ταφικών Μνημείων του Κοιμητηρίου Αγίου Γεωργίου.  

Δ. Η έγκριση της μελέτη για την ανακατασκευή του κτιρίου του Τελωνείου (Elysee), το οποίο έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ε. Η έγκριση της μελέτης για το στέγαστρο στην είσοδο του Θεάτρου Απόλλων στην Πλατεία Βαρδάκα.

ΣΤ. Η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Σύρου.

Ζ. Η διερεύνηση της δυνατότητας να παραχωρηθεί το Κτίριο Προβελέγγιου στην Άνω Σύρο στο Υπουργείο Πολιτισμού για συντήρηση και αξιοποίηση.


 

Η κα Μενδώνη, από την πλευρά της, πληροφόρησε τον κ. Λειβαδάρα ότι τα περισσότερα αιτήματα του Δήμου μας βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, ωστόσο το μείζον ζήτημα της διάσωσης των ιστορικών μας κτιρίων απαιτεί τη συνέργεια και των τριών φορέων –Υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμου – προκειμένου να συντηρηθούν, αλλά και να αξιοποιηθούν.

Στο σημείο που στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση ήταν το θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου, αναφέροντας πως η επέκτασή του αποτελεί μια λύση άμεση και υλοποιήσιμη. Προχώρησε, ωστόσο, και σε ευχάριστες δηλώσεις, αποκαλύπτοντας πως στα μακροπρόθεσμα σχέδια της είναι και η δημιουργία ενός διαχρονικού Μουσείου στη Σύρο, που θα περικλείει όλη την ιστορία του νησιού. Για τον σκοπό αυτό, στόχος του Υπουργείου είναι να αξιοποιήσει το Λοιμοκαθαρτήριο στα Λαζαρέττα, ένα κτίριο ιστορικά φορτισμένο και  σε εμβληματική θέση στην είσοδο του λιμανιού. Κατ’ αυτό τον τρόπο, διασώζεται ένα σημαντικό κτίριο και παράλληλα δίνεται στη Σύρο μια νέα προοπτική.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε ευχάριστο κλίμα με την αμοιβαία δέσμευση ότι όλες οι δυνάμεις πρέπει να είναι συντεταγμένες, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν