Κυκλάδες - Σύρος: Η μερική λειτουργία του αεροδρομίου προκαλεί "εμφράγματα"

Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Διοικητή της ΥΠΑ, Γιώργο Δριτσάκο και το Υπουργείο Τουρισμό, απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Πιλότων, καθώς το αεροδρόμιο της Σύρου από 1η Ιουνίου λειτουργεί με ένα ιδιαίτερο... καθεστώς. Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτές τις ημέρες έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την αναβάθμιση σε επίπεδο υποδομών του αεροδρομίου... 

Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση από την 1η Ιουνίου το αεροδρόμιο έχει μπει σε μερική λειτουργία, κάτι που επηρεάζει την ανάπτυξη του Αεροπορικού Τουρισμού, καθώς τα αρνητικά σχόλια από ξένους πιλότους είναι η καλύτερη δυσφήμιση, για το νησί, τον τουρισμό και την τοπική κοινωνία της Σύρου.

Η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου θέματος από την Ένωση, έρχεται να αποδείξει με τον πιο τρανό τρόπο ότι το αεροδρόμιο της Σύρου βρίσκεται στα αζήτητα, την ώρα που διπλανά νησιά (Πάρος, Μύκονος κλπ) έχουν κάνει τέτοια βήματα ανάπτυξης, ώστε να μπορούν να δέχονται πτήσεις από το εξωτερικό.

Η επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Πιλότων

"Η Πανελλήνια Ένωση Πιλότων και η AOPA Hellas σας απευθύνουν αυτή τη σύντομη επιστολή για να σας επιστήσουμε την προσοχή στην πρόσφατα εκδοθείσα νόταμ της 26ης Μαΐου 2021 από την ΥΠΑ, σύμφωνα με την οποία, από την πρώτη Ιουνίου του 2021, το αεροδρόμιο της Σύρου:

• Παρασκευές κλείνει στις 15:00,

• Σάββατα είναι κλειστό όλη την ημέρα και

• Κυριακές κλείνει στις 14:30.

Παρακαλούμε σημειώστε ότι η NOTAM έχει ως εξής (οι ώρες είναι σε UTC): D0284/21

D0284/21 - SYROS/DIMITRIOS VIKELAS AD OPR HR AS FLW: FROM 26/05/2021 TILL 30/10/2021

Σε πρόσφατη ερώτηση που κάναμε δια ζώσης στο προσωπικό του εν λόγω αεροδρομίου, δεν μπορέσαμε να πάρουμε καμία λογική απάντηση στο ερώτημα γιατί επιλέχθηκε η ημέρα του Σαββάτου ως αργία του αεροδρομίου, δεδομένου ότι είναι προφανές πως μία τέτοια κίνηση δεν μπορεί παρά να βλάπτει τον τοπικό τουρισμό, ιδίως όσον αφορά τις δύο ημέρες ενός Σαββατοκύριακου.

Με άλλα λόγια δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μεταβεί κανείς για ένα Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ούτε με εμπορική πτήση αλλά ούτε και με ιδιωτική πτήση. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχουν άλλα ελληνικά κρατικά αεροδρόμια που, σύμφωνα με το εκδοθέν ωράριο λειτουργίας τους, να “αργούν” την ημέρα του Σαββάτου.

Επίσης, η Σύρος αποτελεί το μόνο σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμου Γενικής Αεροπορίας (AVGAS) που εξυπηρετεί το κεντρικό Αιγαίο. Ο πλησιέστερος άλλος σταθμός ανεφοδιασμού είναι η Αθήνα και μετά η Σάμος. Η έλλειψη δυνατότητας ανεφοδιασμού, εκτός από τη μη πώληση διαθέσιμου καυσίμου, ενέχει και προφανείς κινδύνους στην Ασφάλεια Πτήσεων των ελαφρών αεροσκαφών.

Δεδομένου ότι η εν λόγω NOTAM επηρεάζει ιδιαίτερα αρνητικά όχι μόνο τον τουρισμό της Σύρου, αλλά και τον αεροπορικό τουρισμό με ιδιωτικά ελαφρά αεροσκάφη, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να τροποποιηθεί άμεσα αυτό το εξαιρετικά περιοριστικό ωράριο, έτσι ώστε από Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο όλη μέρα και Κυριακή όλη μέρα, το αεροδρόμιο να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο όλο το καλοκαίρι.

Πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής εθνικής σημασίας να βοηθήσουμε όλοι στην ανάκαμψη του τουρισμού μας, με στοχευμένες παρεμβάσεις, ιδιαίτερα την μετά-κορωνοϊό εποχή και προσβλέπουμε στη θετική σας ανταπόκριση".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News