Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Σύρος: Το Νοσοκομείο έχει ανάγκη από ουσιαστική ενίσχυση

Κυκλάδες – Σύρος: Το Νοσοκομείο έχει ανάγκη από ουσιαστική ενίσχυση

|

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου – Η πρόσκληση για συμμετοχή στην απεργία της 26ης Αυγούστου και η ανάγκη για πραγματική ενίσχυση των δομών του Νοσοκομείου 

“….. Όπως όλοι γνωρίζουμε το Νοσοκομείο Σύρου ήδη βρίσκεται σε τραγική κατάσταση υποστελέχωσης, τόσο όσον αφορά την Νοσηλευτική όσο και την Τεχνική και Διοικητική Υπηρεσία. Αυτήν την στιγμή ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. Η οποιαδήποτε αναστολή θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην λειτουργία του Νοσοκομείου. Η δε κυβέρνηση και η ΔΥΠΕ, με τις μέχρι τώρα γραπτές οδηγίες τους μετακυλούν το πρόβλημα που αυτοί δημιούργησαν, στις Διοικήσεις και στα Τμήματα Προσωπικού των Νοσοκομείων και τους καθιστούν υπευθύνους για την εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων, ενώ έχουν τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια τους…”

Μέρος από την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου με αφορμή την επικείμενη απεργιακή κινητοποίηση της 26ης Αυγούστου όπου έχουμε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής αλλά και την ανάγκη για ουσιαστικά ενίσχυση των δομών του Νοσοκομείου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ενός νοσοκομείου που αποτελεί τη πρώτη και βασική γραμμή άμυνας στο θέμα της υγείας για τα νησιά μας…

Αναλυτικά η ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή των Αικατερίνη Καλογεράκη (Πρόεδρος) και Άννας Καμπάνη (Γενικής Γραμματέας)… 

“Εν όψη του 4ου κύματος της πανδημίας η κυβερνητική επιλογή, δυστυχώς, είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση του του Νοσοκομείου μας και του ΕΣΥ γενικότερα. Όπως αναφέραμε και σε παλαιότερη ανακοίνωση μας, μετά από προφορική εντολή της 2ης ΔΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου και χωρίς να ερωτηθεί το ΔΣ του Νοσοκομείου, η παθολογική κλινική έχει μετατραπεί ολόκληρη σε κλινική covid 30 κλινών, με μηδέν επιπλέον προσωπικό. Δεν ερωτήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες (Νοσηλευτική, Ιατρική, και Τεχνική) εάν μπορεί να γίνει αυτή η μετατροπή με ασφάλεια.

Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και υπερσύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του Νοσοκομείου παραμένει χωρίς συμβόλαια συντήρησης για χρόνια, λόγω έλλειψης πιστώσεων (π.χ. Μηχανήματα αιμοκάθαρσης), ενώ κρίσιμοι διαγωνισμοί καθυστερούν να διενεργηθούν ή δεν διενεργούνται για τους ίδιους λόγους.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιλέγει, αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ με αυξήσεις των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την αναστολή εργασίας χιλιάδων εργαζομένων. Στην περίπτωση του Νοσοκομείου μας η εφαρμογή του παραπάνω νομοθετήματος θα οδηγήσει σε αναστολή εργασίας 32 περίπου εργαζόμενους.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Υγειονομικοί είναι αυτοί που πρώτοι εμβολιάσθηκαν όταν ήρθε το εμβόλιο στη χώρα και μάλιστα σε περίοδο που υπήρχε επιφυλακτικότητα από την πλειονότητα των πολιτών και συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό στο Νοσοκομείο μας φθάνουν στο 90% χωρίς να συνυπολογίσουμε τους έχοντες φυσική ανοσία, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό του του γενικού πληθυσμού.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι συμφωνούμε με τις αποφάσεις της ομοσπονδίας μας ΠΟΕΔΗΝ και στις αποφάσεις της όπου αναφέρεται ότι: « Κανένα επιστημονικό στοιχείο, δεν δημοσιοποιήθηκε από πλευράς της Κυβέρνησης, από το οποίο να αποδεικνύεται, ότι ο εμβολιασμός ενός μικρού αριθμού υγειονομικών υπαλλήλων, αποτελεί πηγή διασποράς του κορωνοϊού καθ’ ότι οι υγειονομικοί εμβολιασμένοι ή μη τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Καμία, επιστημονικά τεκμηριωμένη, άποψη δεν έχει διατυπωθεί επί αυτού του θέματος. Αντιθέτως, είναι πανθομολογούμενο, ότι σε μεγάλο βαθμό η εικόνα της διασποράς του ιού, αποδίδεται σε παράγοντες που σχετίζονται με την ελλιπή ιχνηλάτηση και τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το μέτρο του υποχρεωτικού, επί ποινή αναστολής της εργασιακής σχέσεως, εμβολιασμού των υγειονομικών αποτελεί ένα εξαιρετικά ανάλγητο μέτρο, στερούμενο παντελώς επιστημονικής τεκμηρίωσης για την αναγκαιότητα του. Είναι προφανές, ότι η προστασία της δημόσιας υγείας, οφείλει να αποτελεί για το Κράτος αλλά και για όλους εμάς βασική μέριμνα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Πολιτεία οφείλει να σέβεται την διαφορετικότητα της άποψης ή τους φόβους, που εκφράζονται από όλους εκείνους, που αρνούνται τον εμβολιασμό, ως έκφραση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της προσωπικότητας κάθε πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση όφειλε με απόλυτη ψυχραιμία και χωρίς να παρασύρεται από ακραίες απόψεις να αναζητήσει τα πλέον πρόσφορα και κατάλληλα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, διασφαλίζοντας παράλληλα το δικαίωμα στην προσωπικότητα αλλά και στην εργασία. Σε μία ευνομούμενη πολιτεία κανένας πολίτης δεν μπορεί να άγεται ενώπιον του ακραίου διλήμματος, είτε να υποστεί αναγκαστικά μία ιατρική πράξη είτε να χάσει κάθε πηγή εισοδήματος για την οικογένεια του. Και όλα αυτά, την στιγμή, που δεν λαμβάνονται εξίσου ακραία μέτρα, σε τομείς, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την διασπορά του ιού.»

Όπως όλοι γνωρίζουμε το Νοσοκομείο Σύρου ήδη βρίσκεται σε τραγική κατάσταση υποστελέχωσης, τόσο όσον αφορά την Νοσηλευτική όσο και την Τεχνική και Διοικητική Υπηρεσία. Αυτήν την στιγμή ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. Η οποιαδήποτε αναστολή θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην λειτουργία του Νοσοκομείου. Η δε κυβέρνηση και η ΔΥΠΕ, με τις μέχρι τώρα γραπτές οδηγίες τους μετακυλούν το πρόβλημα που αυτοί δημιούργησαν, στις Διοικήσεις και στα Τμήματα Προσωπικού των Νοσοκομείων και τους καθιστούν υπευθύνους για την εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων, ενώ έχουν τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια τους.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η αντικατάσταση έμπειρου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων με τριμηνίτες συμβασιούχους (εάν φυσικά βρεθούν άνθρωποι διατεθειμένοι να έρθουν στην Σύρο για συμβάσεις διάρκειας τριών μηνών) είναι ανέφικτη και ανεδαφική και επικίνδυνή.

Καταγγέλλουμε προκαταβολικά τυχόν απευθείας αναθέσεις λόγω επειγόντων περιστάσεων (περιστάσεων που η αυτοί δημιούργησαν), σε εξωτερικούς εργολάβους με πολλαπλάσιο κόστος (έως και πενταπλάσιο) για το Νοσοκομείο. Έχουμε άλλωστε πρόσφατο παράδειγμα στο Νοσοκομείο, όπου το 2015, λόγω υποστελέχωσης, αναγκάστηκε να αναθέσει την πλύση του Ιματισμού σε εξωτερικό εργολάβο για 30 ημέρες, με κόστος περίπου πενταπλάσιο του κόστους μισθοδοσίας των απαραίτητων για την ίδια δουλειά υπαλλήλων.

Καλούμε την Διοίκηση του Νοσοκομείου στην όπως αναφέρεται και στην τελευταία σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: 94Η846ΜΤΛ6-Γ4Τ) «σταθμίζοντας την υποχρέωση αφενός προστασίας της υγείας των υπαλλήλων, αλλά και της δημόσιας υγείας γενικότερα και αφετέρου εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, να προβαίνουν στο πλαίσιο της συνετής χρήσης της διακριτικής τους ευχέρειας» να μην διαχωρίσει το προσωπικό και να μην προχωρήσει σε καμία αναστολή εργασίας.

Ως σύλλογος εργαζομένων και στο πλαίσιο του αγώνα μας

– Καλούμε τους συναδέλφους εμβολιασμένους και μη να μην κοινοποιήσουν στις υπηρεσίες πιστοποιητικό εμβολιασμού, συμμετέχοντας στην απεργία – αποχή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ. Σε περίπτωση που το προσκόμισαν σε προγενέστερό χρόνο, μη γνωρίζοντας πως θα χρησιμοποιηθεί, αλλά επιθυμούν να συμμετέχουν στην απεργία αποχή, τους καλούμε να το ζητήσουν πίσω ζητώντας παράλληλα να μην κρατηθεί αρχείο αυτών των ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων από την υπηρεσία.

– Συμμετέχουμε την Πέμπτη 26 Αυγούστου Πανελλαδική Κινητοποίηση με Στάση Εργασίας 10πμ – 15μμ

– Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας και τα σωματεία της Σύρου, την ίδια ημέρα στις 11:00 πμ σε συγκέντρωση μπροστά στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΥΡΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΟΧΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1. Άμεση ανάκληση του άρθρου 206 του Ν 4820/2021 περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και αναστολής εργασίας

2. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας.

3. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, κλπ.).

4. Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των εργαζομένων.

5. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Διήμερο απαγόρευσης πρόσβασης στο Αμμούδι, ποιος ο λόγος

Απαγόρευση - για δύο ημέρες - πρόσβασης στο Αμμούδι λόγω εργασιών συντήρησης των πλεγμάτων

Zante Ferries – “Διον. Σολωμός”: Τροποποίηση σημερινού (19/04) δρομολογίου προς Δυτικές Κυκλάδες

Πως διαμορφώνεται το σημερινό δρομολόγιο του "Διον. Σολωμός" προς τις Δυτικές Κυκλάδες ... (πρόγραμμα)

Ολυμπιακή Φλόγα: Πρώτη στάση στο Αιγαίο, το Καστελόριζο

Από το ακροτελεύτιο άκρο της Ελλάδας η Ολυμπιακή Φλόγα φώτισε όλη την οικουμένη, στέλνοντας μηνύματα ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης προς κάθε κατεύθυνση

Φ. Μαυρομμάτης: “Ερχεται σύγχρονο δίκτυο μεταφοράς νερού από Άγιο Γαλάτη προς τη δεξαμενή Οσκέλου”

Νέο έργο για την καλύτερη υδροδότηση στα δυτικά της Νάξου ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ύδρευσης Φώτη Μαυρομμάτη - Ποιο είναι και το κόστος του

Κορυφαία καλοκαιρινά γυναικεία και ανδρικά αρώματα

Για να επιλέξετε το τέλειο άρωμα για την καλοκαιρινή περίοδο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τα χαρακτηριστικά των καλοκαιρινών αρωμάτων

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη