Κυκλάδες (Σύρος): Οι Ενεργοί Πολίτες με αναφορά στα θέματα πράσινης ενέργειας

Πολύ δυναμική και με μεγάλο ενδιαφέρον η πρεμιέρα  των Ενεργών πολιτών Σύρου. Στην πρώτη τους διαδικτυακή παρουσίαση στο κοινό των Κυκλάδων και δή της Σύρου που την παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες της Σύρου και των Κυκλάδων,την Τετάρτη 16 Ιουνίου, ο πρωτοεμφανιζόμενος σύλλογος διοργάνωσε μια άκρως επιτυχημένη επιστημονική τηλεδιάσκεψη που έβαλε τα θέματα περιβάλλοντος σε σωστή και κυρίως κατανοητή θέση για όλους του θεατές που είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν ζωντανά και να κάνουν και ερωτήσεις.

Καλεσμένοι των Ενεργών πολιτών Σύρου στην πρώτη τους εκδήλωση με θέμα "Σύρος -Κυκλάδες 2030 Κυκλική Οικονομία . Διαχείριση Υδάτινων Πόρων.Πράσινες Πολιτικές για τα νησιά μας" ήταν ο γνωστός μας Κυκλαδίτης, Γάκης Αντώνης, Δρ.Περιβάλλοντος  ,Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ , από τη Σαντορίνη που έλκει μέρος της καταγωγής του και από τη Σύρο , που μίλησε αναλυτικά και με στοιχεία πρωτογενή για το θέμα της λειψυδρίας και των πολιτικών εξοικονόμησης νερού, αλλά και την ανάγκη εκπαιδευτικής ευαισθητοποίησης  της νέας γενιά στο θέμα της αξίας του νερού στη Σύρο και στις Κυκλάδες γενικότερα,

Ο γνωστός δημοσιογράφος και πράσινος πρώην Αντιπεριφερειαρχης βόρειας Αθήνας και μέλος των Οικολόγων Πρασίνων, Γίώργος Καραμέρος,που μίλησε με μεγάλο ενδιαφέρον για την εμπειρία του στο χώρο της αυτοδιοίκησης αλλά και για τις ΑΠΕ,

Ο  Κυρκίτσος Φίλιππος Δρ. Περιβαλλοντολόγος , Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης που επεξήγησε αναλυτικά και ουσιαστικά την διαδικασία και την αξία της Κυκλικής Οικονομίας και τέλος, ο   Δημήτρης Καμπάνος Διαχειριστής της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης DIVE IN ACTION, εκπαιδευτής καταδύσεων που με ζωντανό λόγο και οπτικό υλικό μας παρουσίασε την κατάσταση των βυθών των Κυκλάδων μας.

Την Παρουσίαση  και τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Συριανός Δημοσιογράφος και ένας από τα ιδρυτικά μέλη των Ενεργών πολιτών Σύρου, Βαγγέλης Μαραγκός που είναι και εκλεγμένος τοπικός σύμβουλος της Ερμούπολης.

Μετά το πέρας της συζήτησης οι καλεσμένοι δέχτηκαν ερωτήσεις από το κοινό που παρακολουθούσε μέσω livestreaming. Σημαντικότερες ήταν εκείνες που είχαν να κάνουν με σχέση με τη διαδικασία και την επιστημονική τεχνική λήψης ιζημάτων από τον βυθό, όπου ο κ.Καμπάνος με την πολυετή πείρα του απάντησε πως είναι μια διαδικασία πολύ δύσκολη, χρειάζεται επιστημονικά εργαλεία, πιστοποίηση από εργαστήρια κρατικά , οφείλουν να είναι προϊόν μελέτης και όχι αυθαίρετης δειγματοληψίας που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος αποτελέσματα που θα πανικοβάλουν και θα δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις και κοινωνική σύγχυση.

Στο ίδιο θέμα ο κ. Γάκης δήλωσε την ικανοποίηση του για το γεγονός η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με το Πολυτεχνείο Κρήτης προχωράνε στην μελέτη της κατάστασης του λιμένα της Σύρου και επιτέλους θα μάθουμε την πραγματική  κατάσταση των νερών και του βυθού της Σύρου, αν υπάρχει και τι είδους μόλυνση, από πότε και ποιοι είναι οι ρυπαντές , για να μην δημιουργούν κάποιοι εσκεμμένα ή λόγω άγνοιας στρεβλή εικόνα για τη Σύρο που επηρεάζει την οικονομία αλλά και την καθημερινότητα του Συριανού πολίτη και επισκέπτη.

Η εκδήλωση αυτή ήταν η πρώτη μια σειράς εκδηλώσεων που θα συνεχιστούν μέσα στο καλοκαίρι όπως  ανακοίνωσε στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Μαραγκός.

Η εκδήλωση όλη η διαθέσιμη στο youtube στο κανάλι των Ενεργών Πολιτών Σύρου στη διεύθυνση Δείτε στο τέλος του άρθρου το σχετικό video με την εκδήλωση

Για πληροφορίες εγγραφές στο σύλλογο επισκεφτείτε τη σελίδα στο FB Eνεργοί πολίτες Σύρου 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News