Κυκλάδες - Τήνος: Αγνόησαν τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων αλλά ο αγώνας θα συνεχιστεί

"Δημιουργούμε μια συμβολική ανθρώπινη αλυσίδα όλοι μαζί. Ενωμένοι μπορούμε να σώσουμε το νησί μας μπροστά στο ξενοδοχείο Δελφίνια"... Ηταν η 22η Ιανουαρίου του 2020 και οι Τηνιακοί είχαν σηκώσει το ανάστημά μας... Είχαν ορθώσει το "θέλω" τους για δίκαιη λύση με βάση τα σημερινά δεδομένα όσον αφορά το τόπο τους... Και αρνήθηκαν να υποκύψουν... Και το πλήρωσαν. οι ανεμογεννήτριες εγκαταστάθηκαν με την Αστυνομία δυστυχώς να βρίσκεται απέναντι στους πολίτες και ουκ ολίγοι από τους κάτοικους θα βρεθούν στο Δικαστήριο (σ.σ. την 1η Μαρτίου) κατηγορούμενοι για παράνομια βία... Μία βία που "γεννήθηκε" μέσα από την άρνηση της Κυβερνησης και των αρμόδιων φορέων να συζητήσουν ...

Και τα παιδιά (μέλη) της "Η Τήνος κατά των Ανεμογεννητριών" μέσα από ανάρτηση στη σελίδα τους, μας θυμίζει εκείνο το υπέροχο πρωϊνό της 22ης Ιανουαρίου του 2020. Οταν όλη η χερσαία ζώνη στο λιμάνι της Τήνου είχε γεμίσει από φωνές.. Μικρών και Μεγάλων που είχαν ως στόχο να εκφράσουν την άποψή τους.. Για κάτι που είχε μεν άδεια το 2004 αλλά διάβολε είμαστε στο 2020. Και από τότε κάποια πράγματα έχουην αλλάξει. Ετσι δεν είναι;

Ας δούμε τη σχετική ανάρτηση

Ένα χρόνο πριν σαν σήμερα (22/1/2020), έγινε στην Τήνο απεργία ενάντια στις ανεμογεννήτριες! Όλα τα καταστήματα έκλεισαν και οι τηνιακοί κατέβηκαν για άλλη μια φορά στον δρόμο να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια επενδυτών και κυβέρνησης. Συμβολικά σχηματίστηκε μια ανθρώπινη αλυσίδα στην παραλία της Χώρας και όλοι στάθηκαν πιασμένοι χέρι χέρι, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι μόνο οι κάτοικοι, μόνο εμείς μπορούμε να προστατέψουμε τον τόπο και να σταθούμε σαν ασπίδα μπροστά σε κάθε ενδεχόμενη απειλή.
 
Τέτοιες διαμαρτυρίες είχαν ξαναγίνει αρκετές στην Τήνο. Εδώ και δύο χρόνια, από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί, ειρηνικές διαμαρτυρίες, ομιλίες, ημερίδες κλπ. έγιναν πάρα πολλές, με πολυπληθέστερη το «παντηνιακό» συλλαλητήριο του Νοέμβρη του 2019.
 
Η ιστορία βέβαια, τη χρονιά που μας πέρασε, ήθελε οι πολίτες της Τήνου από τέτοιες ειρηνικές εκδηλώσεις όπως αυτή της «αλυσίδας», να γνωρίσουν τη βία και την καταστολή από τις αστυνομικές αρχές.
Αυτή τη στιγμή 36 πολίτες, κατηγορούνται για απείθεια και παράνομη βία από κοινού, και ήδη έχει οριστεί δικάσιμος για την 1η Μαρτίου στο μονομολές πρωτοδικείο στη Σύρο, ενώ η εκδίκαση θα μπορούσε να γίνει στην Τήνο (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2827794254205783&id=2224773517841196).
Φυσικά οι διώξεις δεν σταματούν σε αυτό. Η προκαταρκτική εξέταση για την ειρηνική συνάθροιση της 11ης Φεβρουαρίου 2020 έχει ήδη ξεκινήσει για 71 άτομα, και η αγωγή της εταιρείας απέναντι σε 100 άτομα είναι σε φάση αναμονής εκδίκασης.
 
Όμως ποιος ορίζει το δίκαιο και το άδικο όταν με τη βία επιβάλλονται τα συμφέροντα μίας ιδιωτικής επένδυσης απέναντι σε ένα ολόκληρο νησί που έχει εκφράσει την αντίθεσή του;
Ποιος θα προστατέψει το νησί από τις φαραωνικές βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις;
 
Η απείθεια και η παράνομη βία «γεννήθηκαν» όταν τα δίκαια αιτήματα των Τηνιακών αγνοήθηκαν, αμφισβητήθηκαν και τελικά κουρελιάστηκαν από την πολιτεία και τις αρχές, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μιας ελληνογερμανικής εταιρείας.
 
Ο αγώνας θα συνεχιστεί ΚΑΙ στα δικαστήρια.
 
Είμαστε εδώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News