Κυκλαδίτης ο νέος πρόεδρος (Βασ. Πέππας) του Αρείου Πάγου

Άρωμα Κυκλάδων στην υψηλότερη θέση του δικαστικού σώματος στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί τρεις περίπου μήνες από την συνταξιοδότηση της κας Βασιλικής Θάνου, χθες (1η ημέρα του Δικαστικού Έτους) το υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στην επιλογή του νέου προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου. Και το όνομα αυτού; Βασίλειος Πέππας, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Μεγάλο Λειβάδι Σερίφου, έχει όμως καταγωγή κι από την Πάρο και δη την Μάρπησσα (σ.σ. όπως αναφέρει η παριανή ιστοσελίδα fileleutheros.net) όπου και διατηρεί και οικεία…

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» αν και τα ονόματα των Δημητρίου Κράνη, ο οποίος και συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία κατά τη διαδικασία ακρόασης των υποψηφίων ανωτάτων δικαστικών από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλή, όπως και της Ειρήνης Κιουρτσόγλου- Πετρουλάκη συζητήθηκαν έντονα, τελικώς η κυβέρνηση κατέληξε στον Βασίλειο Πέππα, αφήνοντας εκτός όλους τους αντιπροέδρους και "κατεβαίνοντας" στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών για την επιλογή νέου Προέδρου.

Ο νέος Πρόεδρος θεωρείται έμπειρος δικαστικός, νηφάλιος και με καλές σχέσεις με τους συναδέλφους του, στιβαρός στην άσκηση των καθηκόντων του και οι εκτιμήσεις στο ανώτατο δικαστήριο, συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του θα επικρατήσει κλίμα ηρεμίας στο χώρο της δικαιοσύνης και ο νέος Πρόεδρος του ΑΠ θα επικεντρωθεί στην επίλυση προβλημάτων και δυσχερειών που ταλανίζουν τη δικαιοσύνη, καταβάλλοντας παράλληλα προσπάθειες για στιβαρή διοίκηση στη δικαιοσύνη σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη για την επιτάχυνση στην απονομή της.

Ποια ήταν η πρώτη δήλωση του κου Πέππα; «Διαχρονικό επιτακτικό αίτημα των συμπολιτών και της πολιτείας είναι η αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης με όσα πολλά μπορούν να εννοηθούν με αυτές τις λίγες λέξεις. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούμε στο θέμα αυτό. Οι δικαστικοί λειτουργοί όλων των βαθμίδων επιτελούν το έργο τους με αίσθημα ευθύνης, θα τους συμπαρασταθούμε και θα ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια τους προκειμένου να ανταποκριθούν στην προσδοκία για αποτελεσματική δικαιοσύνη».

Παράλληλα, για τις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου η κυβέρνηση επέλεξε τους Μαρία Γαλάνη, Γεώργιο Λέκκα, Αγγελική Αλειφεροπούλου, Πηνελόπη Ζωντανού, Μαρία Χυτήρογλου. Παρελήφθησαν όμως αρεοπαγίτες όπως o Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, που είχε κληθεί και ως υποψήφιος για την προεδρία του Αρείου Πάγου, αλλά και άλλοι έμπειροι δικαστικοί.

Και τέλος να αναφέρουμε ότι ο Βασίλειος Πέππας γεννήθηκε το 1952 στο Μεγάλο Λειβάδι Σερίφου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι άγαμος και ασχολήθηκε με όλους τους κλάδους δικαίου.

Στο δικαστικό σώμα εισήχθη το 1979 ως Πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Πειραιά. Στη συνέχεια, το 1981 προήχθη σε Πρωτοδίκη στις 16/01/1981 (Κοζάνη) και ακολούθως σε πρόεδρο πρωτοδικών στις 25/10/1996, σε Εφέτη στις 13/08/1999, σε Πρόεδρο Εφετών στις 6/8/09 και σε Αρεοπαγίτη στις 6/08/2013.