Λαμπροπούλου: περήφανη Ελληνίδα και Ναξιώτισσα (video)

Η μεγάλη νίκη της 26χρονης Ελληνοκαναδής καθηγήτριας πανεπιστημίου (Rosemount High School), Εμμανουέλλας Λαμπροπούλου, στις προκριματικές εκλογές του κόμματος των Φιλελευθέρων με συντριπτική πλειοψηφία, αποτελεί μεγάλη είδηση στις μέρες μας.

Της Σοφίας Γρατσία

Έχοντας καταγωγή από την ορεινή Νάξο, και συγκεκριμένα από την Απείρανθο (η μητέρα της είναι η Ματίνα του Αερικού) και το Φιλώτι, η κα Λαμπροπούλου, μίλησε για τις αναμνήσεις και εικόνες που έχει από το νησί, σε συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου, και στην εκπομπή «Ράδιοργασμοί»  με τον Γιώργο Λογοθέτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 «Η Φωνή του Αιγαίου».

Τέσσερις φορές στην Νάξο

 Η 26χρονη Λαμπροπούλου (κάνει master στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ) , παρόλο που είναι γεννημένη στο Μόντρεαλ, του Καναδά, έχει το ελληνικό στοιχείο βαθειά ριζωμένο μέσα της. Έχει φοιτήσει και σε ελληνικό σχολείο, ενώ ακόμα και σήμερα τηρεί τα ελληνικά ήθη και έθιμα. ‘ Εγώ, σαν τρίτη γενιά (σ.σ. η γιαγιά της Ματίνα πήγε στον Καναδά το 1948), είμαι και Καναδέζα, και Ελληνίδα.’ , αποκαλύπτει. ‘ Είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα, χορεύω ελληνικά, μιλάω ελληνικά, μαγειρεύω ελληνικά, κάνω τα πάντα ελληνικά και έχουμε διατηρήσει την κουλτούρα πάρα πολύ.’ , συνεχίζει.  Η ίδια έχει επισκεφθεί την Νάξο τέσσερις φορές, και όταν ήρθε, εκτός του ότι της άρεσε πάρα πολύ, ένιωσε πολύ περήφανη και συγκινημένη, καθώς γνώριζε ότι από εδώ κατάγεται. ‘ η Νάξος είναι το νησί που με τράβηξε πιο πολύ από όλα τα άλλα που έχω πάει… Όταν έρχομαι, μου αρέσει να σκέφτομαι πώς ήταν η ζωή της γιαγιάς μου, να επισκέπτομαι  τα μέρη που έζησε.’ λέει.

Αναμνήσεις από το παρελθόν

Η ίδια θεωρεί ότι ο λόγος που της αρέσει τόσο η ζωή στην Νάξο είναι επειδή είναι διαφορετική από αυτή στον Καναδά, καθώς δεν θυμίζει σε τίποτα τις μεγάλες πόλεις που έχει συνηθίσει. ‘Συγκεκριμένα, από την Νάξο, μου αρέσει η Απείρανθος όπως είναι με την πέτρα, και οι δρόμοι που είναι με το μάρμαρο, τα σπίτια όπως είναι φτιαγμένα…’ λέει. Δεν παρέλειψε επίσης να επισκεφθεί τις όμορφες παραλίες της Νάξου. ‘Όταν ήμουν  5 χρονών, είχα πάει με τον μπαμπά μου στην Πλάκα, και όταν πήγα ξανά πρόπερσι, παρόλο που δεν θυμόμουν ότι είχα ξαναπάει, ήρθαν οι αναμνήσεις, και ήξερα ακριβώς πού ήμουν.’  Η συνέντευξη τελειώνει με την ίδια να υπόσχεται πως θα επισκεφτεί το νησί το ερχόμενο και να δίνει χαιρετισμούς στους αγαπημένους της Ναξιώτες φίλους. Η μεγάλη μάχη πάντως θα δοθεί στις 3 Απριλίου στις επαναληπτικές εκλογές και στην εκλογική περιφέρεια του Saint Laurent, στο Μόντρεαλ. Και αναμένεται να καλύψει τη έδρα του έως πρότινος Υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Τριντό, Στεφάν Ντιόν, ο οποίος τοποθετήθηκε Πρέσβης του Καναδά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.