Λειψοί: Διαμαρτυρία Δημάρχου και "ανέντιμο και πολιτικά ανήθικο"

Η Παιδεία είναι σε αναβρασμό. Αιτία, το Νομοσχέδιο για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών που επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στο καθεστώς των αναπληρωτών. Ομως, όπως αποδεικνύεται από τις αντιδράσεων των εκπαιδευτικών υπάρχει ένα ζήτημα. Κι έχει να κάνει με τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Και δυστυχώς προϋπηρεσία και δη στα μικρά νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής, οδεύει προς κατάργηση. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ουσιαστικά οι θέσεις των εκπαιδευτικών σ αυτά τα νησιά δεν θα καλύπτονται ποτέ. Αυτό αναφέρει στην ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Παιδείας κο Γαβρόγλου, ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος που φτάνει στο σημείο να μιλήσει να ανέκτιμη πολτική όταν προσκαλεί το Υπουργείο τους εκπαιδευτικούς τον Σεπτέμβριο για δήλωση παρουσίας στις δυσπρόσιτες περιοχές με κίνητρο τον διπλασιασμό των μορίων και τον Ιανουάριο εξαφανίζει αυτό το ...bonus. Και βέβαια θυμίζει ότι έχει φτάσει Ιανουάριος και ακόμη δεν έχει καλυφθεί η θέση του εκπαιδευτικού πληροφορικής στο νησί, με αποτέλεσμα οι μαθητές του Λυκείου να μην μπορούν να συναγωνιστούν επί ίσοις όροις τους μαθητές των ... πόλεων. 

Αναλυτικά, η ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας που υπογράφει ο δήμαρχος Λειψών κος Φώτης Μάγγος αναφέρει: 

"Αξιότιμε κύριε υπουργέ, για άλλη μια φορά τα μικρά νησιά της πατρίδας μας βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να προσπαθούν να αποδείξουν, σε όσους δεν έχουν ιδέα πως κρατιέται ζωντανός ένας απομακρυσμένος τόπος που είναι εξαρτημένος καθημερινά από εντελώς τυχαίες συνθήκες όπως αυτές του καιρού, της συγκοινωνίας, της έλλειψης σημαντικών υποδομών που απολαμβάνουν άλλες περιοχές, όπως νοσοκομεία κ.α., πως «δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων».

Με το νομοσχέδιο αυτό εξισώνετε, όπως και στην περίπτωση του ΦΠΑ, με τρόπο που παραβιάζει και ουσιαστικά καταργεί κάθε έννοια νησιωτικότητας,  δικαιοσύνης και σεβασμού προς τον άνθρωπο, ακριτικά νησιά των 30 κατοίκων και του ενός μαθητή, όπως είναι οι Αρκοί, με αστικές περιοχές και  μεγαλύτερα νησιά των οποίων τα οικονομικά δεδομένα και οι συνθήκες ζωής είναι ασυγκρίτως καλύτερες.

Είναι τουλάχιστον ανέντιμο και πολιτικά ανήθικο να προσκαλείτε το Σεπτέμβρη τους αναπληρωτές της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης να δηλώσουν τις δυσπρόσιτες περιοχές με κίνητρο το διπλασιασμό της μοριοδότησης  τους και να έρχεστε τον Ιανουάριο, να φέρνετε τροπολογία στη βουλή και να τους λέτε δεν έχει αντίκρισμα ούτε  φέτος,  ούτε και τα προηγούμενα χρόνια η θυσία που κάνατε, να επιλέξετε ένα πολύ μικρό νησάκι με  τόσες στερήσεις και δυσκολίες διαβίωσης, ξένοι μέσα σε ξένους, προκειμένου μελλοντικά να έχετε την ελπίδα να διοριστείτε στον τόπο σας και να στήσετε το σπιτικό σας.

 Με την 17χρονη θητεία μου στην εκπαίδευση έχω κάθε δικαίωμα να γνωρίζω επακριβώς αυτά που σας γράφω αλλά και να υπερασπίζομαι με ζήλο τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Σαν δήμαρχος όμως δεν σας επιτρέπω να γίνετε ο ηθικός αυτουργός του λουκέτου που θα βάλουν τα σχολεία μας κατά την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους ως συνέπεια της αιφνίδιας και απαράδεκτης αυτής αντιμετώπισης του υπουργείου προς τους αξιοπρεπείς μεν αλλά εξαντλημένους και ταλαιπωρημένους από την αδιέξοδη περιπλάνησή τους κάθε χρόνο εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα επιλέξουν νησιά που διαθέτουν αεροδρόμια, νοσοκομεία, υπηρεσίες και όχι τις εσχατιές της πατρίδας μας.

Γνωρίζετε κύριε υπουργέ  ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει καλυφθεί η θέση του καθηγητή πληροφορικής στο γυμνάσιο-λυκειακές τάξεις Λειψών και ότι υπάρχουν παιδιά που εξετάζονται πανελλαδικά στο μάθημα αυτό;

Θυμηθείτε ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα διαμαρτυρόμαστε για όλες σχεδόν τις ειδικότητες εάν δεν αποσύρετε το συγκεκριμένο άρθρο και κάποια κενά μπορεί να μην καλυφθούν και καθόλου.

-Αυτή την ακριτική Ελλάδα θέλετε;

-Αυτή την ισοπεδωτική πολιτική πρεσβεύετε;

-Θέλετε την ερήμωση νησιών που έχουν τεράστια εθνική σημασία για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελλάδας μας στο διεθνές δίκαιο;

Ακούστε μας τώρα γιατί μετά θα είναι πολύ αργά. Προλαβαίνετε.

Η  ευθύνη για την όποια έκβαση θα βαραίνει αποκλειστικά εσάς".