Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΛύστε τώρα το «πρόβλημα» του Απόλλωνα

Λύστε τώρα το «πρόβλημα» του Απόλλωνα

|

Η ΟΝΑΣ αναλαμβάνει δράση και ανακινεί το θέμα του Απόλλωνα, ζητώντας επιτέλους να βρεθεί λύση ώστε να σωθεί ο παραθαλάσσιος οικισμός της Βόρειας Νάξου… 

Ήρθε η στιγμή να προχωρήσουμε στη λύση του Απόλλωνα; Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) προχωρεί σε παρέμβαση όσον αφορά το αλιευτικό καταφύγιο στον ωραιότερο παραθαλάσσιο οικισμό της Νάξου. Και μάλιστα του μοναδικού που κατοικείτε κανονικά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς… Και έτσι η ΟΝΑΣ με υπόμνημά της προς το Λιμενικό Ταμείο Νάξου (έχει και αποδέκτες τόσο το Δήμο όσο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και τους Βουλευτές Κυκλάδων) προχωρεί σε μία μίνι ιστορική αναφορά στα όσα έχουν συμβεί έως σήμερα στο συγκεκριμένο χώρο (μπλοκάρισμα από …κατοίκους του Απόλλωνα), σημειώνει τις δράσεις του Λιμενικού Ταμείου (σ.σ. διατέθηκαν δύο βαρέλες μπετόν για το κλείσιμο λακκούβας) και αναφέρει ότι δεν έχει γίνεται ουσιαστικά τίποτα έως σήμερα για τη λύση του προβλήματος.. Και ζητάει τι άλλο; Άμεσες δράσεις. Ώστε να λυθεί το καυτό ζήτημα ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να κλαίμε.. Γιατί τότε θα είναι αργά για δάκρυα. Και σημειώνει ότι «θεωρεί τα προβλήματα του Απόλλωνα ως πρωταρχικά του νησιού» οπότε … δώστε λύση τώρα…

Ακολουθεί το υπόμνημα (αριθ πρωτοκ 72 της 6ης Ιουνίου) με τίτλο «Αλιευτικό καταφύγιο Απόλλωνα, ενάλιος αρχαιολογικός χώρου όρμου Απόλλωνα.»

Α. Όπως είναι γνωστό, οι λιμενικές εγκαταστάσεις στον Απόλλωνα Νάξου, έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έλαβαν χώρα στην περιοχή, τον Φεβρουάριο του 2015 και τον Φεβρουάριο του 2016. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν και εμφανίστηκαν τα εξής σοβαρά προβλήματα (ενδεικτικά):

1.Απώλεια θωράκισης και αποξήλωση έξαλλου τμήματος, σε πολλά σημεία του κυματοθραύστη (προσήνεμος μόλος), που είχε ως συνέπεια την επιχωμάτωση του καταφυγίου σκαφών.

2. Πλήρης αστοχία θεμελίωσης παλαιού λιθόδμητου κρηπιδώματος.

3. Καθίζηση και μερική κατάρρευση δαπέδου κυκλοφορίας έναντι κρηπιδώματος, λόγω εκτεταμένων σπηλαιώσεων.

          Η αντίδραση των αρμοδίων φορέων το 2015 δεν ήταν η απαιτούμενη, ώστε να προληφθεί μεγαλύτερη καταστροφή σε τυχόν νέα ακραία καιρικά φαινόμενα. Κηρύχτηκε ο Απόλλωνας σε κατάσταση πολιτικής προστασίας (έκτακτης ανάγκης) για έξι μήνες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διατέθηκαν δύο βαρέλες μπετόν για το κλείσιμο λακκούβας στο δάπεδο κυκλοφορίας από τον Δήμο Νάξου και από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου ακολούθησε ανάθεση μελέτης «για αποκατάσταση ζημιών υφισταμένων λιμενικών εγκαταστάσεων». Παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και των τοπικών φορέων δεν έγινε ουσιαστική παρέμβαση από τους αρμόδιους, ώστε να αποφευχθούν δυσμενέστερα αποτελέσματα.

          Δυστυχώς για την περιοχή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα τον Φεβρουάριο του 2016, επαλήθευσαν τους φόβους των κατοίκων για μεγαλύτερες καταστροφές. Κηρύχτηκε εκ νέου, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η περιοχή του Απόλλωνα σε κατάσταση πολιτικής προστασίας για έξι μήνες, η οποία και παρατάθηκε για άλλους έξι. Το αρμόδιο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου, προέβη σε νέα ανάθεση μελέτης για την αποκατάσταση των ζημιών, αφού η πρώτη ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, λόγω τυπικών ατελειών.

Β. Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, η οποία δημοσιεύτηκε στο υπ΄ αριθμ. 294/14-9-2012 ΦΕΚ, κηρύχτηκε ως «ενάλιος αρχαιολογικός χώρος ο όρμος του Απόλλωνα, για λόγους προστασίας του αρχαίου λιμενικού έργου που βρίσκεται στην περιοχή του σύγχρονου λιμανιού» κατόπιν εισηγήσεως του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) και της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων (Ε.Ε.Α.) χωρίς να έχει προηγηθεί υποβρύχια ανασκαφική αρχαιολογική έρευνα και αξιολόγηση των ευρημάτων. Η μεταγενέστερη ανασκαφική έρευνα (Μάιος 2013), δεν ανακάλυψε ενάλιες αρχαιότητες και η Ε.Ε.Α. εισηγήθηκε την επανεξέταση του θέματος (από 12-6-2013 έγγραφό της-ενημέρωση προς το Κ.Α.Σ.).

          Δεδομένου ότι ο Απόλλωνας αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος (αρχαίο λατομείο, Κούρος 10μ. περίπου), με αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές του, να εμφανίζει ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη και να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών, αυξανόμενο με ταχύ ρυθμό, κατά τα τελευταία χρόνια, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για την άμεση διευθέτηση των προβλημάτων που υφίστανται στην ευρύτερη λιμενική ζώνη και όχι μόνο.

          Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.Ν.Α.Σ.), στο πλαίσιο των καταστατικών στόχων της για τη συμβολή και συμμετοχή της στην επίλυση των προβλημάτων της Νάξου, και κατόπιν ιεράρχησής τους, θεωρεί τα προβλήματα του Απόλλωνα ως πρωταρχικά του νησιού, απευθυνόμενη στις αρμόδιες αρχές, προς τις οποίες αποστέλλει το παρόν υπόμνημα.

Η Ο.ΝΑ.Σ ΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ

        1. Τις άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες των αρμόδιων φορέων της αυτοδιοίκησης προς αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στον Απόλλωνα Νάξου από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου 2015 και 2016. Να τονίσουμε ιδιαίτερα πώς κάθε ολιγωρία εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για μεγαλύτερες καταστροφές. Τότε θα είναι αργά για δάκρυα και κανείς δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί.

        2. Τις άμεσες ενέργειες και τις επίσημες επιστημονικές ανακοινώσεις της Ε.Ε.Α. («επανεξέταση του θέματος»), εάν ή όχι υπάρχουν ενάλιες αρχαιότητες στον όρμο του Απόλλωνα, ώστε:

α. Να αναδειχθεί το αρχαίο λιμάνι

ή

β. Να αρθούν οι δυσμενείς συνέπειες που επιβλήθηκαν στην περιοχή.

        Να υπενθυμίσουμε πως:

α. Το έργο για κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στον όρμο Απόλλωνα Νάξου, είχε δημοπρατηθεί από την τότε Νομαρχία Κυκλάδων, με όλες τις απαιτούμενες μελέτες και σχεδιαγράμματα. Κατόπιν προσφυγής «κατοίκων» ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας το έργο «μπλοκαρίστηκε». Όμως, με την υπ΄ αριθμ. 2934/2001 απόφασή του το ΣτΕ απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς τους, δεχόμενο με πλήρεις και σαφείς αιτιολογίες τις μελέτες και αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων και φορέων και κατά συνέπεια τα όποια έργα μπορούν να βασιστούν στις μελέτες αυτές.

β. Αν χρειάζονται βελτιωτικά σχέδια και μελέτες να πραγματοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις.

Να επισημάνουμε πως: Η Ε.Ε.Α. δεν πρέπει να καθυστερεί την επανεξέταση του θέματος.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες