Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜ. Μαργαρίτης για ΑΕΠΟ: «Προσωπικό στοίχημα που κερδήθηκε»

Μ. Μαργαρίτης για ΑΕΠΟ: «Προσωπικό στοίχημα που κερδήθηκε»

|

Η έγκριση Περιβαλλοντικών Ορών σχετικά με τον αερολιμένα Νάξου έδωσε το δικαίωμα στον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να μιλήσει για ένα ακόμη προσωπικό στοίχημα που έχει κερδίσει από τη θέση του Δημάρχου 

Οι Περιβαλλοντικοί Όροι είναι πραγματικότητα. Εγκρίθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάτι που σημαίνει ότι το αεροδρόμιο της Νάξου μπορεί να μπει σε καθεστώς αναβάθμισης… Αλλά αυτό είναι το πρώτο βήμα. Ακολουθούν κι άλλα, όπως οι απαλλοτριώσεις του χώρου ώστε να γίνει η επέκταση του διαδρόμου  και βέβαια η ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και μάλιστα όσο γίνεται πιο γρήγορα γιατί πολύ απλά χάνονται ημερομηνίες… Χθες είχαμε την επίσημη παρουσίαση της «έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων» του αερολιμένα Νάξου και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κος Μαργαρίτης μίλησε ανάμεσα στα άλλα και για ένα ακόμη προσωπικό στοίχημα που κερδήθηκε από την παρούσα δημοτική αρχή…

Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων…

«Μετά από επίμονες και στοχευμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για την κατασκευή έργων επέκτασης, εκσυγχρονισμού, βελτίωσης και συντήρησης του αερολιμένα Νάξου. Με την απόφαση αυτή, που υπεγράφη από τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελο, δίνεται πλέον το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων για την υλοποίηση του έργου.

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ευχαριστεί την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ιδιαίτερα τον διευθυντή του τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΡΟΠΕ) κ. Σπύρο Μπουζιάνη, τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον κ. Αλέξανδρο Κουλίδη, καθώς και τον Αντιπρόεδρο της Aegean Airlines κ. Ευτύχη Βασιλάκη για τη συνδρομή του.

«Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τη Νάξο, καθώς μετά από συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες που ξεκίνησαν από το 2012, εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι, δικαιώνοντας έτσι τους κόπους μας. Η αγαστή συνεργασία του Δήμου με την Υ.Π.Α. και το Υπουργείο συνέβαλαν να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, που στοχεύει στην ανάπτυξη του τόπου μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης και κατέληξε, λέγοντας: «Ήταν άλλο ένα προσωπικό στοίχημα της παρούσας δημοτικής αρχής, το οποίο κερδήθηκε!»

Και βέβαια να σημειώσουμε ποιες είναι οι ενέργειες που θα γίνουν όταν μπούμε στην λογική αναβάθμισης του αεροδρομίου Νάξου… Και μιλάμε για επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης κατά 300 μέτρα (στα 1200 επιχειρησιακό μήκος), κάτι που θα δώσει το δικαίωμα έλευσης μεγαλύτερων αεροσκαφών (78 θέσεις) στο νησί…

Στην υφιστάμενη μορφή του έχει συνολικό εμβαδό 217 στρεμμάτων, διάδρομο μήκους 900 μ. με κατεύθυνση βορρά-νότου, δάπεδο στάθμευσης αεροσκαφών 50×80 μ., συνδετήριο τροχόδρομο πλάτους 15 m, κτίριο αεροσταθμού 350 τ.μ., πυροσβεστικό σταθμό, υδατόπυργο και βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως οικίσκος ηλεκτρογεννητριών κ.ά.

Τα κυριότερα έργα επέκτασης και βελτίωσης του αερολιμένα περιλαμβάνουν:

– Επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεων – απογειώσεων του αεροδρομίου προς νότο, σε περιοχή έκτασης 85 στρεμμάτων περίπου που θα απαλλοτριωθεί, ώστε ο διάδρομος να αποκτήσει καθαρό επιχειρησιακό μήκος 1.200 μ. και τις απαιτούμενες ζώνες ασφάλειας.

– Κατασκευή δύο νέων συνδετήριων τροχοδρόμων καθαρού πλάτους 18 μ. και συνολικού (μετά των ερεισμάτων) 25 μ.

– Διαπλάτυνση του υφιστάμενου τροχοδρόμου από 15 σε 18 μ. με συνολικό πλάτος μετά των ερεισμάτων 25 μ.

– Επέκταση δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών κατά 8.000 τ.μ.

– Επέκταση κατά 2.100 τ.μ., αναδαρρύθμιση και βελτίωση του κτιρίου του αεροσταθμού.

– Κατασκευή εσωτερικής περιμετρικής οδού του αεροδρομίου στα όρια της επέκτασης, μήκους 1,5 χλμ. περίπου και πλάτους 6 μ.

– Κατασκευή των απαιτούμενων υδραυλικών έργων αποστράγγισης – αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, στη ζώνη επέκτασης του διαδρόμου.

– Μεταφορά των εγκαταστάσεων αεροναυτιλίας σε προς απαλλοτρίωση έκταση 8.700 τ.μ.

– Αποκατάσταση οδικού δικτύου στην περιοχή επέκτασης του αεροδρομίου.-Κατασκευή περίφραξης στα όρια της περιοχής επέκτασης.

– Νέες εγκαταστάσεις και χώροι υποστήριξης σε έκταση 22,7 στρεμμάτων (εκ των οποίων τα 21,5 θα προέλθουν από απαλλοτρίωση και το 1,2 αποτελεί έκταση του δημοσίου προς παραχώρηση).

– Πάρκο καυσίμων.

– Νέος πυροσβεστικός σταθμός – αμαξοστάσιο.

– Υδατόπυργος.

– Βοηθητικοί οικίσκοι, αποθήκες και στέγαστρα.

– Χώρος στάθμευσης οχημάτων και οδική πρόσβαση στον αερολιμένα.

– Ηλεκτρομηχανολογικές και συναφείς εγκαταστάσεις.

– Αντικατάσταση της υπάρχουσας φορητού τύπου φωτοσήμανσης, με νέα μόνιμου τύπου και επέκταση αυτού στο νέο τμήμα του διαδρόμου και στους τροχοδρόμους, με την εγκατάσταση φωτιστικών διαδρόμου, τροχοδρόμων, PAPIS, RTILS κ.λπ.

– Συντήρηση και επισκευή διαδρόμου, τροχοδρόμων, δαπέδων στάθμευσης, κτιρίων και όλων των άλλων στοιχείων αερολιμενικής υποδομής.

– Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου κτιρίου αεροσταθμού, καθώς και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου βορείως του αεροσταθμού σε προς απαλλοτρίωση έκταση 1.750 τ.μ.

– Σύνδεση δικτύου λυμάτων αερολιμένα με το δίκτυο αποχέτευσης της Νάξου.

Φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σε περίπτωση ανάληψης μέρους των εργασιών και ευθυνών υλοποίησης και λειτουργίας του έργου από άλλο φορέα, λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες πρόνοιες για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες