Μακρόνησος: Τον Σεπτέμβριο αποφασίζεται η ...εξορία της από τις Κυκλάδες

«Δυόμισι μίλια από το νότιο άκρο της Αττικής- η Μακρόνησος είναι το νησί των εξορισμένων. Με ερείπια που δεν περιγράφει κανένας ταξιδιωτικός οδηγός. Επειδή δεν είναι από την ένδοξη αρχαιότητα, αλλά από μια άλλη, σκοτεινή εποχή. Μόνο μία φορά το χρόνο έχει επισκέπτες. Η Μακρόνησος είναι έρημη, μόνο μερικά κατσίκα περιπλανιούνται στους λόφους. Το νησί αυτό άνοιξε ένα χάσμα στην ελληνική κοινωνία, βαθύ και ανυπέρβλητο, όπως ήταν για τους εξόριστους τα πέντε χιλιόμετρα νερού μεταξύ του νησιού και της ηπειρωτικής χώρας. Ένα ταμπού, μέχρι σήμερα» με το πρόλογο αυτό το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό  Der Spiegel είχε κάνει αφιέρωμα στην ηλεκτρονική του έκδοση με τίτλο " Μακρόνησος, το νησι των εξόριστων"... 

Αφού περιέργραψε την ιστορία του 90χρονου Γρηγόρη Ριζόπουλου, ο οποίος έζησε τα χρόνια της ... κόλασης στην Μακρόνησο σημειώνει στον επίλογό του το δημοσίευμα ότι " Σήμερα υπάρχουν σχέδια για να ξεφύγει το νησί από τη λήθη. Σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, η Μακρόνησος πρόκειται να ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – το πρώτο ελληνικό μνημείο του 20ού αιώνα. Μια επιτροπή πανεπιστημιακών, πρώην κρατουμένων και επιστημόνων θα πρέπει να προετοιμάσουν την αίτηση".

Αποδεικνύεται όμως, ότι τα προβλήματα για την Μακρόνησο μόλις έχουν αρχίσει... Κι αυτό γιατί στη διάρκεια του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου στο τέλος Μαρτίου στη Ραφήνα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ένα ένθερμο κοινό που τον χειροκρότησε δήλωσε "η Μακρόνησος θα επανέλθει και διοικητικά εκεί που ανήκει, στον Δήμο Λαυρίου και στην Περιφέρεια Αττικής». Και άνοιξε ο ασκός του αιόλου..  Λίγους μήνες αργότερα το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε να επεξεργάζεται τη διάταξη που θα επιτρέπει τη μεταφορά της Μακρονήσου από τον Δήμο Κέας στο Λαύριο. Ωστόσο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους δημάρχους Κυκλάδων με προεξάρχοντα τον Δήμο Κέας καθυστέρησαν τη διάταξη, η οποία βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Αντίθετος με την προσάρτηση της Μακρονήσου στο Λαύριο ήταν και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος κατέθεσε αναφορά για το θέμα δηλώνοντας ότι είναι «αντίθετος στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να “μικρύνει” τις Κυκλάδες, αποσπώντας με τρόπο πρωτοφανή τη Μακρόνησο από την Κέα μετά από τόσα χρόνια! Η απόφαση προσάρτησης της Μακρονήσου στη Λαυρεωτική είναι απαράδεκτη και προσβάλλει την Κέα και τους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου!».

Ενώ ο Δήμαρχος Λαυρεωτικός Δημήτρης Λουκάς μιλώντας στην εφημεριδα "Ελεύθερος Τύπος" αναφέρει: «Εμείς δεν είχαμε ποτέ ανταγωνισμό για τη Μακρόνησο με τους άλλους δήμους. Το αντίθετο θα έλεγα. Πάντα όπου μπορούσαμε βοηθούσαμε και να αναδειχτεί το νησί με πολιτισμικές δράσεις ή και βοήθεια όπως υδροφόρες-καθαρισμός. Ολα ξεκίνησαν από την ομιλία του πρωθυπουργού, καθώς θα κατατεθεί φάκελος ώστε ο ιστορικός τόπος της Μακρονήσου να συμπεριληφθεί στα μνημεία της Unesco και ένας μεγάλος δήμος, όπως αυτός της Λαυρεωτικής, μπορεί να διαχειριστεί επάξια μια τέτοια ενέργεια. Βέβαια η Μακρόνησος είναι ενταγμένη και στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής, ενώ το 2015 με ΦΕΚ καθορίστηκε ενάλιο πάρκο Λαυρεωτικής στο οποίο βρίσκεται η Μακρόνησος. Σχεδόν η μεταφορά στη Μακρόνησο γίνεται αποκλειστικά από το Λαύριο».

Την έντονη διαμαρτυρία τους στην πρόθεση αυτή έχουν εκφράσει ο δήμαρχος Κέας Ιωάννης Ευαγγέλου και οι δήμαρχοι όλων των νησιών των Κυκλάδων. Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο ο δήμαρχος χαρακτήρισε αψυχολόγητη και άνευ προηγουμένου τη διοικητική απόσπαση της Μακρόνησου από την Κέα και τη μεταφορά της στη Λαυρεωτική επισημαίνοντας ότι η Μακρόνησος ανήκει ιδιοκτησιακά στην Τζια από το 1830 και με απόφαση του Αρείου Πάγου από τη δεκαετία του 1950. «Χωρίς καν διάλογο έγιναν ανεπίσημα γνωστές κάποιες απαράδεκτες κινήσεις. Εκτός από το πάγωμα τέτοιων σκέψεων, ζητούμε να υπάρξουν διοικητικά μέτρα και να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα κτίσματα πάνω στο νησί, όχι όμως και των λιγοστών βοσκών από την Τζια που εδώ και δεκαετίες είχαν κτηνοτροφικές εργασίες πάνω στο νησί», σημειώνει ο κ. Ευαγγέλου.

Απέναντι στην πρωθυπουργική δέσμευση και το υπουργείο Εσωτερικών και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνιος Συρίγος, Νίκος Μανιός, οι οποίοι με κείμενο τους, το οποίο διαβάστηκε και σε κινητοποίηση κατοίκων, ανέφεραν: «Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι άποψή μας είναι ότι τόσο σοβαρά θέματα χρήζουν ευρείας και ουσιαστικής διαβούλευσης μεταξύ της Πολιτείας και των θεσμικών φορέων, τεκμηριωμένης και ψύχραιμης προσέγγισης. Οι παρούσες συνθήκες δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Ως εκ τούτου: 1. Δηλώνουμε ότι, αν υφίσταται οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη ενέργεια, ως βουλευτές Κυκλάδων θα ζητήσουμε την απόσυρσή της. 2. Θα ζητήσουμε άμεσα κοινή σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων για τη βέλτιστη λύση της ανάδειξης της ιστορικής μνήμης της Μακρονήσου. Η Μακρόνησος, η Γυάρος, αλλά και άλλα νησιά των Κυκλάδων αποτελούν μαρτυρικούς τόπους, τόπους μνήμης της Ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, και επιβάλλουν το σεβασμό στη διαχείρισή τους».

Τι έγινε τελικά; Πάγωσε εν μέρει τη διάταξη που ετοίμαζε να καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών, με τη λύση του γόρδιου δεσμού να μετατίθεται για τον Σεπτέμβρη. Οπότε; Πάμε σε νέα επεισόδια..