Μανιός: Όχι στο πακέτο λιτότητας

Ο Νίκος Μανιός, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας άνθρωπος που δεν κρύβεται. Λέει την άποψή του όσο σκληρή κι εάν ακούγεται. Την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να ψηφίσει μείωση αφορολόγητου είχε φτάσει στο σημείο να τονίσει «Δεν πρόκειται να ψηφίσω μείωση του αφορολόγητου, εφόσον έρθει. Δεν είναι ότι έγινα επαναστάτης, αλλά τα 8.700 ευρώ ήταν διαχειρίσιμο νούμερο για την εφαρμογή μιας διαφορετικής κοινωνικής πολιτικής, σε σχέση με τους προηγούμενους». Και είχε καταλήξει λέγοντας «Όταν δίλημμα είναι να σε σκοτώσω εγώ ή να αυτοκτονήσω, τότε προτιμώ να με σκοτώσεις εσύ».

Σήμερα βρέθηκε …Θεσσαλονίκη και από τον ραδιοφωνικό σταθμό North 98 σχολίασε τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που οι δανειστές ζητήσουν μέτρα όπως μείωση του αφορολόγητου, περικοπές στις συντάξεις και ομαδικές απολύσεις. Τι ανέφερε;

Για τη συμφωνία με τους δανειστές σημείωσε ότι «Δεν μπορεί να προεξοφλήσει κανείς από εδώ και πέρα τι θα γίνει. Αν κρίνει κανείς από αυτά που βγήκαν επίσημα στη δημοσιότητα νομίζω πως είναι μάλλον μια θετική προσέγγιση από την πλευρά των ισχυρών της ευρωζώνης. Το ΔΝΤ επιμένει σε μια γραμμή που είναι ατελέσφορη και δεν μπορεί να υπάρξει για δυο λόγους: Δεν μιλάνε για απομείωση του ελληνικού χρέους αυτοί δεν θέλουν να το ακούνε καν, και το δεύτερο είναι ένα άλλο σκέλος που δεν θέλει να ακούει η Ελλάδα, να μειωθεί το αφορολόγητο. Άρα πιθανότερο είναι να συμμετάσχει το ΔΝΤ ως παρατηρητής παρά την επιμονή της Γερμανίας να είναι στο πρόγραμμα αλλά υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να είναι στο πρόγραμμα».

Για τις συζητήσεις σχετικά με τις περικοπές συντάξεων, μειώσεις αφορολόγητου ή απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, ο κ. Μανιός επισημαίνει: «Δεν συμφωνήθηκαν μέτρα, μειώσεις στο αφορολόγητο κλπ. Το τι θα έρθει εμείς δεν έχουμε εικόνα, έχουμε την εικόνα την επίσημη να βγαίνει ο Ντάισελμπλουμ και να λέει πως είμαστε σε καλό δρόμο. Μείωση στις συντάξεις, ή άλλο, είναι πακέτο λιτότητας. Άρα αυτό δεν μπορεί να υπάρχει γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Αν προσδοκούν να έρθει μια άλλη κυβέρνηση να τα ψηφίσει τοτε ας αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους».

Και τέλος, για τις ομαδικές απολύσεις πρόσθεσε: «Η κουβέντα γίνεται πάνω εκεί. Αν δηλαδή θα δεχτούμε ή όχι τις ομαδικές απολύσεις. Τι από τα δυο, γιατί αυτό που θα προκύψει εγώ προσωπικά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος 100% ότι δεν θα προκύψει ότι δεν θα βάλουν πάλι εκβιαστικά διλήμματα, ότι είτε θα το κάνετε είτε θα υποχρεωθείτε σε πτώχευση. Πίσω από αυτά τα παιχνίδια της διαπραγμάτευσης δεν είναι μόνο οι αριθμοί, αλλά κρύβονται και άλλοι παράγοντες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News