Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήMaster Plan λιμανιού Νάξου … Έφτασε η ώρα (06/09, 13:00) της διαβούλευσης

Master Plan λιμανιού Νάξου … Έφτασε η ώρα (06/09, 13:00) της διαβούλευσης

|

Μεθαύριο, Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου (13:00) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και παρουσίαση της μελέτης για την μορφή που θα πάρει η λιμενική ζώνη – Τι είχε δηλώσει ο εισηγητής της μελέτης κος Γιαμίν σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κυκλαδική» για το Master Plan και τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να ακολουθήσουμε 

Η μεγάλη ώρα έφτασε… Ε κάποια στιγμή δεν θα γίνονταν θα πει κανείς; Ε, ναι… Κάλλιο αργά παρά ποτέ… Και έτσι φτάσαμε στην ημέρα που όλοι θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική για το νησί μας. Κι αυτό γιατί την Τετάρτη το μεσημέρι (06/09, 13:00) στο Δημαρχιακό Μέγαρο και δη στην αίθουσα συνεδριάσεων θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση μετά την παρουσίαση της μελέτης (Master Plan) σχετικά με το λιμάνι της Νάξου… Και βέβαια σε μία τέτοια κουβέντα έχουν προσκληθεί άπαντες. Πρώην Δήμαρχοι (από τον Κόκκοτα έως τον Μπαρδάνη και τον Τζουάνη), πρώην πρόεδροι του Λιμενικού Ταμείου (από τον Γιάννη Δημητροκάλλη έως τον Γιάννη Μαμουζέλο) έως τους φορείς της Νάξου (Εμποροεπαγγελματίες, Ξενοδόχοι, Μαζική Εστίαση, Ναυτικοί Πράκτορες, ΠΕΚΙΝ, δικηγόροι, ΟΝΑΣ και ΕΑΣ Νάξου) και βέβαια τις τεχνικές υπηρεσίες και τα σώματα Ασφαλείας… Αυτονόητο ότι έχουν κληθεί και οι δημοτικοί φορείς ( αντιπολίτευση και Έπαρχος) ώστε να ακουστούν όσο δυνατόν περισσότερες φωνές… Και ελπίζουμε ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η κουβέντα…

Τι αναφέρει η σχετική πρόσκληση; «O Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, Νικόλαος Σέργης, σας προσκαλούν σε συνάντηση, για ενημέρωση – συζήτηση σχετικά με την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού  «Μελέτη Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα Νάξου (Master Plan)».

 Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Νάξου στην  αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 6/9/2017 και ώρα 13:00 μ.μ. , με εισηγητές τον κ. Αλβέρτο Παύλο Γιαμίν νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρίας CNWAY και τους συνεργάτες του.  Κατά τη δημόσια συζήτηση θα γίνει παρουσίαση του αντικειμένου της μελέτης και τα στάδια της, ώστε να διαμορφωθεί η μορφή που θα λάβει η λιμενική ζώνη.

Το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης αποτελεί τμήμα ευρύτερης δράσης για το μέλλον της Νάξου, που στόχο έχει την αναβάθμιση του λιμένα και της χερσαίας ζώνης αυτού (από την Πορτάρα μέχρι τον Μετεωρολογικό Σταθμό), ώστε να καταστεί σύγχρονο και λειτουργικό και να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης για τη Νάξο. Παρακαλούμε για τη συμμετοχή σας στην συζήτηση που θα ακολουθήσει».

Σε εννιά μήνες έτοιμοι

Ας θυμηθούμε όμως τι είχε δηλώσει σε τηλεφωνική επικοινωνία πριν από περίπου ένα μήνα στην εφημερίδα «Κυκλαδική» ο επικεφαλής του μελετητικού γραφείου, Αλβέρτος Παύλος Γιαμίν… « Κάνουμε πρόβλεψη για τα επόμενα εξήντα χρόνια. Είναι μακροπρόθεσμος ο σχεδιασμός μας. Αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε. Βέβαια, θα προηγηθεί διάλογος με την κοινωνία του νησιού και τους εκπροσώπους του στον Δήμο και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Ο σχεδιασμός μας θα γίνει με βάση και τα στοιχεία που μέχρι σήμερα έχουμε συγκεντρώσει για το λιμάνι, την λιμενολεκάνη, τον προβλήτα και της εγγύς αυτού περιοχή.

Η συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα ζητήσουμε να μας προσκομίσουν οι αρμόδιες Αρχές και συμπληρωματικά στοιχεία. Μετά από όλα αυτά, θα γίνει συζήτηση λεπτομερής.

Θέλουμε να βολιδοσκοπήσουμε τις απαιτήσεις των αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων της Νάξου.

Ο σχεδιασμός δεν θα γίνει έτσι αόριστα. Πρέπει να γίνει με τις υποδείξεις και την σύμφωνη γνώμη όλων.

Από την ημέρα που ο νόμιμος εκπρόσωπος του αρμόδιου φορέα συνυπογράψει την σχετική σύμβαση, δηλ. ο κ. Σέργης, και αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος με την κοινωνία και φορείς, αυτοδιοικητικούς και άλλους και όλους εν πάση περιπτώσει τους εμπλεκόμενους, τότε θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην σύνταξη της μελέτης του Master Plan.

Η μελέτη θα γίνει, θα μπορούσα να πω, σε δύο φάσεις. Περιλαμβάνει, ας πούμε, δύο φάσεις: Η πρώτη φάση αφορά στα στοιχεία που σχετίζονται με την χερσαία ζώνη, το λιμάνι, την λιμενολεκάνη, τον προβλήτα και όλους τους χώρους που βρίσκονται κοντά το λιμάνι.

Η δεύτερη φάση αφορά στην εκπόνηση του Master Plan.

Να υπογραμμίσω στο σημείο αυτό ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες που προηγούνται της σύνταξης του Master Plan (εγγυητικές επιστολές κ.λπ.)».

Και είχε κλείσει τη συζήτηση λέγοντας «Να γνωρίζετε ότι σε εννέα μήνες από την ημέρα που θα πέσουν οι υπογραφές, θα πρέπει εμείς, ως Γραφείο, να έχουμε ετοιμοπαράδοτο το Master Plan, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η υλοποίησή του». 

Οι εργασίες

Ποια έργα περιλαμβάνονται ή προβλέπονται στο Master Plan του λιμανιού της Νάξου και της εν γένει «λιμενικής ζώνης;»
– Επέκταση βόρειου κυματοθραύστη, κατασκευή νέου νότιου κυματοθραύστη, διαπλάτυνση διαδρόμου προσπέλασης και επέκταση του χερσαίου χώρου του κύριου προβλήτα και εκβάθυνση λιμενολεκάνης/περιοχής ελιγμών πλοίων

– Κτήριο εξυπηρέτησης επιβατών (επιβατικός σταθμός)

– Δίκτυα και εγκαταστάσεις Η/Μ

– Πόντιση πλωτών προβλητών στη λιμενολεκάνη στην περιοχή αλιευτικού καταφυγίου ή και στην περιοχή «Βίντσι»

– Επέκταση – βελτίωση των υποδομών (λιμενικών, χερσαίων) του υφιστάμενο αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών

– Διερεύνηση κατασκευής αλιευτικού καταφυγίου

– Πρόβλεψη για εξυπηρέτηση υδροπλάνων

– Διερεύνηση – πρόβλεψη για εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων (πλωτό ή μόνιμο αγκυροβόλιο)

– Κυκλοφοριακές διευθετήσεις για την εξυπηρέτηση του λιμένα


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες