Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜήλος: Ο Δήμαρχος Δαμουλάκης αποκαλύπτει το μαράζι του

Μήλος: Ο Δήμαρχος Δαμουλάκης αποκαλύπτει το μαράζι του

|

Ο Δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης μιλάει για μία ακόμη φορά για το όνειρό του, την επιστροφή της Αφροδίτης από το Λούβρο στη Μήλο και περιγράφει τις δράσεις που έχουν γίνει έως τώρα αλλά και τα επόμενα βήματα ώστε να πετύχει το στόχο του, στόχος ζωής 

Έτοιμος από τη στιγμή που γεννήθηκε, ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, δίνει έναν μεγάλο αγώνα για να επιστρέψει το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου στη γενέτειρά του. Η καμπάνια για τη συλλογή 1.000.000 υπογραφών έχει ξεκινήσει, προκειμένου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να το βάλει ως θέμα στην Ολομέλειά του.

Συνέντευξη στη Χρύσα Σαραντοπούλου (εφημερίδα «Παρασκήνιο» 14/10)

Στο μεγαλόπνοο ταξίδι της Αφροδίτης από το μουσείο του Λούβρου στη Μήλο, ο Δήμαρχος ως καπετάνιος χρειάζεται πλήρωμα και συνταξιδιώτες. Ο καπεταν-Γεράσιμος τους έχει βρει στα πρόσωπα συμπατριωτών του, στα πρόσωπα Ελλήνων και ξένων, στα πρόσωπα καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, επιστημόνων, απλών καθημερινών ανθρώπων και κάθε λογής παγκοσμίως, οι οποίοι στηρίζουν ενεργά την εκστρατεία. Ο καπετάνιος όμως καλεί να βγάλουν «ναυτικό φυλλάδιο» όλοι όσοι ονειρεύονται τον επαναπατρισμό του αγάλματος και να τον ακολουθήσουν σ αυτό το ταξίδι που θα γραφτεί στην ιστορία. «Τόσο πιο πολλοί, τόσο πιο καλά, να υψώσουμε τη γαλανόλευκη και να σαλπάρουμε για να φέρουμε πίσω την Αφροδίτη μας.» λέει συγκινημένος στο «Π».

Τον συναντήσαμε στο δημαρχείο. Δίπλα του η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης για τον Επαναπατρισμό του Αγάλματος της Αφροδίτης, Ζαμπέτα Τούρλου. Το αγαλματίδιο της ξενιτεμένης θεάς δεσπόζει στο γραφείο του και οι αφίσες με το σύνθημα «Take Me Home» βρίσκονται παντού. Η συγκίνηση διάχυτη… γιατί ο αγώνας της διεκδίκησης εκτός από τον επαναπατρισμό, έχει και συμβολική σημασία, είναι ο αγώνας των Ελλήνων για την κληρονομιά, το παρόν και το μέλλον μας, είναι η δύναμη της ψυχής που γίνεται αγρίμι για να διεκδικήσει όσα βίαια μας στέρησαν, είναι το όραμα.

Δήμαρχε, πώς φώλιασε η ιδέα για τον επαναπατρισμό του αγάλματος;

Αυτό είναι το μαράζι μου. Από μικρό παιδί υπάρχει στο μυαλό μου. Όταν επισκέφτηκα ως δήμαρχος το Μουσείο του Λούβρου για να δω την Αφροδίτη μας και δεν πλήρωσα εισιτήριο, όπως θα θυμάστε κι από τον ντόρο που έγινε, γιατί θεωρώ ότι δεν πρέπει να πληρώνουμε για να δούμε κάτι που μας ανήκει και γιατί εγώ πήγα εκεί μόνο για την Αφροδίτη, να δω σε τι κατάσταση είναι και να της υποσχεθώ ότι θα τη φέρω πίσω στην πατρίδα, τότε η σπίθα έγινε πυρκαγιά και κατάλαβα ότι τίποτε δεν μπορεί να με σταματήσει.

Οργανώνουμε σωστά, μεθοδικά και νόμιμα τον αγώνα διεκδίκησης.  Έμπνευσή μου αποτελεί η προσπάθεια της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Πέρσι επισκέφτηκα την Κίνα καλεσμένος στη μεγάλη έκθεση Τουρισμού και είδα έκδηλο το ενδιαφέρον των Κινέζων για την προσπάθειά μας. Αυτό μου έδωσε ακόμη περισσότερη δύναμη και όταν συνάντησα εκεί τον Γάλλο εκπρόσωπο Τουρισμού, του έδωσα μαζί με ένα καδράκι της Αφροδίτης και τον λόγο μου ότι έρχομαι να την πάρω!

Ποιοι έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια μέχρι στιγμής;

Πάρα, μα πάρα πολλοί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Θα σας πω ενδεικτικά: Η ΚΕΔΕ, τα επιμελητήρια, επισκέπτες από διάφορες χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα από τη Γαλλία με δημοσιεύματα παγκοσμίως, ο πανεπιστημιακός κόσμος, οι πολιτικοί μας, καλλιτέχνες όπως ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της UNESCO Πειραιώς & Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης, όλη η Μήλος και όλη η Ελλάδα, μπορώ να πω με βεβαιότητα.

Η προσπάθεια έγκειται να συγκεντρωθούν 1.000.000 υπογραφές. Έχω δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, διότι είναι ένα εθνικό θέμα.

Το ολόγραμμα…

Παράλληλα το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου έκανε πρόταση, την οποία έχω αποδεχτεί, να φτιάξει το ολόγραμμα της Αφροδίτης που θα τοποθετηθεί στο κτίριο που ετοιμάζουμε (στο οποίο θα εκτίθεται και θα φυλάσσεται το άγαλμα όταν επιστρέψει), για να περιμένει την Αφροδίτη και να ηχεί το μήνυμα του επαναπατρισμού της.

Με την πεποίθηση ότι οι Έλληνες ξέρουν να γράφουν Ιστορία, θα σας ρωτήσω πόσο εφικτό είναι αυτό το μεγαλεπήβολο εγχείρημα για τον επαναπατρισμό του αγάλματος;

Μπορεί να πετύχει! Είναι δύσκολο βέβαια, εκ των πραγμάτων δεν είναι κάτι απλό, αλλά μπορεί να γίνει. Όπως είπατε, οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι γράφουμε Ιστορία και μόνο που ξεκινήσαμε την προσπάθεια αποτελεί ιστορικής σημασίας γεγονός, φανταστείτε τι θα γίνει όταν τα καταφέρουμε. Έχουμε σχεδιασμό, θέληση και πείσμα. Τα ζητήματα που πέφτουν στο τραπέζι είναι πολλά, αλλά για όλα είμαστε προετοιμασμένοι.

Η μεταφορά: Θα γίνει με ασφάλεια η μεταφορά αυτού του τόσο σημαντικού παγκόσμιου μνημείου, ελληνικού συμβόλου πολιτισμού και ομορφιάς. Όταν καταφέρουμε να πάρουμε το άγαλμα, θα μεταφερθεί στην Ελλάδα με στρατιωτικά μέσα. Το υπουργείο Άμυνας με τον Στρατό μας θα εξασφαλίσουν την ασφαλή μεταφορά του.

Η φύλαξη: Ο Δήμος Μήλου με ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ ανακατασκευάζει το ιστορικό γυμνάσιο θηλέων (συμβολικής σημασίας), με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ώστε να γίνει το «σπίτι της Αφροδίτης». Εκεί θα αναλάβει να το φυλάει ο Στρατός. Και πάνω από όλα θεματοφύλακες της κληρονομιάς μας θα είναι οι Μήλιοι.

Θα «ανοίξει η όρεξη» και σε άλλους: Ναι, κι εγώ θα είμαι στο πλευρό τους να τα πάρουν πίσω. Είμαι πολύ χαρούμενος που, εμπνευσμένος από αυτό που ξεκίνησε η Μελίνα, θα δείξω τον δρόμο που ακολουθώ εγώ και σε άλλους, ώστε να διεκδικήσουμε ό,τι μας πήραν, ένα από αυτά είναι και το Λιοντάρι του Πειραιά.

Ο καλύτερος πρεσβευτής της Μήλου και της Ελλάδας, το άγαλμα της Αφροδίτης στο Λούβρο, επειδή το βλέπουν εκατομμύρια μάτια εκεί: Εμείς θα δώσουμε αντίγραφο στο Λούβρο κι εδώ θα τοποθετηθεί το αυθεντικό, στον τόπο που γεννήθηκε. Και γιατί όχι ακόμη, να δώσουμε αντίγραφα που θα κοσμούν όλα τα μουσεία του κόσμου!

Δεν υπάρχουν λογικά επιχειρήματα για να μείνει το άγαλμα στο Λούβρο, μόνο ξένα συμφέροντα και υποκινούμενα πολιτικά κίνητρα. Όλοι μαζί μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να τα καταφέρουμε. Σε όλους αυτούς που μου λένε «μα δήμαρχε, είναι ανέφικτο», απαντώ «δεν θα φτάσεις σίγουρα, μόνο εάν ποτέ δεν ξεκινήσεις». Επίσης, δεν μας κοστίζει τίποτα να ξεκινήσουμε, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, δεν θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ στους δημότες και όλοι θα είναι υπερήφανοι όταν ο αγώνας υλοποιηθεί και πόσο περισσότερο χαρούμενοι όταν στεφθεί μάλιστα με επιτυχία και το άγαλμα επιστρέψει στη Μήλο.

Συμπληρώνοντας τα λεγόμενα του δημάρχου, η αντιδήμαρχος κα Τούρλου μας λέει πόσο εντυπωσιασμένοι επέστρεψαν πέρσι από την Κίνα «και βαθιά συγκινημένοι, εισπράττοντας το έντονο ενδιαφέρον των Κινέζων για την Αφροδίτη, στο άκουσμα της οποίας πραγματικά υποκλίνονται».

Κυρία Τούρλου, ο κόσμος που θέλει να συστρατευτεί στην προσπάθειά σας που πρέπει να απευθυνθεί;

«Μπορεί να έρθει σε επαφή με την Επιτροπή Διεκδίκησης, πρόεδρος της οποίας είμαι εγώ, και φυσικά με τον ίδιο τον δήμαρχο και όλη τη Δημοτική Αρχή,  ώστε να τους καθοδηγήσουμε στον τρόπο που θέλουν και μπορούν να συνεισφέρουν. Όσοι θέλουν να κάνουν κάποια χορηγία, μας παράσχουν το ίδιο το «προϊόν» από αφίσες μέχρι οτιδήποτε, δεν δεχόμαστε χρήματα.

Κι αλήθεια είναι, εκτός από Έλληνες και Έλληνες του εξωτερικού, αρκετοί είναι οι ξένοι φιλέλληνες που θέλουν να συμβάλουν. Υπάρχει το www.takeaphroditehome.gr, όπου μπορούν να ενημερωθούν και να υπογράψουν ηλεκτρονικά, και η σελίδα μας στο Facebook, «Take Aphrodite Home». Ακόμη, μπορούν να υπογράψουν και σε ένα απλό χαρτί και να μας το στείλουν ταχυδρομικά στον δήμο. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, γιατί στόχος μας είναι ο επαναπατρισμός να έχει ολοκληρωθεί στις 8 Απριλίου 2020, ημερομηνία συμβολική, αφού συμπληρώνονται 200 χρόνια από την εύρεση του αγάλματος στη Μήλο».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν